Átadom a stafétát

2013. február 22. 14:03

A hallgatók egyharmada nem ide való, hiszen a műveltségük olyan hiányos, hogy az egyszerűbb dolgokat sem képesek követni. Interjú.

2013. február 22. 14:03
Bihari Mihály
MNO

Ön az ELTE jogi karáról érkezett beszélgetésünk helyszínére, az Alkotmánybíróságra (AB). Itteni dolgozószobáját átadja utódjának, Salamon Lászlónak, hiszen február 24-én betölti hetvenedik évét, és lejár alkotmánybírói megbízatása. Az egyetemen folytatni fogja a munkát?

Igen, nyugdíjas oktató, professor emeritus leszek. Alkotmánybírói tisztségemmel együtt február 24-én megszűnik a negyvenkét éve tartó tanári, közalkalmazotti jogviszonyom is. A jövőben tiszteletdíj nélkül viszem tovább azt a két fő tárgyat – a magyar politikát és a politikaelméletet –, amelyet a négyszáz fős jogász- és a kilencven hallgatót számláló politológus-évfolyamnak adok elő. A győri egyetemen is professor emeritusként folytatom a munkát, ott egyébként az intézmény jogi karának alapító igazgatója voltam.

(…)

A hallgatók érdeklődése mindig is megoszlott. Lehet, hogy most is csupán erről van szó, nem?

Tapasztalatom szerint a hallgatókat három csoportra lehet osztani. Egyharmaduk nagyon okos, érdeklődő, tudásszomja irigylésre méltó. Következő harmaduk közepes szorgalmú és tehetségű, ha megmozgatjuk őket, tanulnak, dolgoznak, de minden különösebb érdeklődés és céltudatosság nélkül járnak az egyetemre. A harmadik harmadhoz sorolhatók azok, akik teljességgel alkalmatlanok egyetemi tanulmányok folytatására. Ezt a diákoknak is el szoktam mondani, ha megkérdezik a véleményemet. Ilyenkor közlöm velük: az évfolyam egyharmada nem ide való, hiszen a műveltségük olyan hiányos, hogy az egyszerűbb dolgokat sem képesek követni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2013. február 22. 23:21
egy eloszlast mindig fel lehet osztani 3 reszre. vagy többre. :D
Ppali
2013. február 22. 20:50
....miközben ez az alsó semmirevaló harmad fogja betölteni a legfontosabb pozíciókat....
packó_
2013. február 22. 20:40
Igen komoly tisztelet Bihari Mihály tanár úrnak! Ő annak a nemzedéknek a nagyja, amelyik a jogfilozófiát, jogelméletet kiléptette a szovjet "tudományból", és valódi, igazi jogelméletet alkotott, tanított. Nemzedékek nőttek fel a tanár úr keze alatt.
dávid
2013. február 22. 17:14
személyes tapasztalat: a tanár úr nagyon generózus azzal az alsó egyharmaddal...el se merem képzelni h a békategóriás jogi karokon mi lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!