Két év múlva független Skócia?

2012. október 20. 17:11

A britek melletti tábor szerint a frissen elnyert skót függetlenséget egyből alárendelnék Brüsszelnek és az Európai Uniónak.

2012. október 20. 17:11
Bakó Bea
Mos Maiorum

„A britek mellett kitartó tábor azzal vádolja Salmondot, hogy a frissen elnyert skót függetlenséget egyből alárendelné Brüsszelnek és az Európai Uniónak, emellett pedig a pénzügyi realitásokkal sincs tisztában. Véleményük szerint a skót olaj negyven év múlva elfogy, és így a költségvetési hiány majd csődbe viszi az országot.

A népszavazás sikerével kapcsolatban a közvélemény is kételkedik. Azon túl, hogy nem biztos a választók részéről a függetlenség abszolút támogatása, a népszavazás nem is köti Westminstert, bár a várakozások szerint az igenek győzelme esetén az angol törvényhozás nem tagadná meg az együttműködést. A népszavazás legproblematikusabb része kétségtelenül a kérdés nagyfokú leegyszerűsítése: a devo-maxot támogatók kénytelenek lesznek a másodlagos preferenciáik szerint szavazni, ami utólagosan keserves magyarázkodásokra ad majd okot; az eredmény nem lesz megkérdőjelezhetetlen – vélekedik James Mitchell politológus.

Vagyis jelen állás szerint a skót választók több mint felének a preferenciái meg sem fognak jelenni választási lehetőségként a népszavazáson. Kérdés, hogy két év alatt meg lehet-e őket győzni az önállósodásról vagy a maradásról. Könnyen lehet, hogy a népszavazás nem fogja tudni betölteni a funkcióját, mivel nem jelent majd valódi választási lehetőséget a polgároknak. Ha nem akarják a status quo-t fenntartani, olyan mértékű önállóságra kell szavazniuk, amit talán nem is akarnak: nesze, függetlenség, fogd meg jól!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pokerface
2012. október 21. 10:36
Ja megvan.Miután hitelkérelemet nyújtottunk be,adósjelöltek vagyunk. nem mi határozunk affelől, hogy melyek a hitel feltételei. Viszont jogunk van a feltételeket nem elfogadni.De diktátumokat adni elég szánalmas dolog.És az is szánalmas, ha gazdaságilag annyira sem vagyunk jók, hogy számításaink elfofadhatóak legyenek.Atöbbi csak Orbán hazugsága, és hisztije. A pénz Brüsszelnél van, és ha szükséges számunkra, a feltételeiket el kell fogadnunuk.
nyugalmazott tanár
2012. október 21. 09:13
Két év múlva független Skócia? Majd Baszkföld, Katalónia, Erdély, Felvidék, stb, stb.
tóth mária
2012. október 20. 18:09
Az agyatlan kocsik elúsztatták az országot és még ők hőbörögnek! Csináltak volna a 8 év alatt Kánaánt, de csak a saját zsebüket tömték!
OrangeOrder
2012. október 20. 18:07
De jó lenne egy újabb ország Európában, már olyan rég láttunk új országot valami vicces néppel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!