Adós, ne fizess!

2012. október 30. 16:29

Nincs felelősséged, az állam majd úgyis megment.

2012. október 30. 16:29
Sztojcsev Iván
Sztojcsev Iván
VG

„Az állam felelőssége egyértelmű: 2005 óta egyre kevesebb pénzt adtak az önkormányzatoknak, és egyre több feladatot terheltek át rájuk. De elkövettek szarvashibákat helyben is – gyönyörű főtereket építeni, ahelyett, hogy megtérülő beruházásra, netán munkahelyteremtésre fordítottak volna többet, ma legalábbis rossz ötletnek tűnik.

A miniszterelnök most mentésről beszél, de ebben nincs sok köszönet. A tartozásokat törleszteni kell, úgyhogy választhatunk, hogy azt abból az adónkból rendezzék, amit a városnak fizetünk, vagy abból, amit az államnak. Az az egy biztos, hogy fizetnünk kell érte. (Létezik persze olyan forgatókönyv is, amely szerint nem akarnának pontot tenni minden adósságra, de ennek a követkeményeibe jobb bele sem gondolni.)

És persze ott a ritka veszélyes üzenet: csinálj, amit akarsz, költs akkor is, ha nem tudnál miből, nincs felelősséged, az állam majd úgyis megment.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2012. október 31. 10:24
A szerző szerint az állam felelőssége egyértelmű: 2005 óta egyre kevesebb pénzt adtak az önkormányzatoknak, és egyre több feladatot terheltek át rájuk. De elkövettek szarvashibákat helyben is gyönyörű főtereket építeni, ahelyett, hogy megtérülő beruházásra, netán munkahelyteremtésre fordítottak volna többet, ma legalábbis rossz ötletnek tűnik. De nem kell szétteríteni a felelősséget egy olyan általános fogalomra, mint az állam. Az államot emberek kormányozzák és létezik a Felelős Kormány fogalma is. Az önkormányzati adósság 2005-2009 között növekedett meg óriási mértékben (hitelállomány 413mrd-ról 639mrd-ra, kötvényállomány 4,4mrd-ról 610,6 mrd-ra) Az állami korlátozást az önkormányzatok eladósodásának megakadályozására egy kiskapuval, kötvénykibocsátással kerülték ki. A ballib kormányok többször próbálták törvénymódosítással ezt a kiskaput bezárni, de szokás szerint nem sikerült megszavazniuk. Ugyanakkor folyamatosan csökkentették a központi támogatást (pl. Bajnai -120mrd), miközben a feladatok nőttek, valamint eu-s források lehívásához kellett volna önerő is. Nem szabad elfeledkezni a ballibes polgármesterekről sem (Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Békéscsaba stb.), akik szintén az olcsó devizában adósodtak el, Összefoglalva: az Állam (az akkori kormány) felelőtlensége vezetett az önkormányzatok felelőtlenségéhez, őket is hagyták eladósodni, mivel a forrásaikat maga az állam csökkentette. Kik vezették akkoriban az Államot? A szoclibek, felelőtlenül! A baj már megtörtént, nem lenne helyes megvárni, hogy katasztrófába torkolljon. Ezért nagyon is ésszerűek a kormány intézkedési tervei. Számítani lehet rá, hogy több korábbi kormányzati intézkedéshez hasonlóan az önkormányzatok kimentését is meg fogják támadni azok, akik az egykori magyar nemeshez, Pató Pál úrhoz hasonlóan gondolkodnak: Ej ráérünk arra még. A 2008-ban robbant ki a hatalmas ingatlanpiaci válság, ami aztán az amerikai adófizetőknek is rengeteg pénzébe került. A 2008-as válság után az USA-ban hatalmas állami pénzek felhasználásával konszolidálták a legnagyobb bankokat, amelyek hazárdírozva korábban hatalmas összegeket kaszáltak. Cinikus közgazdászok ott erről így vélekedtek: A nyereséget privatizálják, a veszteséget szocializálják. Ami azt jelenti, hogy a szent és sérthetetlen magántulajdon nem mindig jön létre szeplőtelen fogantatás révén. Mégis a még nagyobb baj elkerülése érdekében szükségszerű volt az állam beavatkozása.
buckafej
2012. október 31. 07:53
Az új önkormányzati törvény jelentősen megszigorította az önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzését. "112. § (2) A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik, kötelezettségeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel. ... 128. § A helyi önkormányzatokért felelős miniszter: b) közreműködik a helyi önkormányzat meghatározott kölcsönfelvételére vagy más kötelezettségvállalására vonatkozó kormányzati hozzájárulás megadásánál" Fentiekből látszik, hogy 2013. január 1-től nem lesz olyan könnyű az önkormányzatoknak hitelt felvenni és eladósodni. Az adósságelengedés mellett (ami könnyebbség tehát van szigorítás is. Ahogy Orbán mondta: Addig nyújtózkodjanak ameddig a takaró ér. Most hozzávarrtak a takaróhoz, de legközelebb a lábból fognak levágni. Szerintem most indokolt volt a segítség, mivel az önkormányzatok a napi feladatellátás nehézségei mellett fejleszteni sem tudtak, mivel nem kaptak hitelt a beruházásokhoz.
Fakutya tizedes
2012. október 30. 23:59
Ha Gorcsev Iván fuldoklik és segitséget kér, lökjétek mélyebbre!
next mindig élni fog
2012. október 30. 23:11
Itt sem lesz sok fülkés komment! Miért? Nem tudom, de ez is a forradalmuk eredménye! Stadionok autópálya helyett! Kell a cirkusz a prolinak! Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!