Rendszerváltó tanulmányok 4: Extra Hungariam

2012. október 22. 11:22

Orbán Viktor és csapata a hagyományos magyar önáltatást minőségileg új szintre emelve a zemberek legrosszabb beidegződéseire építi a kommunikációját, és az egyetlen szemmel látható céljuk saját hatalmuk bebiztosítása.

2012. október 22. 11:22
Professzor Pizka
Ráérünk blog

Nehéz ezt a magyar néppel elfogadtatni (nem is próbálja senki), már csak azért sem, mert nem ezt szoktuk meg. Kádár alatt mi voltunk a »LEGvidámabb barakk«, a félszemű király a vakok országában. A 70-es és 80-as években Magyarország valóban reális erejénél jóval nagyobb befolyással rendelkezett a világban, és ennek le is aratta a gyümölcseit, a gazdasági teljesítőképességét jóval meghaladó életszínvonal formájában. Hogy ez pontosan hogy működött, azt egy külön írásban kéne kifejteni, de a lényeg a következő: az 56-os forradalom folyományaként Kádár el tudta fogadtatni a szovjetekkel, hogy a magyarokat némileg lazább pórázon tartsák a többi csatlósnál. Bevezettek olyan újitásokat, mint az »Új Gazdasági Mechanizmus«, megreformálták a tervutasításos gazdaságot, engedték a fusizást és maszekolást, stb. Mint később kiderült, ezek a reformok felemásak és alapvetően elhibázottak voltak, de akkoriban a Nyugat álló ovációval fogadta a kommunista ortodoxia ilyetén lazítását, és örömének diplomáciai valamint pénzügyi segítség formájában adott nyomatékot. Sajnos ennek folyományaként Magyarországon viszont kialakult és megcsontosodott a jól ismert »összekacsintós« rendszer, ahol a szabályok be nem tartása bocsánatos bűn, hiszen még a törvényalkotó is elismeri, hogy az általa kényszer alatt hozott szabályok rosszak. Ebből társadalmilag addig lehetett profitálni, amíg fennállt a külső kényszer, tehát a szovjet világrendszer összeomlásáig.

A baj az, hogy a rendszerváltás után nagyjából maradt minden a régiben. Illetve annyi változott, hogy a ránkerőszakolt korlátok eltűntek, és kísérlet történt arra, hogy ALAPVETŐEN értelmes és betartható törvényeket hozzanak. Csak sajnos a törvényalkotó megszokta, hogy mindent túl kell szabályoznia, a jogalany pedig azt, hogy semmilyen szabályt nem érdemes betartania. Így evickéltünk át a 90-es éveken egy de facto laissez-faire vadkapitalizmusban, ahol ugyan volt állami korlátozás, csak épp a kutya sem törődött vele. Viszont ekkor még sokáig mi voltunk az »új demokráciák« bezzeg-gyereke. Egyrészt azért, mert nekünk egy már eleve nagyon fellazult kommunista rendszert kellett (volna) leépítenünk, és könnyedén átvettük a nyugati berendezkedés (külsőségeit). Másrészt geopolitikailag Magyarország még mindig nagyon fontos volt, különösen a balkáni háborúk alatt. Nem is beszélve arról, hogy a nyugati világ éppen egy gazdasági aranykort élt át, mindent átitatott a »történelem vége« optimizmusa, és ömlött a pénz Kelet-Európába. Így a rendszerváltás utáni mély strukturális válságból kikecmeregve 1995 és 2005 között viszonylag könnyen fent lehetett tartani az illúziót, hogy a »sajátos magyar út« valódi modernizációhoz vezethet. Közben a kutya sem törődött a »konkurrenciával«, vagyis a többi rendszerváltó országgal, akik nálunk sokkal komolyabb és mélyebb strukturális átalakításokra voltak kényszerítve, így szép lassan sorra elhúztak mellettünk versenyképesség és tőkevonzás tekintetében, miközben mi kényelmesen ültünk hervadozó babérjainkon.

A keserű kijózanodás 2006-ban jött, az ominózus öszödi beszéddel (ami persze csak a szikra volt, ami meggyújtotta a dinamitos hordót) – a szépen felépített álomvilág szertefoszlott. Sajnos nem sokkal ezután kidurrant a világgazdasági lufi is, úgyhogy igen gyorsan átlendült a közhangulat a Magyar Bipoláris Szindróma »mi vagyunk a legszarabbak« oldalára. Innentől már nem volt a Fidesznek nagy kunszt a kétharmad, csak arra kellett homályos ígéreteket tennie, hogy velük minden más lesz, és hogy minden a szocik hibája. Orbán Viktor kormánya 2010-ben tényleg arra kapott felhatalmazást, hogy mindent fenekestől felforgasson, és lett is volna rá esélye, hogy végre kirángassa az országot a véget érni nem akaró huszadik századból. Sajnos mára már látható, hogy a Fidesz erre teljesen alkalmatlan. Orbán Viktor és csapata a hagyományos magyar önáltatást minőségileg új szintre emelve (unorthodoxia, Keleti Szél, sajátos félázsiai észjárás, gyorsnaszád, tündérmese, soroljam még?) a zemberek legrosszabb beidegződéseire építi a kommunikációját, és az egyetlen szemmel látható céljuk saját hatalmuk bebiztosítása. Ennek érdekében nem haboznak olyan intézkedéseket vállalni, aminek egyetlen borítékolható eredménye, hogy az ország újra elszigetelődik a fejlett (bár válságot élő) Nyugattól, ahová oly sok nehézség árán nyert bebocsátást. Hogy ez a »keletesedés« hová fog vezetni, azt még csak sejteni lehet, de hogy nem Szingapúrba, az biztos.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. október 22. 21:30
A nagyképű professzor egyetlen mondatára reflektálnék csak. Meg hogy a többi volt szoci ország komolyabb strukturális reformokat csinált volna, amíg mi balfaszkodtunk? Hülye vagy-e szerzőkém? Vagy inkább (és én ezt sejtem) a bulvár közgazdasági médiából tájékozódsz?
Soma
2012. október 22. 19:35
A rendszerváltás után Nem a hatalom és az éhbéresek, hanem a legsötétebb gengszterek kacsintottak össze! Azok, akik (vagy szüleik) Kádár idején az ÁVH kötelékébe tartoztak. Ők kegyelmet nem ismerve készítenek ki mindenkit, akiben emberség van. Mindenhová befurakodnak, az utolsó leheletükig ártanak ennek az országnak! Nem véletlen, hogy nem találnak maguk között egy hiteles embert, aki mögé egységben felsorakozhatnának. Mást sem tesznek - mint a kakas a szemétdombon - kiabálnak ostoba hazugságokat és jellemző módon egy gengsztert kiáltanak ki fővezérükké.
Sándor
2012. október 22. 18:45
Hungarikum szocialista módra.. kádár a gyílkos, horn az ávh-s gyilkos, gyurcsányi trükkös bűnöző-szemkilövető, bajnai a libatenyésztők 6 milliárdjának ellopója,… emellett 9 ember gyíkosa Elképesztő megérteni ... kiknek, milyen elvetemült gaz-embereknek, lehetnek a kedvencei ezek, az embernek nemigen nevezhető alja-dékok??
Sándor
2012. október 22. 18:44
Az ilyenfajta süketelést általában akkor alkalmazzák amikor nem jut semmi az eszükbe az illetékes elvtársék... Mint tudjuk...ezeket 2010-ben az éhező milliók, a megélhetési hitelek felvételére kényszerült családok 100 000-i, a nemzetidegen gyurcsányi-bajnai féle szocialistákat kidobták az ablakon, a trükkös hazug eszméjükkel együtt,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!