A méltóság kufárjai

2012. november 08. 13:09

A modern szabadságfogalom így azt jelenti, hogy mindent szabad, ami nincs tiltva.

2012. november 08. 13:09
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A véleménynyilvánítás szabadsága fontos érték a demokratikus normákat követő polgári társadalmakban. Egyes filozófusok szerint a demokrácia nem is alakulhatott volna ki enélkül. Mások a létező politikai rendszerek morális fokmérőjének tartják. Ma, a nyilvánosságot nagyobbrészt a média biztosítja. Helyt ad a különböző véleményeknek, vitáknak. A politikán belül és azon túl is. E szabadság azonban negatív irányú. Azaz nem valami mellett, hanem valamivel szemben fogalmazódik meg. A modern szabadságfogalom így azt jelenti, hogy mindent szabad, ami nincs tiltva. A polgári »fejlődés« hívei pedig, a liberalizmusra hivatkozva, egyre inkább csökkenteni kívánják e tiltások körét. Egyre kevesebb korlátot szeretnének a véleménynyilvánítás, így a sajtószabadság működése előtt látni. Amely ugyan egy ideig szükséges igény, de egy határon túl a középutat kezdi veszélyeztetni. Mert a sajtószabadság végtelenítésének liberális programja nagy károkat okoz a közösségre, a morálra és az emberi méltóságra nézve. A minket körülvevő valóságot a saját magunk által felépített valóságon keresztül látjuk. Így mindenki a saját »szemüvegén« keresztül szemléli a világot. A média viszont egy második »szemüveget« rak a szemünk elé. Hisz a sajtó által megszerkesztett, megkomponált rendszerben szemléljük azokat az eseményeket, melyekkel nem közvetlenül találkozunk. (Néha azt is, amit közvetlenül látunk.) Így nagyobb a felelőssége a sajtó dolgozóinak (és a kereskedelmi televíziók műsorkészítőinek is), mint azt hinnék. De legalábbis úgy tűnik: nincsenek tisztában a következményekkel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. november 08. 15:46
Ó, dehogynincsenek tisztában a következményekkel a médiagecik. Csakhogy ezek is a kontraszelektálás eredményei, igy nem sokat várhatunk tőlük.
Zokni
2012. november 08. 15:37
A szúrós szag nem volt gyanús? Nézzen maga elé, és látja, hogy a ló farka lengedezik odalent. Fordítva ül ugyanis a lovon. Jelenleg éppen az a baj, hogy a sajtó, legalábbis az, amelyiket a KÖZ tájékoztatására, a KÖZ pénzéből tartanak fenn, nem mondja, írja, mutatja azt, ami a hatalmon lévő párt választási érdekeit sérti. (Lásd retusa tusa...) Vagy egy másik baj, hogy az egyetlen, ellenzéki beállítódású rádióadó ellehetetlenítése immár két és fél éve folyik - jogi praktikákkal. EZ a sajtószabadság megsértése! EZ okoz igazán nagy károkat "a morálra és az emberi méltóságra nézve"! EHHEZ képest a bulvárigényre fókuszált kereskedelmi adók műsorpolitikája, hogy stílszerű, de jól nevelt is legyek egyszerre: (ló)vagina-füst.
tarackos
2012. november 08. 13:48
Ervin, ez még egy viszonylag normális cikk. Ettől függetlenül egy vödör lócitromot sem ér, 2 ker TV-ből levonni a tutit? Sztem első héten kivágnának bármelyik fősuliról...
marko11
2012. november 08. 13:32
Itt nem a véleménynyilvánítás szabadsága a helyes megnevezés, hanem az arcátlan (és következmények nélküli) hazudozás szabadsága. A sajtó dolgozói (többségükben már nem is újságíró) és - pláne! - a kereskedelmi televíziók műsorkészítői pontosan tudják, hogy szenzációkat kell gyártaniuk - bármi áron. Itt már szó sincs véleményéről, pláne az igazság felderítéséről! Persze, ma már sikerült kitermelni egy olyan analfabéta tömeget, akit jobban érdekel, hogy izékén volt-e bugyi, minthogy mi lesz Magyarországgal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!