Skót hírnevünk

2012. október 15. 16:43

Hová lettél, skót hírnevünk?

2012. október 15. 16:43
Robert Burns

Hová lettél, skót hírnevünk?
Idézünk sírva téged!
Eltűnt veled szép skót nevünk,
mely harci tűzben égett.
Tweed folyónk vígan kanyarog,
várja a büszke tenger,
de az már angol part amott...
Egy országban annyi gazember!

Nem gyűrt le minket senki, bár
fölöttünk vad vihar dult,
s most néhány lelketlen kufár
nagysebtiben elárult.
Ha angol kard jön ellenünk,
az bennünket le nem ver,
de angol pénz lett végzetünk...
Egy országban annyi gazember!

Gaz árulás! Sötét jelen!
Hol egy jel, mely vigasztal?
Miért is nem hullt le ősz fejem
Bruce-szal s a hős Wallace-szal!
Nem félek én, szavam perel,
kimondom, míg szivem ver,
hogy angol pénzért adtak el...
Egy országban annyi gazember!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2012. október 16. 00:01
A himnusz vitához. God Save the King/Queen Nagy Britannia és nem Anglia himnusza. Én inkább a porosz eredetre hajlok, hiszen Liechtenstein himnuszának zenéje megegyezik a brit himnusszal.
atatürk
2012. október 15. 18:23
"A jó sör ó, jön is megy is Sebaj, ha ingem rámegy is Culám, cipőm is eladó A jó sör ó, a búra jó" Ezt is Burns írta és én (aki nagyon szereti a skótokat, már csak a 6:3 óta, amikor az aranycsapat autóbuszának vezetője háromszoros éljent kívánt Magyarországnak) nem a függetlenségük elleni négy sornak gondolom, csak egy kis megfontolásra. Mellesleg, melyik hazai kocsma főhelyén van pl. Kossuth (vagy szerintem megérdemeltebben Rákóczi) képe, ott a Prince Booney képét elég sok helyen kirakják ( az utolsó jakobita háború vezetője volt), szóval még tanulhatunk kicsit. Szerintem megfontoltan fognak dönteni és sok sikert Nekik.
korona
2012. október 15. 18:20
Ime a Műcsarnokban látható volt kiállításról: http://www.youtube.com/watch?v=-2j4N6IImME&feature=player_embedded#?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201210
korona
2012. október 15. 18:18
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- Szar magyarok - összeállítás a Mi a magyar kiállítás alkotásaiból Az alábbiakban a Műcsarnokban rendezett, Mi a magyar című, szerencsére vasárnap bezárt gyűlölet-kiállítás alkotásairól készített videó található. Kortárs képzőművészek fogalmazhatták meg gondolataikat a mai magyarságról, a magyar identitásról. A tárlatot végigjárva azzal a képpel távozhatott a látogató, hogy a magyar egy szar, ostoba, gyáva, nagyképű népség, akiben mákszemnyi pozitívum sincs. Vérlázító, hogy a közpénzekre ácsingózó alkotók a magyar hagyományokat csak és kizárólag a gúny tárgyaként kezelték, gyalázták, jelentőségét kicsinyítették, megkérdőjelezték
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!