A jó pásztor?

2012. október 01. 10:21

A miniszterelnök beszédírója a jó erkölcs és a keresztény teológia és írásmagyarázat kereteit is szétfeszítette, mert erős párhuzamot sugall Orbán Viktor politikusi tettei és Jézus Krisztus megváltó műve között.

2012. október 01. 10:21
Heidl György
Katolikus szemmel

„A jó pásztor Jézus Krisztus, aki életét adta juhaiért. Ő az, aki emberré lett, mindannyiunkért személyesen eljött, mert elvesztünk. A kereszttel együtt minket is a vállára vett, hogy visszavigyen »a mennybe, ahol nagyobb az öröm egy megtérő bűnös, mint kilencvenkilenc igaz miatt.« (Lk 15,7)

A miniszterelnök beszédírója nem csupán a jó ízlés határát lépte át, hanem a jó erkölcs és a keresztény teológia és írásmagyarázat kereteit is szétfeszítette, mert erős párhuzamot sugall Orbán Viktor politikusi tettei és Jézus Krisztus megváltó műve között. Orbán Viktornak, a Kereszténydemokrata Internacionálé újból megválasztott alelnökének, a lehető legélesebben tiltakoznia kellene minden ilyesfajta sugalmazás ellen.

Most már megismertük a forradalmi retorikát, megismertük a háborús retorikát, megismertük a Tenkes kapitánya-féle kuruc-labanc retorikát. Szombaton új fejezet kezdődött:  a biblikus-megváltói retorika. Egyikre sincsen szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az évek meg a rutin
2020. február 05. 16:02
A farizeusoknál a főnöködre gondoltál? Távol áll tőlem a kioktatás, csak amikor a hataloméhes NER előtt már az Evangélium semmi sem szent, gondoltam, szólok.
balint60
2012. október 16. 18:16
Tökéletesen igazad van; a szerző opportunista módon a beszédíróra tolná a felelősséget, pedig a beszéd üzenetét és vázát mindig a "megrendelő" határozza meg. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy OV-nak lehetősége van a beszéd elkészülte utáni korrekcióra is (láttunk már ilyet az OGY előtti beszédének lefotózott lapjain). Minden esetre két és fél éve még csak az Adenauer-Erhard pároshoz hasonlította önmagát (és "jobbkezét"), mára már eljutott Jézushoz. Hamarost jön maga az Atyaúristen...
rocsa1971
2012. október 16. 18:15
DE orbán se nem irodalmár se nem történész,de még filozófus se,hanem csak egy tébolyodott politikus ki a mindenséghez méri magát.De abban igazad van,hogy már az irodalom és a történelem is látott hasonlókat.
Antigoné
2012. október 16. 18:14
Már ennyire kifogytatok az orbánellenes tematikából? Sokkal fajsúlyosabb problémákkal is fel lehetne lépni, mintsem stílusbeli problémákkal bíbelődni.Ez így kontraproduktív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!