Szerbia
ÉLŐ
Anglia

A csend évei

2012. november 29. 13:10

Kérdés, hogy az utcák, közterek csendje a temető csendje-e, vagy a vihart megelőző baljóslatú némaság.

2012. november 29. 13:10
addicted to politics
addicted to politics

„Azok a vélemények, amelyek úgy szólnak, hogy a tájékozatlan, fél rúd lecsókolbászért megvehető szavazó csak maradjon otthon, épp ezért elkeserítőek. Hiszen arra figyelmeztetnek, hogy a magyar demokrácia elmúlt több, mint két évtizedében nem sikerült megteremteni a demokratikus politikai közösség alapjait. Ha van tehát bármilyen ok a 2010. előtti alkotmányos berendezkedés kárhoztatására, ez feltétlenül az. Bár volt egy demokratikus alkotmányunk, az alkotmányosság érzülete nem hatotta át mindennapjainak. Talán épp azért, mert túlságosan is magától értetődőnek tűnt. A levegő értékén sem sokat töprengünk mindaddig, amíg nem fuldoklunk.

Az Orbán-kormány által épített rendszer azonban, kontraproduktív módon talán épp ebben hozhat előrelépést. Nagyjából az Alkotmánybíróság jogköreinek drasztikus megnyirbálásától számítható a folyamat, amelynek eredményei az ehhez hasonló politikai blogok, független véleményoldalak, a korábbi pártelitekkel kapcsolatba nem hozható társadalmi szerveződések. A nyilvánosság előtt megjelenő fórumok, a nevüket felvállaló szerveződések minden valószínűség szerint csak a felszínt jelentik. Ma még nyilatkozhat úgy a miniszterelnök, hogy »az egész ország érzi, egy olyan nagy munkában vagyunk, amelyet, ha már belevágtunk, mindenképpen érdemes végigcsinálnunk. Ezért fontos, hogy Magyarországon ma nincsenek nagy kormányellenes megmozdulások és nagy sztrájkok«. Ez feltehetően így is marad, egészen addig a pillanatig, amíg fennmarad az esély a 2014-es kormányváltásra.

Kérdés azonban, mi történik, ha végleg elvész a változtatás lehetősége. Kérdés, hogy az utcák, közterek csendje a temető csendje-e, vagy a vihart megelőző baljóslatú némaság. Orbán Viktor nemrég Kötcsén úgy fogalmazott, »az amerikaiak lövészklubokba járnak, nálunk pedig van egymillió horgász.« Azt gondolom, a társadalom attitűdjeit tévesen felmérni rendkívül veszélyes. A Ceausescu-rezsim úgy vélekedett, a puliszka nem robban, elképzelhetetlen, hogy Romániában bármilyen rendszerellenes cselekedet történjen...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. november 29. 15:30
Ha itt történni fog valami forradalom szerű gyanítom, hogy sem a TEK sem a rendőrség nem áll ezek oldalára.Fogalmuk nincs mennyire vékony jégen korcsolyáznak!Ezért aztán irtó váratlanul fogja őket érni a néptől kapott pofon.
balbako_
2012. november 29. 14:28
Húha! De idegesnek tetszik lenni! Már csinálnának forradalmat, de sajna öten vannak? És, ha az utca embere nem hülye és látja, hogy itt végül is nem minden teher az ő vállát nyomja, megoszlik a multik és bankok közt? Vagy észreveszi mások, ahol nem így kormányoznak, ott sokkal, de sokkal rosszabbul járhatna? Vagy csak egyszerűen jobban utálja a hatalomból minap kiakolbólítottak undorító, nyálcsorgató igyekezetét a húsosfazék megragadásának kísérletében.
kjkj945
2012. november 29. 14:14
"" A Ceausescu-rezsim úgy vélekedett, a puliszka nem robban, elképzelhetetlen, hogy Romániában bármilyen rendszerellenes cselekedet történjen...”"" És közben a securittate sömmit nem tett!!!
Kvasztics Fedor
2012. november 29. 14:07
Megpróbálom elmagyarázni. Annak a szavazó tömegnek a nagy része, amelyik a kétharmadot adta, látva az új megoldásokat, esélyt ad a végrehajtásra, mondhatjuk azt is, hogy türelmes, mert messze még a ciklus vége. Akik azt hitték, hogy a választások után fél évvel kolbászból lesz a kerítés, azok eleve nem értették, mekkora feladat vár a kormányra. Akik azt magyarázzák, hogy már régen kolbászból kéne lenni a kerítésnek, azok meg pontosan tudják, hogy ez nem megy, de érvek híján ezt hajtogatják. Nem a temető csendje, nem vihar előtti csend. Várakozás. A csendes többség várakozása. Várja az eredményeket, és már nem hisz a lejárató kampánynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!