Új korszakot nyitunk

2013. február 10. 09:52

A Fidesz inkább a jövőt is lerombolja, hogy hatalomban maradhasson. Mi viszont a jövőért és a jelenért viselt felelősséggel készülünk a választásra.

2013. február 10. 09:52
Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
MSZP.hu
„Lassan annyit hazudik a kormány, mint ahány forintot kivon a felsőoktatásból.

A »nincs tandíj«, »nincs keretszám« szövegek egymás után buknak el a valóság próbáján. A kormány a legkeresettebb szakok ponthatárait az égbe emelte, azokon jóval kevesebb állami finanszírozású helyre van kilátás, mint eddig. Azt is megígérte, hogy ha mégis sok lenne a bejutó, akkor ad pénzt is, majd az egyik zsákból előhúzzák. Erre a mutatványra azonban nem kerül sor, mert visszanyesték az egyetemek kapacitásszámát. A felsőoktatásba kerülést egyszerre korlátozza a magas ponthatár és az alacsony kapacitáslimit.
 
Nincs pénz és a kormány nem is akar adni. Oktatásra biztosan nem. Idén 42 milliárd forintot von ki a Fidesz a felsőoktatásból. 2010 óta összesen 60 milliárdra rúg az elvonás. Ha van ebben logika, akkor az az, hogy a kormány az általa nem kedvelt szakokat, karokat teljesen kivérezteti. Mindez egyetemi állásokat veszélyeztet. Sok esetben kell azzal számolni, hogy tanárok, kutatók, na meg hallgatók fogják elhagyni az országot.
 
Ezzel szemben a szocialisták a mindenki számára hozzáférhető tudást állítják a középpontba. Elutasítjuk a hallgatók röghöz kötését, mert az hátrányos a magyar fiatalok számára és az európai alapelvekkel is ütközik. Hatástanulmányt készítünk a tandíjmentes felsőoktatás megvalósításának vizsgálatára, továbbá civil szervezetekkel konzultálunk és elemezzük a legjobban működő külföldi oktatási rendszereket.
 
Közben, mint megszokhattuk, a kormány győzelmi jelentéseket ad ki. Nem is foglalkoznék most azzal, hogy Matolcsy György szerint az elmúlt 30 év legnagyobb gazdasági sikerének korát éljük. A legalább 1,5 százalékos recesszió, meg az ipari termelés decemberi 7,6 százalékos visszaesése éppúgy nem zavarja Matolcsy Györgyöt, ahogyan más tények sem szokták.
 
Maradjunk a kormányzati dicsekvés kapcsán csak a rezsicsökkentésnél. Év elejétől 10 százalékos a közüzemidíj-csökkentés, jövőre állítólag 30 százalékra emelkedik. Az odáig rendben is volna, hogy a háztartásoknak kevesebbet kelljen rezsire költeniük. Ezzel egyetértünk, üdvözöljük. Nem mehetünk el persze szó nélkül amellett sem, mi az oka annak, hogy az emberek minden negyedik forintjukat rezsire költik. Ez a kormány katasztrofális gazdaság- és szociálpolitikájának következménye. Miként az is, hogy 300 ezer fogyasztónál a fizetési elmaradás miatt már felfüggesztették a szolgáltatást.
 
Amit a kormány most kínál, az nem valódi rezsicsökkentés, hanem pusztán választási szemfényvesztés. A kormány fordítva politizál. Nincs növekedés, nincs befektetés, nincs hitelezés, nincs munkahely. Az egészségügy, a közoktatás, a felsőoktatás tízmilliárdszámra veszít forrásokat. A kormány adókkal és adminisztratív terhekkel sarcolja a vállalkozásokat és a háztartásokat. Ezen a politikán Orbán Viktor nem hajlandó változtatni. Egyetlen szempont vezeti: saját barátait és üzletfeleit akarja minél több pénzhez juttatni. Azon az áron is, hogy a társadalom kétharmada rosszul jár, amit pontosan jeleznek a riasztóan emelkedő szegénységi mutatók. A mostani rezsicsökkentés arra való, hogy ezt a töméntelen mennyiségű negatív hatást eltakarják a szemünk elől. Ki ne örülne, hogy csökken a rezsi? Csak közben minden más drágul, a banki átutalástól a kenyérig, a tanulástól a benzinig. A mostani rezsicsökkentésnek hosszú távon isszuk meg a levét: az energiarendszer karbantartása, fejlesztése sínyli meg. Többe kerül majd, mint gondolnánk. Nem szólva arról, hogy ugyanazok járnak igazán jól, akik az egykulcsos adóval és az adókedvezménnyel is a legtöbbet nyerték. A társadalom nyolcvan százaléka csak leheletnyi enyhülést érez majd.
 
A mi feladatunk lesz, hogy a fejéről a talpára állítsuk az országot. Az a cél, hogy a háztartások bevételének kisebb része menjen a rezsire? Akkor tegyük lehetővé, hogy az emberek, családok több pénzhez jussanak! Olyan gazdaságpolitikát kell folytatnunk, amely munkához és tisztességes keresethez juttat családonként legalább egy embert! Igazságos adórendszert kell bevezetnünk, amely az alacsony jövedelműektől arányosan is kevesebbet vesz el. Fejleszteni kell a környezetbarát, megújuló és nem utolsósorban olcsó energiaforrások felhasználását. Ezek előnyeit el kell vinni a legszegényebbekhez, akiknek a leginkább számít a megtakarítás.
 
Ezeket a megalapozott törekvéseket tartalmazzák az MSZP programjai is. Sőt, egy hónapon belül konkrét rezsicsökkentési javaslattal állunk elő, amely a fogyasztók és szolgáltatók költségeit egyaránt mérsékli, összesen 40-60 százalékkal. Kiindulópontunk az állam és a fogyasztók partnersége, a megújuló energiaforrások használata és az energiatakarékosság. Míg a Fidesz javaslata további sebeket ejt a gazdaságon, a mi tervünk egyidejűleg tartalmaz növekvő foglalkoztatást, energiabiztonságot, minőségjavulást és takarékosságot.
 
A Fidesz inkább a jövőt is lerombolja, hogy hatalomban maradhasson. Mi viszont a jövőért és a jelenért viselt felelősséggel készülünk a választásra. Új korszakot nyitunk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2013. február 10. 17:15
kivel is nyitjátok? Szanyival? meg egyéb párttársakkal?
cirmicica
2013. február 10. 17:12
Egyszer már a múltért is vállalhatnátok felelősséget!!
Selamat
2013. február 10. 15:42
Órák óta nem néztem be ide. Eligazitást kérek! Megnyilt már az mszP új korszaka? Vagy még még löködik a hét lakatra zárt, felnyilni soha nem akaró ajtót?
feketemacska
2013. február 10. 15:41
Mester Hazzi szép,de még nem alkalmas arra hogy mini elnök legyen.legfeljebb egy fegyverhordozó,mint sancho.éretlen még.ezért küldik őt minden piszkos munkára.mint pl.erdélyi magyarok megkövetésére.Webber papa esténként jót röhög rajta.Még min.10 év a piszkos politikában,s talán kemény csávó lesz,vagy nem. Jó,mint sportministernek talán elmenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!