Fontos, hogy a borász ne essen áldozatul a pincevakságnak, ezért én igyekszem minél több magyar és külföldi bort kóstolni. Úgy gondolom, hogy ebből táplálkozva és a szőlőben tudatosan dolgozva akár három-négy évjárat alatt is jelentős előrelépések érhetőek el, ahogy azt a pinot noir bizonyítja. Ez persze nem azt jelenti, hogy mi burgundi pinot noir-t akarunk készíteni, de képben kell lennünk annak a borvidéknek a boraival, amelyek a legtöbbre vitték ebben a műfajban, ahhoz, hogy valóban értékes kislaki pinot noir-t nyerjünk.
- Mi a jelentősége a pincében zajló döntéseknek?
- Ha rendelkezésre áll a jó alapanyag, ami megfelelően ki is erjedt, a tárolóedény milyensége már csak finomhangolás. Most például hordóban érlelem a rajnai rizlinget, de könnyen lehet, hogy ha több lesz belőle, megpróbálkozom a tartályos érleléssel is. Úgy gondolom, ezek a dolgok változhatnak. A cél, a termőhely egyediségének visszaadása, ha idővel úgy látom, hogy ez a tartály segítségével valósulhat meg, úgy járok el.