Nobel

2012. október 12. 19:27

Elsőre azért vicces, valljuk be. Másodjára nem. Megvan a béke-Nobel, gratulálunk magunknak.

2012. október 12. 19:27
Sztojcsev Iván
Sztojcsev Iván
Gulyásdemokrácia

De a hétköznapok problémáin túlnézve azt kell mondani mégis: történelmileg teljesen megérdemelt ez a Nobel. Vannak most bajok, és persze hogy az ember a jelent látja, de ha jól belegondolunk, nagyjából az írás és a kerék feltalálása óta kevés gondolat tett többet a világ élhetővé válásáért, mint az európai egység feltalálása.

Mert őszintén, ha csak hetven éve valaki azt mondja, hogy létre fog jönni egy szervezet, amin belül a franciák és a németek egymás legnagyobb szövetségesei lesznek. Vagy hogy majdhogynem elméletileg is sikerül kizárni egy újabb európai háború lehetőségét is, mert hát miért verekedjünk olyanért, ami közös. Vagy azt, hogy el lehet felejteni az útleveleket. Közös pénz, közös parlament, közös bíróság. Felsőbb szintű, igaz, csak részleges kontroll az állami kormányok fölött, ami egyszerre biztosítja a nemzeti önállóságot, de mégis vissza képes fogni a kormányokat, ha valami nagyon nagy hülyeséget csinálnának. Hogy bajok és feszültségek lesznek, de olyan szintűek, mint akár csak a történelmi távon röhejesen kevés hetven évvel ezelőtt, meg azelőtt is folyamatosan évezredeken át, már nem. Ha valaki ilyet mond valamikor 1942 tájékán, na az azért elég komoly utópiának tűnhetett volna. Nem tudni, mit hoz a jövő, de akik kitalálták az EU-t, elérték, hogy megszülethessen az európaiak első két-három generációja, akik joggal bízhatnak abban, hogy az egész életüket békeidőszakban élhetik le. Mi ezt lazán kezeljük, de a történelem folyamán Európában ilyen még nem volt.

Persze, nem tűnik nagy dolognak az EU, könnyen megszokja az ember a jót. De azért az, hogy sikerült elkezdeni megvalósítani, egész értékelhető részeredményekkel valami olyasmit, ami ezen a kontinensen az elmúlt ezerötszáz évben nem jött össze senkinek, azért tényleg nem kis szó.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. október 13. 17:51
Ha a szerencsétlen, lelkiismeretfurdalástól meggyötört alapító látná, hogy a nevével kik és hogyan élnek vissza, hogy a mostani döntéek köszönő viszonyban sincsenek at eredeti szándékkal, kopattanna a sírjából, és jól hátsón bólintaná ezeket a fickókat. A NOBEL díj már régen lejáratott, kivülálló, külső befolyástól vezérelt intézmény lett. Ma már nem a cím, csupán a jelentzős zsé ad tekintélyt a díjazottaknak. És mint minden díj, minősíti a díjazót.
korona
2012. október 13. 10:42
Pedig a hirhedt Német Sándor "lelkész" (vagy rabbi? - nem tudni pontosan, de lehet, hogy varázsló, mágus, netántán antikrisztus vagy előhirnöke) titokban azt hitte, hogy neki fogják odaítélni a zsidók a "békenóbeldíjat" (már annyi kétes alak megkapta, miért nem kaphatná meg ő is, nem?). bemásoltírásazATV-ből--------------------------------------------------------------- Németh Sándor: aki Izraelt támadja, a kereszténységet is támadja Kiáll az Irán elleni megelőző támadás mellett az Izraelt támogató parlamenti képviselőkből álló nemzetközi fórum. Az Izrael Szövetségesei Alapítvány Jeruzsálemben elfogadott határozata kimondja, hogy az ENSZ Alapokmánya szerint minden tagállam joga, hogy megvédje polgárait és területi egységét. Egyetért a határozattal a Zsidó Világkongresszus és több keresztény–cionista civil szervezet is, köztük a Jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség, amelynek rendezvényén több mint 6000 vendég vett részt az izraeli fővárosban. ------------------------------------------ Akit bővebben érdekel ez a "zamatos" "szentbeszéd", az látogasson el, az ugyancsak hirhedt ATV nevezetű honlapra. Ott kiélheti hebrizmusát.
states
2012. október 13. 09:59
És akkor még arról szó sem esett, hogy megfoszthatnak bárkit az állampolgárságától, mert felvette a magyart...
states
2012. október 13. 09:53
Valóban nem vicces, mert egy olyan szervezetről van ugyanis szó, ahol semmibe vehetik a kisebbségben élő nemzetiségeket, mindenek előtt a magyarság jogait, ahol érvényben lehetnek a Benes-dekrétumok. Egyébként is szánalmas, ha valaki saját magát tünteti ki, mert gyakorlatilag erről van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!