Az Együtt 2014 válasza az MSZP 2012. december 12-i levelére

2012. december 18. 10:14

A magyar alkotmányos kultúra megerősítéséhez, a magyar jogállamiság újjáépítéséhez minden demokratára szükség van!

2012. december 18. 10:14
Juhász Péter, Kónya Péter, Bajnai Gordon
Együtt 2014

„Tisztelt Elnök Úr!

1) Köszönjük, hogy a Magyar Szocialista Párt elfogadta az Együtt 2014 Választói Mozgalom módosított tárgyalási javaslatát!

A választói összefogás szempontjából rendkívül biztató fejleménynek látjuk azt a tényt, hogy a módosított tárgyalási menetrendre vonatkozó érvelésünk meggyőzte Önt és a Magyar Szocialista Pártot.

Minden objektív közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a változást akaró demokraták már ma is többen vannak, mint a kormánypártok leghűségesebb támogatói – nem beszélve a rezsim haszonélvezőinek szűk köréről. Ez Magyarország számára történelmi lehetőség, nekünk, a változást akaró demokratikus politikai erőknek pedig történelmi felelősség: az összefogás erejével élni kell, nem pedig visszaélni – mint 2010-ben. Ahhoz, hogy a belénk vetett bizalmat tisztességgel és hatékonyan használjuk fel, biztosítékot kell tudnunk adni a választóknak arra, hogy felhatalmazásukkal nemcsak személyi összetételében változik a kormány és a politikai elit, de hozzáállásában, működésében is. A normális politizálás új korszakát kell megteremtenünk, amit a jó kormányzás hatékony szakpolitikai megoldásai hitelesítenek majd nap, mint nap. Ezért érveltünk következetesen amellett, hogy minden választási együttműködésnek a korszakváltás elvi-erkölcsi alapjainak konszenzusos kialakításával kell kezdődnie, csak azután kerülhet sor a konkrét, szakpolitikai programok összeillesztésére!


2) Hívjuk fel a korszakváltás elvi, erkölcsi alapvetéseihez való csatlakozásra a többi, változást akaró demokratikus pártot, szervezetet is!

Eddigi munkánk, erőfeszítéseink fontos visszaigazolása, hogy mára az MSZP is elfogadta és követendőnek tartja a fenti logikai sorrendet. Bízunk abban, hogy az MSZP és az Együtt 2014 Választói Mozgalom egyetértése a korszakváltás elvi-erkölcsi alapelveiről igazodási pontként szolgál az Ön által meghívott többi szervezet számára is.

Azt javasoljuk, hogy – a jogállami konzultációkkal párhuzamosan, a szakpolitikai egyeztetések előtt – az Ön meghívotti listáján szereplő szervezetet is hívjuk fel a korszakváltás elvi-erkölcsi alapvetéseinek támogatására. A szakpolitikai programok összehangolásának munkáját pedig azokkal a szervezetekkel kezdjük meg, amelyek készek és képesek érvényesíteni a politikai korszakváltás programját!


3) A politikai korszakváltás kereteit kijelölő elvi-erkölcsi alapvetéseket együtt öntsük jogszabály-tervezeti formába: adjunk ezzel is közös garanciát a választóknak arra, hogy 2014-ben nem csupán kormány-, hanem korszakváltáshoz kérjük a támogatásukat!

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom egyetért azokkal, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a jogállam helyreállításának, az alkotmányos kultúra megerősítésének feladatába be kell tudnunk vonni azokat a változást akaró szervezeteket is, amelyekkel ebben és csak ebben a kérdésben tudunk egyetérteni, meghatározott elvi-erkölcsi alapvetésekben, vagy konkrét szakpolitikai programokban pedig várhatóan nem. A magyar alkotmányos kultúra megerősítéséhez, a magyar jogállamiság újjáépítéséhez ugyanis minden demokratára szükség van!

Azt javasoljuk ezért, hogy a konzultációk témái közé vegyük fel az alábbi – az Önök által elfogadott dokumentumban tételesen említett – témákat is. E témákat pedig – az első konzultáció szélesebb szervezeti körével együtt – öntsük jogszabályi formába, hogy ezzel a munkával is garanciát adjunk a választóknak arra: a korszakváltás programjában egyetértés, széles és hatékony együttműködés van a változást akaró demokratikus erők között!

Szakértőink az alábbi témákat azonosították, amelyek érdekében – lévén szó közjogi kérdésekről – a lehető legszélesebb összefogással cselekedhetünk.

Javasoljuk, hogy:
– a kampány- és pártfinanszírozás átalakítása úgy történjen meg, hogy a bevételi oldalon a korrupciómentes, de takarékos kampányoláshoz és működéshez elegendő forrás álljon rendelkezésre, amelyen belül az állami támogatás differenciált, a társadalmi beágyazottságot anyagilag is ösztönzi; valamint a szabályozás tartalmazza az átláthatóság garanciális elemeit és az ehhez rendelt szankciókat;
– az állambiztonsági iratok kutathatóságával szembeni korlátokat bontsuk le: a megfigyeltek információs kárpótlása legyen teljes, civil kontroll mellett csak a legszükségesebb iratok maradhassanak a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, illetve kerülhessenek nyilvánosságra az állambiztonsággal együttműködő személyek nevei;
– alkossuk újra a költségvetési tervezés gyakorlatát: az átláthatóság, a tényekkel és hatásvizsgálatokkal, hosszú távú elemzésekkel való alátámasztás, illetve a valódi független kontroll biztosítsák, hogy költségvetési trükközéssel többé ne lehessen hosszú távú károkat okozni a magyar gazdaságnak, Magyarország polgárainak;
– az állami szféra által kötött szerződéseket a tényleges üzleti titkok kivételével nyilvánosságra kelljen hozni, amelynek elmulasztása a szerződés érvénytelenségét eredményezi; ugyancsak teljes nyilvánosságot javasolunk az állami vagyon hasznosítására benyújtott pályázatok és a közbeszerzési ajánlatok tekintetében úgy a döntési folyamat, mint (a döntést követően) a pályázatok/ajánlatok tekintetében;
– a részvételi demokrácia intézményeit erősítsük meg olyan módon, hogy különösen önkormányzati szinten a népi kezdeményezés és a népszavazás a polgárok véleményének hatékony kifejezési eszköze legyen; a közhatalom civil ellenőrzése érdekében az információszabadság teljesebb érvényesülését szolgáló közzétételi kötelezettségeket határozzunk meg; állítsuk helyre a társadalmi egyeztetés intézményrendszerét, adjunk érdemi garanciákat a kormányzati és az önkormányzati döntés-előkészítésben, illetve a parlamenti bizottsági vitákban a civil vélemények hatékony kifejtésére;
– teremtsünk garanciákat a határon túli magyarok legitim szervezeteivel való részrehajlásmentes kapcsolattartásra és támogatási politikára; az anyaországi kormányzatnak nem az a feladata, hogy a belpolitikai konfliktusokat exportálva megossza és gyengítse a határon túli magyarok érdekeinek képviselőit, hanem támogatnia kell politikai és anyagi eszközökkel is a legitim, az ott élők által megválasztott szervezetek tevékenységét;
– szüntessük meg a Médiatanácsot, egyben teremtsünk garanciákat a frekvenciapályázatok átlátható, a szubjektív  szempontokat és a politikai érdekeket kizáró lebonyolítására; a nyomtatott sajtó, az internet és a nem állami frekvencián megvalósuló televíziós műsorszolgáltatás felett nincs helye hatósági kontrollnak; az állami hirdetések elosztásának gyakorlatából a politikai szempontok érvényesülését szabályozási eszközökkel is ki kell zárni.

4) Jelöljük ki az előkészítésért felelős munkatársakat, állapodjunk meg hatékonyan és szakszerűen a sikeres együttműködés technikai feltételeiben!

Azt javasoljuk, hogy 2013. január első hetében állapodjunk meg a konzultáció technikai részleteiről (titkársági funkciók a munkaanyagok elkészítésétől az érintettekhez való eljuttatásig, a tárgyalás menetrendje, koreográfiája és helyszínei, a nyilvánosság kérdései, stb.).

Tisztelettel kérjük Elnök urat, hogy ehhez jelölje ki azt a szakembert, aki a részletekről az általunk delegált Takács Borbálával,  Szigetvári Viktorral és Székely Sándorral haladéktalanul meg tudja kezdeni az egyeztetéseket, illetve az előkészítő munkát!

Reményeink szerint a technikalitások gyors tisztázása után már január második hetében sor kerülhet a személyes találkozókra, az érdemi munka megkezdésére is.

Boldog ünnepeket kívánunk Önnek és párttársainak!

Üdvözlettel,

az Együtt 2014 Választói Mozgalom nevében: Juhász Péter, Kónya Péter és Bajnai Gordon”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2012. december 18. 22:45
the beginning of a beautiful friendship...
bornemiszabela
2012. december 18. 17:16
ja. ez az erőszakosíjuhász mint demokrata. röhögnöm köll
Kvasztics Fedor
2012. december 18. 15:31
És többek között ezek lennének a demokraták?
tunde04
2012. december 18. 14:21
http://www.pluszminusz.hu/2012/08/29/a-milla-bocsanat/ :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!