Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Unfair kampányszabályok

2012. november 13. 16:55

Aránytalanul korlátozzák a politikai tájékozódás lehetőségét.

2012. november 13. 16:55
addicted to politics
addicted to politics

„A szabályozás legalább a következő problémákat veti fel:

1. Aránytalanul korlátozza a politikai tájékozódás lehetőségét, elnehezítve ezzel a megfontolt döntéshozatal lehetőségét.

Modern tömegdemokráciáinkban az állampolgári tájékozódás egyik legfontosabb fórumává az internet nyilvánossága vált. A folyamatot jól mutatja, hogy itthon is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a nyomtatott sajtó példányszáma, ezzel párhuzamosan nő az internetezésre alkalmas eszközök forgalma. Kizárja a politikai reklámok sugárzásából a javaslat a kereskedelmi tv és rádióállomásokat is, pedig tény, hogy a hazai lakosság túlnyomó többsége a két országos kereskedelmi televízió híradójából tájékozódik. A javaslat minderről vagy nem vesz tudomást, vagy szándékosan igyekszik megnehezíteni a közügyekben való hatékony tájékozódás lehetőségét.

Hiszen az alkotmányos demokráciák azon a megfontoláson alapulnak, hogy a választópolgárok egy intenzív közösségi diskurzus után hoznak a szavazóurnáknál megalapozott döntést. Ezért elengedhetetlen előfeltétele a demokratikus működésnek a véleményszabadság. A véleményszabadság alapvető jogának két oldala van: egyrészt, megillet bárkit a szabad megszólalás, véleménykifejtés joga. Az a jog, hogy másokat megpróbáljon saját álláspontjáról meggyőzni, a közügyekről, politikusok tevékenységéről (de nem csak arról) nézeteit kifejteni. A véleményszabadság másik oldalán a befogadó áll. Az internetolvasó, a tv néző, akinek joga van a pártok, jelöltek üzenteit megismerni, a lehető legszélesebb körben. Amikor a politikai üzenet áramlásának folyamata megakad, a csendes hallgatóság jogai is sérelmet szenvednek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Justicia
2012. november 17. 18:52
A tudatlanság és információhiány a fidesz erős fegyvere.
Fakutya tizedes
2012. november 15. 12:28
"tömegdemokráciáinkban " Na itt ette meg a fene.
Fakutya tizedes
2012. november 15. 12:28
Nem fair unfairezni magyarnak. unfair: tisztességtelen, helytelen, méltánytalan, igazságtalan.
freehckr
2012. november 15. 12:28
Akinek a politikai- és közügyekben való hatékony tájékozódásra az internetes és kereskedelmi médiában megjelenő politikai hirdetések a legalkalmasabbak, azt tényleg jobb kizárni a választásból... Bakker, mit tudsz meg egy politikai szervezetről és programjáról egy kevesebb mint fél perces tévés/rádiós hirdetésből, vagy egy villogó bannerből?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!