A Fidesz holdudvaráé az Agrárkamara?

2013. február 06. 20:46

A kamarai választásnak nevezett színjáték szabályait a jórészt a kormányközeli Magosz vezetőiből álló átmeneti elnökség dolgozta ki, és csupán egyetlen szervezet, a Magosz állított listát minden megyében.

2013. február 06. 20:46
Szabó Rebeka
Párbeszéd Magyarországért

„Az Orbán-kormány az agrárkamarát is saját klientúrájára bízta - ez derül ki a szervezet honlapján nyilvánosságra hozott listákból, amelyek a kamarai választások jelöltjeit ismertetik. A Párbeszéd Magyarországért (PM) tiltakozását fejezi ki a szakmai köztestület és a kamarai önkormányzatiság megcsúfolása miatt, és követeli a választások azonnali felfüggesztését, valamint egy új választási szabályzat elkészítését, amely biztosítja a szavazás valóban demokratikus lebonyolítását.

A kamarai választásnak nevezett színjáték szabályait a jórészt a kormányközeli Magosz vezetőiből álló átmeneti elnökség dolgozta ki, és csupán egyetlen szervezet, a Magosz állított listát minden megyében. A tagok, a gazdálkodók szavazata, így csak formalitás, arra korlátozódik, hogy az egyetlen zárt lista feletti, egyetlen karikába berajzolja az X jelet.

Amellett, hogy a magyar agráriumot a jövőben megszervező új köztestület küldöttlistái a teljes Magosz vezérkart tartalmazzák, a leendő agrárkamara küldöttei között ott vannak a Fidesz holdudvarának oszlopos tagjai is, akiket az Orbán-kormány a kistermelők kárára hozott helyzetbe az állami földekkel. Ilyen például a Felcsút környékén 1300 hektárral „jutalmazott” Búzakalász 66 Kft., vagy Prettl Nándor fideszes megyei önkormányzati képviselő, aki családtagjaival több, mint 200 hektár állami földet nyert tavaly Baranyában. Helyet kapott a Puszta Agro 2010 Kft. is, amely több mint 400 hektár állami földet nyert Borsod megyében, illetve a Héjja Testvérek Kft., amely több mint 1000 hektár állami föld bérletét nyerte el húsz évre Csongrád megyében.

A PM szerint így eldőlt, hogy a kistermelők, családi gazdálkodók, a falvakban kétkezi munkával megélhetést keresők érdekeit az új Agrárkamara sem fogja képviselni. Így a jelenleg alulról szerveződő települési gazdatanácsoké lesz a feladat, hogy kezükbe vegyék saját érdekeik képviseletét. Az ügyben tapasztalt többszörös jogsértés miatt a PM az ügyészséghez fordul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2013. február 07. 23:57
Nem lepődöm meg. Ezek a vörösnácik mindenből levezetik hogy a" Patás Zorbán" a hibás. Még ti csodálkoztok, hogy már esélyetek sincs a hatalomba visszajutni? Mert, valósággal kielégültök a fröcsögő gyülölködésben. Ez nem érték, egy ország számára. Nem vagytok ti, semmire sem jók. Kukába veletek, :-)
=nessuno=
2013. február 07. 23:39
A tagoknak nem sok beleszólása lesz a kamara dolgaiba. Befizethetik a tagdíjat, aztán csönd. Csak a regisztrációs 5000 forintból összejött majdnem 1 milliárd...;) Ha megnézed a küldöttlistákat, láthatod, hogy válogatott, híthű emberek. Nem fognak lázadozni, megszavazzák akit, amit kell, mint a frakcióban...Fogadok veled, hogy egy elnökjelölt lesz.;):))) Egy a lista, egy a jelölt, nem kell megzavarni az egyszerű embereket a választás lehetőségével. Ilyen "választás" a 80-as évek óta nem volt.
csadtoselemér
2013. február 07. 07:40
Rebi, ti miért nem állítottok listát? Persze, ahhoz a vidéket kellene járni és dolgozni is kellene, nemcsak kivülállóként pofázni. Megértem, hogy Schiffer fúrása és a posztkomcsikhoz való dörgölőzés fontosabb volt, mint az agrárkamarai választás.
kamasuka
2013. február 07. 06:31
Amúgy, olyan ez mint a választás. Vagy tud valaki listát állítani, vagy adnak neki kopogtatót, hogy tudjon listát állítani. Kedves Rebeka! Amikor eljutottatok oda, hogy vidéken is :D tudjatok listát állítani, vajh megkérdezted-e, hogy honnan eme papíros egy olyan pártnak, aki akkor volt pár éves, és Budapesten kívül alig talált támogatót? Ugye, ugye. Most pedig választásnak nevezett színjátékról írsz, pedig ha listát se tudtok állítani, be se kerültök, és akkor kb. annyit szerepelnétek a médiában, mint a miép ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!