Kis magyar republikanizmus

2012. november 09. 13:20

A bal-jobb ellentétet mindenesetre Budapesten nem kell külön zárójelbe tenni: ezt már megtette maga a kormány. Ha pedig Ön végre stabilitást és kiszámíthatóságot szeretne, tudja, mit kell tennie.

2012. november 09. 13:20
Seres László
Seres László
hvg.hu

„Próbáljuk meg mégis. Mitt Romney és a republikánus párt programja vélhetően a következő pontokon esik egybe a Fidesz gazdaságpolitikájával: 20 százalékos általános adócsökkentés; a nyereségadó, az osztalékadó és a kamatadó csökkentése, mert az jó a tőkepiacoknak; a magánszektor erősítése; általánosan kötelező tb helyett minden állam szabad kezet kap saját egészségbiztosítási rendszerének kidolgozására, a lényeg a verseny az egészségügyi szolgáltatók között; a szociális programok, a Medicare és a Medicaid átfogó reformja. Ezt most csak dióhéjban.

Ronald Reagan pártjának állítólagos magyar megfelelője ehhez képest úgy csinál nem egykulcsos ál-flat tax-et, hogy ellopja hozzá a privát nyugdíjunkat és a jövőnket; bankokat, multikat különadóztat, plázastopot fogad el, kormányideológiává emeli a primitív, haveri protekcionizmust; megszünteti a patikaliberalizációt, ugyanakkor arra kötelezi a gyógyszerészeket, hogy legyenek tulajdonosai patikájuknak (és erre a közpénz-milliárdokat sem sajnálja); akinek viszont négynél több patikája van, annak el kell adnia a többit; államosítja a közoktatást, az egészségügyet, a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, az E.ON földgáz-üzletágát, a Rábát, a cafeteria-utalványokat, az időjárás-jelentést; állami monopóliummá teszi a dohánykereskedelmet, a 40 ezer helyett államilag csak 6 ezer árust engedélyez - ráadásul ezt a törvényt részben saját haveri cégük írhatja. Hogy most a hatalom napi centralizációjáról, a választási törvény napi manipulációiról, sok tízezer last minute szavazó regisztrációs kirekesztéséről már ne is beszéljünk.

Ángyán úr pedig elég sokat tudna mesélni arról, hogy földügyben valóban a kormányzattal kialakított bizalmi kapcsolat ad stabilitást és kiszámíthatóságot a győztes cég számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. november 09. 17:13
elvileg jó gondolatok, csakhogy már az autópálya projekteknél is láthatjuk x évtizede, hogy NINCS semmi piaci verseny, a mobiltelefon/internet korában - pláne egy ilyen kicsi országban - se perc alatt kartellek és monopóliumok alakulnak ki ad absurdum állami beavatkozás (versenyhivatalok stb.), vagy kontroll csoport módjára fungáló állami (többségű) cégek kellenek a piaci verseny biztosításához az más kérdés, hogy a finessz zavaros neorákosizmusa nem azonos ezzel (sem)
nemormester
2012. november 09. 14:34
Azt nem értem, hogy Seres miért hiszi, hogy a magyarok nem ismerik a republikánsokat? Ismerik, és nem olyanok, amilyenként lefesti őket.
bigyomail
2012. november 09. 13:50
Milyen jó is lenne, ha nálunk is lenne olyan párt, aki a fenti programmal indul a választáson. Nem nagyon kellene gondolkodnom, hogy kire szavazzak a sok szocialista baloldali tömörülés közül, akik ma nálunk a komplett politikai palettát jelentik.
tarackos
2012. november 09. 13:42
"Orbán Viktor és pártja Romney-nak drukkolt. Mintha akár csak érintőlegesen is bármi közük lehetne hozzá." Igen és már sokadjára mellényúltak. Nem lennék meglepve ha emiatt azt mondanák: köszi Viktor inkább ne szurkolj mert akkor tuti bukok...;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!