Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az IMF és a költségvetési szigor: ideje újragondolni!

2013. január 03. 17:27

Az EU és az IMF által eddig szorgalmazott válságkezelés fókuszában nem az igazi „ellenség" áll.

2013. január 03. 17:27
Dedák István
Pénzügyi Szemle Online

„A problémák gyökerénél az húzódik meg, hogy az EU és az IMF által eddig szorgalmazott válságkezelés fókuszában nem az igazi »ellenség« áll. Rossz ellenség ellen küzdenek, s ez a perdöntő oka annak, hogy az Európai Unió és az eurózóna, illetve például az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye egyre markánsabban elválik egymástól. A legfőbb probléma ma világszerte az elhúzódó recesszió, az ebből fakadó alacsony gazdasági teljesítmény, a magas szinten beragadt munkanélküliség, s a fiatalok katasztrofális mértékű állástalansága. Az ezek elleni küzdelemnek van most itt az ideje, nem pedig a költségvetési és az államháztartási egyenleg gyors és sokszor erőltetett kiegyensúlyozásának.

Az a GDP és jövedelem, amely a gazdaság gyenge teljesítménye következtében ma nem jön létre, az végleg elveszett, többé vissza már nem nyerhető. Az államok eladósodását viszont helyre lehet majd hozni akkor, amikor a válság már enyhít a szorításából, amikor a gazdaságok határozott élénkülése megindul, s a recessziót már biztosan magunk mögött tudhatjuk. S ami a legfontosabb: az államadósság és a költségvetési deficit lefaragása ekkor »felesleges« szenvedés és növekedési áldozat nélkül is végrehajtható. Normál konjunkturális viszonyok közepette ugyanis - szemben a mostani helyzettel - a kisebb államadósságból és deficitből nem kevesebb munkahely és kisebb GDP lesz, hanem több beruházás és gyorsabb gazdasági növekedés. A válságkezelésben a feladatok időzítésén minden eldől.

Természetesen a válságból való kilábalást segítő költségvetési aktivitás lehetőségei országonként nagyon eltérőek. Vannak országok (például Görögország), ahol a korábbi fiskális fegyelmezetlenség miatt a válság ellenére is a deficit fokozatos lefaragására van szükség. Míg más országok esetében (ilyen például Magyarország is) a túlzott deficiteljárás alól történő kikerülés miatt kell 3% alatt tartani a költségvetés hiányát. Az persze egy külön kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben a 3%-os maastrichti deficitcél, és a makrogazdasági racionalitás összhangban vannak-e egymással. Véleményem szerint aligha, ám ennek a problémának a megoldása már az európai döntéshozók felelőssége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. január 03. 22:56
Nem vagyok egy pénzügyi guru, a reál folyamatokat hiszem el, de akár válság van ( miért is?), akár nem fedezetlenül miért kötelező eladósodni? Csak ha nem kell visszafizetni (lsd. görög eset) Pár kivételnél vagyok megengedőbb.
Necoure Yamakee
2013. január 03. 22:11
Bauel ul, most akkor mi lesz, mar az imf sem a regi.
OberEnnsinnen
2013. január 03. 18:21
"Az persze egy külön kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben a 3%-os maastrichti deficitcél, és a makrogazdasági racionalitás összhangban vannak-e egymással." - Amíg a magyar törvényhozás nem alkot jogszabályt "Állam- és országérdekkel szembeni magatartás felelősségé"-ről, (természetesen visszamenőleges hatállyal, 1982-ig /IMF-be belépésünk/), addig tisztulás csak vágyálom. Addig mindig lehetnek Almuniák, Gyurcsányok, így Magyarország kiszolgáltatottsága biztosított, ami mindkét fél számára ideális.
drkovax
2013. január 03. 18:19
Csak a lényeget nem szemléztétek fiúk !!!! Az IMF elismerte, hogy hibás modell alapján fogalmazta meg a hitelezettek felé a megszorítási elvárásait. A kritikus növekedésgátló hatást a ténylegesnek alig több mint harmadára taksálták ... Részletesebben: "Az események kiindulópontja, hogy az IMF gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzései azon országok számára, amelyek - többnyire külső nyomás hatására - jelentős költségvetési szigorítást hajtottak végre, tendenciózusan rossznak bizonyultak. Ennek hátterében pedig az áll - mint azt a világgazdaságról kiadott legújabb jelentésükben kifejtik -, hogy alábecsülték a költségvetési kiigazításból fakadó gazdasági visszaesés mértékét. Az IMF előrejelzései ugyanis mindeddig azzal kalkuláltak, hogy a GDP-hez képest 1 százalékos költségvetési szigorítás mindössze 0,5 százalékos visszaesést idéz elő a gazdaság teljesítményében. A válság elmúlt 4 évének és közel 30 ország tapasztalatainak figyelembevételével készült legújabb IMF számítások viszont az mutatják, hogy a mindeddig használt kalkulációk hibásak: 1 százalékos költségvetési megszorítás nem 0,5 százalékkal, hanem átlagosan 1,3 százalékkal csökkenti a bruttó hazai terméket."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!