Visszahullva

2013. február 21. 10:22

Elment a minden élők útján a felmagasztalt és megtagadott, az ünnepelt és elhallgatott püspök, Dr. Hegedűs Lóránt, a magyarországi református egyház egyik 20. századi megkerülhetetlen alakja.

2013. február 21. 10:22
Jakab Bálint
Reposzt.hu

De hogy jelenség volt, vitathatatlan. Prófétai hévvel ment az általa választott igazság mentén, ha szükséges volt szembe a fősodorral. Igehirdetéseinek, tanulmányainak nemzetféltő igazságait az idő fogja eldönteni. A jeremiási sors a pusztulás közelségében kevésbé vigasztaló. Fájdalomra fordul az igazság beteljesedése. Alig három-négy emberöltőre kell visszanézni az Ormánság reformátusságára. Igaza volt-e Kákicsi Kis Gézának, Csikesz Sándornak, Kodolányinak? De mit ér az igazság, amelynek útját üres falvak, porladó kövek és festett kazetták alatti egykori orgonák hűlt helyei jelzik?

Barokkos körmondataiban, illési hevületében visszajárt valami a hajdú ősök szelleméből, a 19. századi prédikátorok Jókai által megformált protestálásából. Tudása alkalmasság tette, hogy átmerészkedjen olyan területekre, amelyekről az egyházi értelmiséget fél évszázadig kitiltották. Fültanúja voltam Görgey Gábor dohogó sérelmének, akinek egy szépen leírt és felolvasott tanulmányát, ahogy Görgey fogalmazott »egy rögtönzött filippikával« Hegedűs püspök kérdésessé tette. A felvilágosodás értelmezéséről folyt a beszélgetés. 

Bemerészkedett olyan peremterületekre, amelyekben érvénye volt a teológiának. Sőt, a teológiát a logosz tou theou értelmében emelte be a mindennapok nemzeti, társadalmi sorskérdéseibe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. február 25. 02:26
Dr.hegedüs Lóránttal nagy reformátoraink késői utódát és Dr.Ravasz László örökösét veszitettük el. Nagy a hiány azokban az egyházi vezetőkben, akiknél még él a Bocskai féle-a hon és az egyház védelmének összekapcsolásával meghatározható- társadalmi szerepvállalás. Csak most nem a katolikus Bécs, hanem a szélsőséges -ma liberalizmusnak nevezett -közösséget pusztító / és a szekták kivételével az összes kereszt/y/ény egyházat támadó/ sokkal kártékonyabb ellenféllel kell szembenézni. Dr.Hegedüs Lóránt ezt tette!
Zokni
2013. február 25. 02:26
A fénykép átértelmezése nevetséges félreértés volt. Belemagyarázás. Az a rosszhiszemű, és ostoba szellemiség példája, aminek számomra - elvből nem hallgathatok meg egy ilyen ember prédikációját - sajnos ő volt az egyik képviselője. Biztosan igaztalanul, de akkor is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!