Méltósággal meghalni

2012. november 06. 12:12

A saját mulandóságunkkal igyekszünk nem foglalkozni, a halállal kapcsolatos témákat elhárítani, elfojtani.

2012. november 06. 12:12
Muszbek Katalin
családháló.hu

Mennyire tabu a haldoklás, a halál, a gyász Magyarországon?

Bár a média különféle formákban - hírekben, filmekben - nap mint nap szembesít mások halálával, a saját mulandóságunkkal igyekszünk nem foglalkozni, a halállal kapcsolatos témákat elhárítani, elfojtani. Amikor a veszteség és az elmúlás kérdése közvetlen közelről érint minket, nehezen tudunk szembenézni vele.

Milyen lelki folyamaton megy végig a haldokló?

Noha már a XIV. századból ismerünk a haldoklás szakaszaival foglalkozó irodalmi alkotást, nevezetesen az Ars Morendi (A meghalás mestersége) című könyvet, a  haldoklási folyamat legismertebb meghatározása Elisabeth Kübler-Ross pszichiátertől származik. A svájci szakember szerint, amikor valaki megtudja magáról, hogy gyógyíthatatlan beteg, először kétségbeesik, majd következik a tagadás, a lázadás, az alkudozás, a szomorúság (depresszió), a szorongás, végül az elfogadás. Egyes szakaszok akár vissza is térhetnek és nem szigorú sorrendben követik egymást.

Miben segíthet a haldoklónak a hospice-szolgálat és a családtagok? Mivel lehet elérni, hogy könnyebbek legyenek az utolsó hetek-hónapok lelkileg és fizikailag?

A hospice-ellátás életük utolsó szakaszában lévő betegeknek segít. Egyik legfontosabb jellemzője, hogy a beteg életminőségének javítását tűzte ki célul. Ennek megfelelően a gondoskodás nem csupán a beteg testi, hanem a lelki, szociális és spirituális igényeire, valamint a hozzátartozók segítésére is kiterjed mind a betegség fennállása, mind a gyász ideje alatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. november 06. 16:51
Nehéz téma!
birkakaka
2012. november 06. 15:52
1980 as évek közepén még a vidéki emberek méltóképp búcsúztak a halottaiktól.Otthon halt meg a legtöbb beteg és nem a kórházba egy lepedővel elválasztott ágyon.Otthon ravatalozták otthon búcsúztatta a pap majd a rokonok,ismerősök kíséretében kivitték a temetőbe ahol megkapta a végtisztességet.Jó magyar szokás szerint a sírt barátok,rokonok ásták ki.Temetés után legtöbb helyen halotti torral emlékeztek a halottra.Ebbe mocskoltak bele és ma már egy temetés több százezer forintos üzlet lett.Nem elbúcsúzni hanem a temetésre előteremteni a pénzt a legfontosabb feladat.Engedni kellene hogy ugyan úgy temessék el az emberek halottaikat ahogy tették évszázadokon át.Mert eljön az idő amikor a hamvakat pénzhiány miatt szana szét szórják.
kjkj945
2012. november 06. 15:46
Csak igy tovább sok síkert Hospice!
narmer
2012. november 06. 15:33
Ahogy az állatorvosi karon tanítják, hogy hogy bánj a haldokló vagy elpusztult állat gazdájával, úgy nem tanítanak thanatológiát a SOTE-n.Saját kezelő orvosom is elismerte hogy menekülnek a haldokló ágyától, messze elkerülik nehogy szembe kelljen nézni a kudarccal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!