A játszma végén nincs mit megköszönni

2013. január 05. 14:37

Saját szempontjából is remek döntést hozott a Fidesz a regisztráció elengedésével.

2013. január 05. 14:37
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

„A kormánypártok nyilván napok óta ismerik a döntés pontos tartalmát, úgyhogy volt idejük mérlegelni a következő lépés következményeit. 2010 októberében ugyanebben a helyzetben lépték meg az alkotmánybírósági hatáskör (amúgy sokkal több botrányt, mint közvetlen hasznot hozó) korlátozását: de akkor még friss és üde volt a kétharmados többség, s persze minden más politikai és közjogi szereplőnél látványosan nagyobb a társadalmi támogatás. Ma viszont már kisebb a lendület, több az intő jel, egyben meggyőződésünk, hogy a kormánypártok számára elérhető haszon (ha volt ilyen egyáltalán) is eltörpült a lehetséges veszteségek mellett. Ezek együtt hidegfejű mérlegelés mellett arra kellett, hogy mutassanak, hogy a végzetesen leszűkült úton  kivételesen a Kormány rántsa félre a kormányt. A tegnapi nap meglepetése persze ennek ellenére is az, hogy ezt meg is tette. (Bár az is igaz, hogy a lakcímnyilvántartás megszüntetését is Rogán Antal jelentette be, úgyhogy pezsgőt még ne bontsunk.)

Hálásnak persze nem kell lennünk azért, ha nem kapja meg a kilátásba helyezett pofont a képviseleti demokrácia. Mindenesetre most egy pillanatra úgy néz ki, hogy mindenki jól járt: a kormánypártok megszabadulnak egy nehezen kezelhető ügytől (és mondhatják, hogy önmérsékletet tanúsítottak, még ha valójában nem is erről volt szó), az ellenzék örvend, az alkotmányosság megmarad. Kár, hogy nincs ilyen gyakrabban. Még nagyobb kár, hogy ennyi energia befektetésével akár valami értelmeset is lehetett volna csinálni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rike
2013. január 06. 15:35
Bocs véletlenül egy ellel írtam az állatot. Lehet hogy ez már a blogon keresztüli fertőződhetőség jele?
vigyor
2013. január 06. 09:40
"Hálásnak persze nem kell lennünk azért, ha nem kapja meg a kilátásba helyezett pofont a képviseleti demokrácia. Mindenesetre most egy pillanatra úgy néz ki, hogy mindenki jól járt: a kormánypártok megszabadulnak egy nehezen kezelhető ügytől (és mondhatják, hogy önmérsékletet tanúsítottak, még ha valójában nem is erről volt szó)" Édesjóistenkém, ezeknek tényleg nem érdemes győzni, ha végre elérnek valamit, akkor is zokognak! Most miért nem lehet egyszerűen örülni annak, hogy a meglehetősen széleskörű tiltakozások eredményeképp az AB végre tette a dolgát és elmeszelte a regisztrációs badarságot? Miért kell újra és újra telenyafogni a médiát, hogy ugyan a kormány visszalépett, de ez tuti csak valami gonosz trükk, és nem is gondolja komolyan? Egyszerűen az egész magyar közélet visszacsúszott a homokozó szintre:-))))))))))))))))
kjkj945
2013. január 06. 08:54
"""Ha majd a bőség kosarából Mindenki egyaránt vehet, Ha majd a jognak asztalánál Mind egyaránt foglal helyet,"""
6qwasyx
2013. január 05. 21:09
Pár héttel ezelőtt egy parlamenti kérdésemre Pintér Sándor azt válaszolta, hogy továbbra is felveszi a szolgálati nyugdíjának 130 ezer forintját. Azóta megkérdeztem, hogy mit gondol, rendben van ez így? Pintér szerint teljesen. A Fidesz első körben egy gusztustalan hecckampány keretében megalázott több tízezer volt rendvédelmi dolgozót. Ingyenélőnek, Kádár-huszároknak neveztek olyan embereket, akik évtizedeken keresztül a hazájukat és minket, állampolgárokat védtek. De ez sem volt elég: az egész kommunikációs hadjárat csak arra kellett, hogy megadóztathassák ezeknek az embereknek a nyugdíját. Csak a pénzről volt szó, Orbánéknak arra fájt a foguk. Azért kellett családokat a kilátástalanságba lökni, hogy tovább épülhessenek a hálózatok, hogy legyen még pár milliárd az Orbán-Simicska-Nyerges birodalom építésére. Ezzel kapcsolatosan kérdeztem Pintért pár hete a Parlamentben. Megérte-e ezért a pénzért ezt tenni a volt rendőrsökkel, tűzoltókkal, börtönőrökkel stb? Megérte megalázni őket? Őszintén szólva eléggé meglepődtem, amikor a szintén 48 évesen nyugdíjassá vált Pintér Sándor büszkén kijelentette, hogy ő bizony havonta felnyalja a nyugdíját. Napokon belül rá is kérdeztem. Kaptam is rá választ. Kioktatással és magyarázkodással fűszerezve: Pintér szerint minden rendben van, különben is szálljak le róla. Megértem Pintért, hogy ideges, de a lényeg mégsem változott: másoktól elvette a nyugdíjat, magának megtartja. Mindezt úgy, hogy közben az évek során politikailag jól fekvő milliárdos nagyvállalkozóvá vált, sőt miniszterként is fizetést kap. De 130 ezer forint az azért kell… Az pedig, hogy ezt teljesen rendben lévőnek találja, sőt kikéri magának, mindent elmond az Orbán rendszerről. Magunknak és haveroknak milliárdok, az embereknek adók. Nincs új a nap alatt: Pintér is csak a narancsgépezet része. Azzal együtt fog eltűnni 2014-ben. Dorosz Dávid
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!