Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Matolcsy, a merkantilista

2013. február 18. 14:24

Lám-lám, megleltük a matolcsyzmus unortodoxiájának egyik tudományos hátterét.

2013. február 18. 14:24
Bonta Miklós
Népszava

„Matolcsy György merkantilista. Annyiban valóban unikális jelenség, hogy a 21. század második évtizedében, de talán az egész 20. században sem lelhetjük nyomát annak, hogy ezt a 17. századi Franciaországban szinte államvallássá emelt irányzatot kövesse egy kormányzat. Avíttsága okán. A gyakran Napkirályként említett XIV. Lajosnak volt egy igazán tehetséges minisztere, bizonyos Jean-Baptiste Colbert, aki az angol Thomas Mun nyomán kidolgozta a sokak által colbertizmusnak is nevezett irányzatot. De ne legyünk kozmopoliták, és adózzunk Zsigmond királyunk és Bethlen Gábor fejedelem erdélyi fejedelem nagyszerűségének is, akik a középkorban valódi úttőrök voltak, a merkantilizmus előhírnökei, az államok közötti nemesfém kereskedelem eszméjének atyjai.

A merkantilisták ugyanis azt vallották, hogy egy ország gazdagsága az exporttöbbletétől függ. A nemesfémet – a pénz akkoriban még kizárólagos formáját – az államok bevonzzák az országba, kiáramlását pedig megakadályozzák. Ennek hatására az árszínvonal és a termelés megnőtt, viszont csökkent a kamatok szintje, ami végső soron az iparosok profitjának emelkedéséhez vezet. Ez a merkantilizmus, és lám-lám megleltük a matolcsyzmus unortodoxiájának egyik tudományos hátterét. A kérdés most már csak az, hogy miért kell kell a francia és angol kútfőket szégyenleni, hogy a luxemburgi (Zsigmond) királyunkról és az erdélyi fejedelemről ne is beszéljünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. február 18. 15:43
A merkantilizmus azért valamivel több annál, amiről a téma írója szól. Nem elég a http://hu.wikipedia.org/wiki/Merkantilizmus linken található bevezetés egy részének a kimásolása, azt bővebben illene értelmezni, mert a körülmények másak. Ma nincs nemesfém, hanem áruk vannak. Az pedig, hogy az exportnak meg kell haladnia az importot nemcsak merkantilista fogalomkörbe tartozik. Ezen túl a merkantilizmushoz az is hozzátartozott, hogy az állam aktív szerepet vállalt, a külföldi árukat védővámokkal tartotta távol, a hazai ipart kölcsönökkel támogatta. Az unión belül azonban a védővámok nem lehetségesek. A támogatásoknak pedig egészen más formája létezik. Így az írásnak közgazdaságilag az értéke nulla.
gubenc
2013. február 18. 15:33
Egyébként a mernantilista gazgaságpolitika alapból nem rossz dolog. Ha valaki akár az itteni leírást olvassa könnyen észreveheti, hogy pl. Kínának így sikerült növekednie, tehát lényegében az egyik legsikeresebb nagyhatalom ilyen politikát folytatott. Az egy más kérdés, hogy szerenténk-e hozzá kínai életszinvonalat is. Nálam közgazdaságilag jobban képzettek: Érveljetek ellene, vagy mellette, hogy működhet-e ez az elképzelés úgy, hogy elviselhető életszinvonalat eredményez nálunk! Mik az érvek és ellenérvek?
puszika
2013. február 18. 15:10
A Bonta Miklós félék a Matolcsy cipőfűzőjét sem köthetik meg,De a pofa az nagy!
kjkj945
2013. február 18. 15:09
népsara, tolcsy mióta csinálja, hogy """a külföldi árukat védővámokkal tartja távol""??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!