A mi lányaink, a mi fiaink

2013. február 25. 15:31

Ahol mi bonyolult és nehéz összefüggésekre mutattunk rá, ott a hök mögött tevékenykedő Jobbik egyszerűen a radikalizmus hamis próféciájának szavát hallatta.

2013. február 25. 15:31
György Péter
NOL

„Mifelénk arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy a tudás, amit átadtunk, miként működik a kortárs társadalomban, s jobbá teszi-e azt, hogyan válik a még oly elvont filozófia is a napi gyakorlat részévé, mert persze, hogy azzá válik. Aki mifelénk tanul, az például a nemzeti identitás keletkezéstörténetét, működését nyilván azért tanulja meg, hogy maga is alakítsa, ne csak szemlélje azt. Aki irodalomtörténetet, esztétikát tanul, az nemcsak érti a kánont, de formálja is. Akármint történt is, a kar tanulmányi programja, illetve az általunk kínált gyakorlat nem volt elégséges és alkalmas arra, hogy távol tartsa a diákokat a szélsőjobboldal szellemétől. Válságos, bonyolult időkben élünk, s a diákjaink azokat a válaszokat részesítették előnyben, amelyek egyszerűek és kézzelfoghatóak voltak: a szélsőjobboldal pedig egy átláthatatlan és elhasznált társadalmi rend helyett egy újat ígért. A gyűlölet is együtt jár ám a közösségi élménnyel, a fajvédelem nemcsak a megvetésre való buzdítás, hanem a bajtársiasság szellemének átélésére is alkalmas.

Ahol mi bonyolult és nehéz összefüggésekre mutattunk rá, ahol mi a történeti kontextusok uralmáról szóltunk, ott a hök mögött tevékenykedő Jobbik egyszerűen a radikalizmus hamis próféciájának szavát hallatta. Semmi kétségem nincsen aziránt, hogy azok a diákjaink, akik hittek nekik, éppúgy a leányaink és a fiaink,mint azok, akik elég szerencsések ahhoz, hogy megúszták ezt a kalandot, amelynek a szégyene majd éveken át égeti azokat, akik fiatal éveikben a fajgyűlöleten alapuló közös élményt választották a szolidaritás helyett, akik a szerelem és emberi méltóság helyett a vezetőiknek, bajtársaiknak felkínált női testekről való beszédet kapták, saját kárukra, egész életük bánatára. (Amúgy a hök gólyatáborainak radikális felülvizsgálata a kar programja kell hogy legyen, ez evidens.) Tehetséges, okos diákjaink kerültek bele ebbe a világba: mert nem volt nekik elég a magyarázat, amit tőlünk kaptak a világról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csi
2013. február 26. 01:42
György, téged sem visznek le!
wandakutya
2013. február 25. 23:58
Összefoglalnám GyP cikkét: 1. Sajna nem sikerült a neoliberál agymosás a bölcsészek egy részénél. 2. Az a tudomány, amit a GyP-félék űznek, szart sem ér. Látod, Petya, ennyi az egész. Kár volt ilyen hosszan szájdiaréznod. :))) Egyébként hadd meséljek el egy személyes "élményt" György Péterről. Volt olyan lány, aki zokogva jött ki György Pétertől, mert úgy megalázta általános esztétika vizsgán. (Mi is van most Petikém a cikkben emlegetett nőkről való náci beszéddel? Ezek beszéltek, te cselekedtél.) Ugyanazon alkalommal a fülem hallatára arról elménckedett, milyen dolog a magyar himnuszt a vécén ülve hallgatni. Sapienti sat - ahogy a szuahéli mondja.
Fecskefészek
2013. február 25. 21:35
Ez a szemétláda György Péter Magyarország egyik legnagyobb árokásója.
anaphylaxiás sokk
2013. február 25. 21:03
GYéPé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!