Kereszténység és európai kultúra - ma

2013. február 07. 17:11

A Vigilia folyóirat A keresztény hit szerepe Európa mai és holnapi kultúrájában címmel pályázatot hirdetett.

2013. február 07. 17:11
Bedi Kata
Kultúra és Kritika

„A Vigilia folyóirat A keresztény hit szerepe Európa mai és holnapi kultúrájában címmel pályázatot hirdetett, melynek díjkiosztójára február 5-én a Sapientia Főiskolán került sor.  A nem éppen figyelemfelkeltő kezdő mondat után folytathatnám is a történtek elbeszélését, ám közbe kell vetnem: soraimban biztosan elveszik az esemény élményszerűsége, még ha nem is akciókban, hanem ’szellemi kihívásokban’ gazdag rendezvényről van szó.

Először Várnai Jakab OFM mutatta be a pódiumon helyet foglaló, olyan illusztris személyekből álló bíráló bizottságot, mint Bábel Balázs kalocsai érsek (aki egyébként a pályázat ötletgazdája is), Lukács László, Puskás Attila, Jelenits István és Mezei Balázs, és a  jelen nem levő Jókai Anna és Hankiss Elemér; majd az érsek úr röviden és kedvesen megnyitotta a díjátadót. A pályázat bírálási szempontjait, a beérkezett írások általában vett méltatását, számszerű lebontását Lukács László, a Vigilia főszerkesztője ismertette már-már túlzó mélységgel. Ugyanakkor - ahogy azt ő is megjegyezte -, a több mint 60 beérkezett írás magas számából is látszik, igény van a reflexióra; beszédes az is, hogy a pályázók között sok teológiai-, és bölcsészdoktor is volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hannibal tábornoka voltam
2013. február 07. 21:44
Meglepően sokan voltak kíváncsiak az eseményre. Ez a régi ELTE BTK tanácstermében történt, amely azóta gyönyörűen fel lett újítva, hogy visszakerült a piaristák gondozásába. Tele volt a terem, az úgy 80 embert jelent. A legjobb dolgozatot Görföl Tibor írta, aki egyértelműen egy kiugró intellektus. A bírálók közt Jelenits István és Mezei Balázs voltak a legérdekesebbek. Várnai rektor egy kedves ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!