Nem erőltetjük

2012. október 20. 09:10

Az élettársak jogai bővülnek, pont azért, mert a szabályozás nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy tavaly 96 ezer gyerekből 34 ezer házasságon kívül, élettársi kapcsolatból született. Ezeket a gyermekeket is ugyanúgy támogatni kell.

2012. október 20. 09:10
Hollik István
Kerdem

„Ezzel az előítélettel találkoztam akkor is, mikor a Sziget Fesztiválon vitatkoztam többek között Szabó Tímea, LMP-s képviselőnővel a házasság intézményének kibővítéséről és a melegházasságról. Ő teljes magabiztossággal állította példaként ebben a vitában, hogy a család fogalmának meghatározásánál a kormány a saját erkölcsi kategóriáját építette a törvénybe. Ez persze szerinte kirekesztő, sőt még a hazai viszonyokat sem veszi figyelembe, mert csak azokat tekinti családnak akik házasságban nevelik gyermekeiket, így kizárják a család fogalmából a csonka családokat illetve akik élettársi kapcsolatban nevelik azokat. Persze az állítás egyszerűen nem igaz: a törvény család definíciója, mindenkit családnak tekint aki gyermeket nevel (a gyermek nélkülieket azért nem, mert az szükségtelen, hiszen minden családokat megillető állami támogatás gyermek/ek meglétéhez van kötve).

Az előítélet most újra bizonyítást nyert - gondolhatták: Rétvári Bence ugyanis azt nyilatkozta, hogy keresztényként az élettársi kapcsolat nem támogatható, ezért az új Ptk-ból az élettársi kapcsolat szabályozása kikerül. Nem kellett sokat várni az első cikkekre, melyek szúró iróniával vették célba a kijelentést és persze Tóta W. Árpád is kéjes örömmel vette tudomásul, hogy ezek a kereszténydemokraták diktatórikusabbak mint gondolta, mert megmondják ki hogyan éljen.

Persze egyikőjüket sem zavarta, hogy a hírt az MTI súlyos tárgyi tévedésekkel hozta le, a politikus kijelentéseivel éppen ellentétes tartalommal. Ezt az MTI korrigálta is, Rétvári Bence pedig elmondta: az egyneműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról beszélt, de nem annak megszüntetéséről (ez a jogi konstrukció megmarad). Kiemelte, hogy szándékuk szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat továbbra is külön jogszabályban szerepel majd, és nem az új Ptk. családokról szóló könyvében.

Az élettársi kapcsolatok szabályozását pedig nem hogy kivennék az új Ptk.-ból, éppen az ellenkezője történik. Az élettársak jogai bővülnek, Pont azért, mert a szabályozás nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy tavaly 96 ezer gyerekből 34 ezer házasságon kívül, élettársi kapcsolatból született. Ezeket a gyermekeket is ugyanúgy támogatni kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
globalpocs
2012. október 25. 14:55
Úgy hazudik Rétvári és Hollik mint a vízfolyás, tessék elolvasni a Parlamentben miket mondtak: RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP) Mi mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy az élettársi kapcsolat rendezése a polgári törvénykönyv keretein belül, de ne a családjogi fejezetben legyen. Mi az élettársi kapcsolatot, ahogyan Lábady Tamás professzor úr is mondja, el tudjuk képzelni a polgári jogi társaságok fejezetben, mint a felek által kötött szerződési forma egyikét. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): A KDNP javaslata, hogy az élettársi kapcsolatot vegyük ki a családjogból, és tegyük a szerződéses jogba, hiszen az élettársi kapcsolat két ember közti szerződést jelent és nem családot. DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Az élettársi kapcsolat innentől kezdve ténykérdés, nem jogkérdés, és ezt a ténykérdést bizonyos esetcsoportokban igazolni lehet, ezért nem lehet beintegrálni a családjog rendszerébe. Ezek a hozzászólások pont azt a jogbővítő törekvést vonják kétségbe/ fogják hatályon kívül helyezni, amire a Kormány olyan büszke volt (ld. a hivatkozott sajtóközlemény)
Kommentelő
2012. október 20. 11:56
Az MTI hírt hamisított Rétvári kárára, LOL :) Majdnem elhittem. Lófaszt "keresztény" "demokrata" kispajtások, egyszerűen leszólt a Habony, hogy ez így nem lesz jó, mert kicsit sokan vannak az élettársi kapcsolatban élők. Úgyanaz, mint a családon belüli erőszaknál (bár a Rogánnés mese is cuki volt) - valakinek beugrott, hogy hoppábazmeg, az ország több, mint fele nő, és nagyon kelleni fog a szavazatuk 2014-ben. Szar, gerinctelen, köpönyegforgató banda vagytok, ennyi.
yetee
2012. október 20. 09:23
Rétvári és társai ne foglalkozzon a magánéletünkel,senki sem szavazott rájuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!