A kétfordulós sérelmi rendszer

2013. január 14. 13:16

A Fidesz bizony tehet arról, hogy nem volt szövetségese a második fordulókban.

2013. január 14. 13:16
Politológus
Politológusblog

„Nézzünk néhány pontot Kósa tévedését megvilágítandó:

1.) Régen az SZDSZ szavazók jelentős része nemcsak az MSZP-re, hanem a Fideszre is átszavazott, mert közöttük is volt bőven konzervatív liberális, »MSZP-re soha«-szavazó. Akadt körzet, ahol ez egy az egyben döntött is.

2.) A Fidesz 1998-ban épp a Kósa által bírált módon nyert választást. Ha csak az első fordulós szavazatokat nézzük, az MSZP-nek egyéniben négyszázezerrel, területin százötvenezerrel több szavazata volt, viszont a Fidesz az FKGP második frodulós visszalépéseivel komoly mandátumtöbbségre tett szert. És még valami: az akkori Fidesz-szavazók többsége nem szerette annyira az FKGP-t, és a koalíció sem volt előre belengetve nekik.

3.) A Fidesz bizony tehet arról, hogy nem volt szövetségese a második fordulókban. 1998 és 2002 között kinyírták az MDF Békejobb-kezdeményezését, és bedarálták a kisgazdákat. 2002-ben már eleve közös listát állítottak az MDF-fel. Talán nem lett volna elképzelhetetlen, hogy az önállósodó MDF és a finomodó Fidesz választási szövetsége nagyobb választói tömeget szólít meg (mondjuk a liberálisok egy részének átcsábításával), mint az MSZP és az SZDSZ párosa. Ehelyett a Fidesz nyíltan a MIÉP szavazóit szerette volna megszerezni, az ő döntésük volt ez, nem másé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2013. január 14. 19:29
Az egész hír valamiféle kacsa lehet! Először is a jelzett eset miatt, hiszen a FIDESZ 1998-ban a második fordulónak köszönhetően nyert. A másik ferde állítás: a FIDESZ mindig sikeresebb volt a második fordulóban. Volt olyan, hogy pici híján sikerült megfordítani a választást. A harmadik ferdítés az, hogy a jobboldal veszítette a választásokat. A Horn féle választás kivételével a jobboldal szinte minden választást összességében megnyert. Szinte mindenhonnan azok a jobboldali kispártok, vitték el a voksokat, akik azután 5% alatt maradtak. Ezért is hozta létre Orbán a szövetséget! Szóval kacsa kacsa hátán, és biztosan nem véletlenül!
hátakkor
2013. január 14. 18:35
A Fidesz arról tehet, hogy a posztkommunisták labdába rúgtak egyáltalán
Fakutya tizedes
2013. január 14. 18:12
"az SZDSZ szavazók jelentős része nemcsak az MSZP-re, hanem a Fideszre is átszavazott," Soha. Orbán Viktorra több mint húsz éve töretlenül vadásznak az állibek.
Agnieszka
2013. január 14. 17:01
Nagyon sokáig nagyon ellenszenves volt nekem Torgyán hangja, beszédmódja, megjelenése. 1998-tól övék volt a mezőgazdasági irányítás, úgy tűnt, nem tudnak vele sok értelmeset kezdeni.Talán Torgyán sem tudott sok értelmeset kezdeni, h. végre kormányra került, s talán ő lesz a köztársasági elnök is. Azután 2002-től kezdtek a dolgok nagyon rosszul menni, s elgondolkoztan a bajok gyökerén, és hogy a romlás már a 80-as évek végén a valutaváltás arab magánszemélyeknek való átengedésével, az állami kisgép import helyett a magán engedélyezésével megkezdődött és az átalakulási és társasági törvénnyel akkor teremtették meg a kótya-vetye elvi alapjait. Az üzletelés zavartalanul folyt, magán zsebre az erő és határozottság és elgondolások nélküli Antall kormány alatt, s a lendület csak vitte tovább az egészet a Horn kormány idején, mikorra már a remek SZDSZ-es közgazdászkar az ideologiai alapokat is lerakta. Pl.: a magyar állam a világ legrosszabb tulajdonosa, nosza, adjuk el bagóért, garantált, a magyar állam által térítendő profittal az összes szolgáltatót Nyugati állami cégeknek. Így azután sikerült megszabadítani a magyar lakosságot a nemzeti vagyonnal kapcsolatos minden tehertől a Nemzeti Bank aranykészletétől kezdve bányákig, erőművekig. Torgyán volt az egyetlen normális politikus az Antall kormány idején, mert meglátta, amit más nem, h. zavaros elképzelés a kárpótlási jeggyel való kárpótlás és mint ilyen, kerülendő. Ezt a véleményét nyomatékosítandó kilépett a koalícióból. Szóval, a szépség nem minden, avagy vak tyúk is talál szemet. Torgyánnak igaza lett, a kárpótlás ősbűnné és parasztvakítássá vált, soha és sehol a térségben nem követték a "zseniális" magyar példát, megoldották, h. ami fizikailag visszaadható volt, az visszakerüljön a balul sikerült szocialista kísérlet előtti jogos tulajdonosokhoz. Kedves balosok, a sok szempontból kellemesebb Kádár rendszer gazdaságilag bukott meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!