Tokaj vagy Tokajská?

2012. november 10. 09:35

Az E-Bacchus a hagyományos borkészítési eljárások között csak Magyarország esetében sorolja fel az aszú elnevezést.

2012. november 10. 09:35

„Annak persze meglenne a piaci jelentősége, hogyha csak magyar bort lehetne olyan címkével ellátni, amin az áll, hogy Tokaj. Akkor már a címkéről látható lenne, hogy az a bor magyar, a Tokajská/Tokajské/Tokajsky pedig ugyanannak a borvidéknek a szlovákiai területén készült. Most a szlovákiai palackokon is ugyanaz a helymegjelölés szerepelhet, a fogyasztónak kell találgatnia, hogy a tokaji magyar-e vagy sem. Ezért érthető, ha Magyarország igyekezett kihasználni a per által adódó lehetőséget, hogy Tokaj csak magyar boré lehessen. De ha nem ez lett az ítélet, az sem katasztrófa.

Szerintem sokkal fontosabb ennél, hogy az »igazi márkanév«: az aszú – csak a magyaroké. Az emlegetett – és jópár esetben pontatlansága miatt meg is kérdőjelezhető – elektronikus borregiszter, az E-Bacchus ugyanis a hagyományos borkészítési eljárások között csak Magyarország esetében sorolja fel az aszú elnevezést. Vagyis az a kifejezés, hogy Tokaji aszú, csak magyar bor címkéjén szerepelhet.

És ettől kezdve teljesen mellékes, hogy a szlovák borászok már két puttonyos aszút is szeretnének készíteni, a magyarok pedig csak háromtól használják az aszút – mert a szlovákiai területeken aszú egyszerűen nem készíthető. Lehet, hogy ez egyszerű nyelvi kérdés: szlovákul az aszúsodott szemeket cibebának (mazsolának) mondják, az aszút nem használják, nem értik, a kifejezést a címkén nem akarják feltüntetni. Ezzel az aszúkészítés joga kizárólagosan Magyarországé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2012. november 14. 10:34
Ezt a logikát követve, akkor az erdélyi magyarokat is nyugodtan románozhatunk? Ó ismerek sokat, ez nekik a legnagyobb sértés. Bár annyiban igaza lehet a szlovákiai magyarsággal kapcsolatban, hogy most inkább vallják magukat szlováknak, mint magyarnak. Magyarnak lenni manapság nem nagy dicsőség.
Obulus
2012. november 11. 15:39
"a szlovák borászok már két puttonyos aszút is szeretnének készíteni, a magyarok pedig csak háromtól használják az aszút – mert a szlovákiai területeken aszú egyszerűen nem készíthető." http://www.tokajmacik.sk/subs/wines/Classic.html Tokaj Classic 3,4,5,6 putnovy Tokaj Millennium 6 putnovy
Obulus
2012. november 11. 15:19
"És ettől kezdve teljesen mellékes, hogy a szlovák borászok már két puttonyos aszút is szeretnének készíteni, a magyarok pedig csak háromtól használják az aszút – mert a szlovákiai területeken aszú egyszerűen nem készíthető. Lehet, hogy ez egyszerű nyelvi kérdés: szlovákul az aszúsodott szemeket cibebának (mazsolának) mondják, az aszút nem használják, nem értik, a kifejezést a címkén nem akarják feltüntetni." Szegény határon kívüli magyarok, már megint leszlovákozták őket.
Obulus
2012. november 11. 15:17
"Tokaj vagy Tokajská?" Mind a kettő ugyan az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!