Az antiszemita beszéd a szabadság része

2012. december 01. 12:31

A parlamenti beszéd szankcionálása sem az előítéleteket nem csökkenti, sem a demokratikus és toleráns közbeszéd elterjedését nem mozdítja elő.

2012. december 01. 12:31
TASZ
tasz.hu

Az az ötlet, hogy utólag lehessen pénzbüntetéssel szankcionálni egy felszólalást, csak a parlamenti munkát és a nyílt politikai vitát akadályozná, az antiszemita beszédet nem. Kizárólag arra jó egy ilyen szabály, hogy a házelnök kénye-kedve szerint alkalmazza azt a neki nem szimpatikus képviselők vagy vélemények esetén. Az új parlamenti törvény már most is túl széles rendészeti jogokat biztosít a házelnöknek. Miközben nem igaz az, hogy az ilyen és ehhez hasonló, a jobbikos képviselők által rendre felvetett kirekesztő beszédekkel szemben az országgyűlési képviselők eszköztelenek lennének. Csak a politikai akarat és a demokratikus értékek melletti kiállás hiányzik, és amit látszat-jogalkotással igyekeznek pótolni és leplezni a pártok.

A parlamenti vita szabadsága kulcsfontosságú az egészséges demokrácia szempontjából. A demokrácia nem akkor egészséges, ha nem hangzanak el a megvetendő vélemények, hanem éppen ellenkezőleg, akkor, amikor azok nyilvánosak. A választópolgár úgy tud informált döntést hozni, ha pontosan tudja, ki milyen nézeteket vall. És csak akkor lehet az előítélet és kirekesztés ellen demokratikus eszközökkel szembeszállni, ha egy vitában elhangozhat minden érv. A vélemények büntetése csak elfedi, de nem orvosolja a bajt.

A Jobbik antiszemita, rasszista, homofób párt, ez nem most derült ki, csak ismételten nyilvánvalóvá vált. Szomorú, hogy a parlamentben ülnek a képviselői, de szabad választásokon kerültek oda, jelenlétük nem újdonság. A demokraták felháborodása érthető, de a Jobbik antiszemitizmusa senkit sem érhetett váratlanul, a párt betiltásának követelése pedig maga is antidemokratikus igény. Ez a mostani antiszemita beszéd nem indokolja a parlamenti szólás lehetőségének további korlátozását. A megoldás nem a parlamenti vita lehetőségének ülésvezetési eszközökkel való szűkítése, hanem az ilyen beszédre adott, a demokratikus értékeket egyértelműen megjelenítő reakció. Számtalan alkalom adódott már eddig, amikor a demokratikus pártok és parlamenti képviselők kifejezhették volna, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus, a homofóbia bármilyen formája elfogadhatatlan, ám ezt rendre elmulasztották. Ez az, ami valóban roncsolja a demokráciát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birkakaka
2012. december 01. 20:43
Dik mán Gazsi ezek mán le sem szárnak minket?Csak a zsidókat ócsárújják!
Fakutya tizedes
2012. december 01. 18:41
"A Jobbik antiszemita, rasszista, homofób párt" Ez baromság. Morvai Krisztina, a Jobbik EP képviselője a bizonyiték, hogy a Jobbik nem lehet antiszemita, munkássága a buzik jogaiért, hogy 14 éves gyerekeket is megdughassanak, bizonyitja, hogy a Jobbik nem is homfób. Más kérdés?
KannibálTatárÚr
2012. december 01. 17:24
..."amivel folytonosan legitimálja a rasszista, antiszemita érzelmeket"... A rasszizmus és antiszemitizmus között semmi összefüggés nincs, csak a zsidók használják előszeretettel, hogy a rasszizmust felhasználják az antiszemitizmus elitélésére. A rasszizmus az emberi rasszok közötti különbségeket hirdeti, általában a fehér rassz felsőbbrendűségével. Ezt a nézetet fogadják el a rasszisták a valós helyzet ellenére. Az antiszemitizmus a zsidók életvitele alapján terjed, mivel a zsidók általában kerülik a fizikai munkát, mások (gójok) becsapását erénynek tekintik, az elvégzett tevékenységhez képest sokszoros haszonra tesznek szert, nincs bennük érzés mások (gójok) szükségleteinek elismerésére.
oskar
2012. december 01. 16:49
A Jobbiknak a zsidók listázását követelő felszólalása a parlamentben nem érhetett senkit váratlanul. A rasszista, antiszemita nézeteket valló szavazókért folyó versenyben egyre szélsőségesebb és radikálisabb nyelven kell megszólalniuk, javaslatokkal előállniuk. Hiszen a Fidesz az állami politika rangjára emelt Horthy-kultusszal, az annak minden szégyenét vállaló rituáléival és kódolt nyelvével ott nyomul mögöttük. A Fidesz ugyan se nem rasszista, se nem antiszemita, csak gátlástalanul az „egy a zászló, egy a tábor” alá akarja vonni immáron egy évtizede az efféle nézeteket vallókat. Őrlődik az uniós értékközösség és a Jobbiktól elhódítható rasszista választóközösség között. Ezért kódolt nyelven szól hozzájuk, amivel folytonosan legitimálja a rasszista, antiszemita érzelmeket, s növeli a nyíltan e nézeteket vállalók táborát. Ez a Fidesz megbocsáthatatlan történelmi bűne. Mert: az idegenszívűzés is zsidózás a bankárkormányozás is zsidózás Nyirő állami celebekkel történő újratemetési kísérlete is zsidózás Nyírő, Tormay és Wass NAT-ba emelése is zsidózás az államilag támogatott Horthy-kultusz is zsidózás. Mert a szavak valódi jelentését történeti használatuk adja. Adott esetben a hallgatás is beszédes. A miniszterelnök hallgatása kódolt üzenet, pávatánc: elküldtük tüntetni Rogánt, de ne vegyétek komolyan. A Szabadelvű Polgári Egyesület mindezek ellenére arra kéri szimpatizánsait és minden jóérzésű magyar polgárt, hogy vegyenek részt a vasárnapi tiltakozó gyűlésen, és adjanak hangot annak, hogy nem tűrik sem a nyílt, sem pedig a kódolt antiszemita, rasszista, neonáci beszédet. Kuncze Gábor Ez milyen beszéd TASZ???? Ez az álliberális rásüti az antiszemita vádat a országot vezető pártra????? Mi gerjesztődik ezzel??? Elérik, hogy az antiszemitázók, rasszistázók ellen kell fellépni a zsidókkal és a cigányokkal együtt??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!