„Az olaszrizlingről való tudatos gondolkodás azért is elengedhetetlen, mert az elmúlt években a fehér borok közül a furmint jó példát mutatva nem csupán a marketing, hanem a furminttal dolgozó borászok alapos és tudatos munkájának következtében Magyarország vezető fehér fajtájává emelkedett. Az olaszrizlingnek ehhez képest - hiába a legelterjedtebb fehér fajtánk - még nem sikerült egyértelmű piaci pozíciót kiharcolnia magának. (...)
A kóstolót dr. Mészáros Gabriella összefoglalója zárta, szerinte nem változott a két évvel korábbi állapotokhoz képest sok minden, azonban szükséges lenne mindenképp rendet tenni olaszrizling ügyében a fejekben, mert a külföldi borkereskedők, valamint a szaksajtó is tapasztalja a rendezetlenséget. A nemzetközi leírásokban egyelőre az olaszrizling hátra van sorolva, és őse, bár nem Kárpát-medencei fajta ez nem vesz el értékéből. Viszont érdemes lenne megfontolni, hívta fel a figyelmet a nemzetközi borakadémikus, hogy egy esetleges névváltoztatás a fajta javára válna-e, legalábbis a külföld felé szánt kommunikációban mindenképp, hisz egy szakíró sokszor a rizling név miatt a rajnai rizlingre jellemző jegyekre számít olaszrizling kóstoláskor.