Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fenntarthatatlan jóléti állam

2012. szeptember 19. 14:44

Magyarország gazdaságának egyik legnagyobb problémája, hogy képtelen lebontani a szocializmusból örökölt fenntarthatatlan jóléti államot.

2012. szeptember 19. 14:44
Nótin Szabolcs
Nézőpontok

A magas adóterhek oka a túlterjedt állami szektor, melynek gazdasági értelemben rendkívül negatív következményei vannak. A produktív piaci szektort megfojtja a túlterjedt állami szféra: a fogyasztás alacsony szinten marad, a társadalomnak pedig alig vannak megtakarításai, így a bankok sem tudnak hitelt kihelyezni és élénkíteni a befektetéseket. Az állam által működtetett szolgáltatások színvonala ráadásul rendkívül alacsony. A magas adóterhek megtérülése erősen megkérdőjelezhető, és az állam által működtetett szolgáltatások láthatóan nem hatékonyan használják fel az adófizetők forintjait. A befizetett összegek nem térülnek meg, a pénz átláthatatlanul folyik át a rendszeren.

A probléma kormányokon átívelően jelen van, és megváltoztatása a politikai kultúra akadályába ütközik. A társadalom számára elfogadhatatlan minden kiadáscsökkentés, a segélyezés vagy a nyugdíjak megvágása. Ezzel szemben például az Egyesült Államokban teljesen más a választók mentalitása: komoly akadályokba ütközik minden olyan lépés, mely az állami szektor bővítésével jár – elég csak az Obama-féle egészségügyi reformra gondolni. Az amerikaiak jelentős része úgy gondolja, hogy az állam képtelen megfelelően bánni a közvagyonnal, és annál jobb, minél kevésbé avatkoznak be az életükbe.

Az amerikai modell nem jelent feltétlen követendő példát, hiszen alapvetően tér el a kontinentális európai felfogástól, azonban a fenntarthatatlan és a gazdasági lehetőségeket meghaladó magyar jóléti modell szintén átgondolásra szorul. Ehhez a társadalomnak végre be kellene látnia, hogy az adócsökkentés csak akkor lehetséges, ha lemondunk arról az ábrándról, hogy az állam képes megoldani életünk nehézségeit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. szeptember 19. 23:44
A mi, általatok leszegényített, jóléti államunkban lehet, hogy a kórházak nem felelnek meg a uniós normáknak, de MINDEN embert felvesznek, és ahogy tudják, ahogy megengedik a feltételeik SEGÍTENEK a legszegényebbeken is. Még akkor is, ha semennyi csúszópénzt sem tud adni a beteg. Magyarország nem elveszett ország, mert JÓ EMBEREK lakják. Lgalábbis a TÖBBSÉG AZ. Ugye milyen jó érzés itthon lenni? Vagy távol azt mondani, hogy haza megyek? Mert van haza és vannak benne ismeretlen, de jó emberek, akikre számíthatunk. Szeressük hát e kis hazánkat, ezt a megismételhetetlent, ezt a nyelvi szigetet. Lehetnek belső veszekedéseink, de végülis győznie kell a szeretetnek. Magyarok, úgy őrizzük ezt a hazát, mint szemünk világát!
korona
2012. szeptember 19. 23:27
MINDEN államnak törekednie kell, hogy jóléti állam legyen! Nem elegendő az, hogy az USA vagy a fejlett nyugat jól éljen, a világ többi rézse meg nyomorogjon. Ez nem természetes, nem normális állapot és minden háborúskodás forrása. A jóléti állam fogalma azt jelenti, hogy az illető államban MINDNKI hozzá tudjon férni életszükségleteinek elemeihez. És ne feledd ifjú "ökonómus", te is meg fogsz öregedni, nyugdíjas leszel egyszer. Amit felsoroltál, pontosan igaz, de a társadalom nem gép, nem fémalkatrészek érzéktelen masinája, hanem sok-sok különböző érzelmű, érző ember alkotja. Bárhogyan is próbálkoznak az "ésszerű" technokraták meg pozitivisták ("ami hasznos, az igaz"), ha nem veszik tekintetbe az EMBER TÉNYRZŐIT, gazdasági kísérleteik bizonyos felfutás után, csúfos kudarcba fulladnak. Igen: JÓLÉTI ÁLLAMOT AKARUNK! JÓLÉTI ÁLLAM MEGTEREMTÉSÉN KELL FÁRADOZNUNK!
kukagyerek
2012. szeptember 19. 23:15
"Magyarország gazdaságának egyik legnagyobb problémája, hogy képtelen lebontani a szocializmusból örökölt fenntarthatatlan jóléti államot." Milyen jóléti államról beszélsz, féleszű?
Zokni
2012. szeptember 19. 18:06
Nem tudom, hogy "az állam képes megoldani életünk nehézségeit" kijelentés mennyiben azonos azzal, hogy "a jóléti állam fenntarthatatlan". (Vesd össze, hogy "a meccsen sajnos nem nyertünk" = "kikaptunk" állítással, vagy "elvesztettem a szüzességemet" = "férjhez mentem" kijelentéssel, vagy "írni tudok" = "igazam van" reménnyel...) Amint ezt a kérdést megválaszolta, akkor azonnal térjünk vissza a témára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!