Továbbra sincs érv a regisztráció mellett

2012. szeptember 06. 12:48

Adott néhány százezer ember, akiknek valamilyen módon regisztrálnia kell, így aztán további 7-8 millió embernek is kötelezővé tesszük.

2012. szeptember 06. 12:48
László Róbert
Valasztasirendszer.hu

„Bármennyire is koncentrálunk a bevezető gondolatra (külhoni magyarok, nemzetiségek, külföldön tartózkodók) és a végkövetkeztetésre (szükség van a regisztrációra), sehogy sem találjuk az összefüggést a kettő között. A helyzet ahhoz hasonlít, mintha enyhe torokfájásra és náthára írna fel az orvos széles spektrumú antibiotikumot, plusz még – biztos, ami biztos – hashajtót és járógipszet is. Tény ugyanis, hogy a külhoni magyaroknak regisztrálniuk kell ahhoz, hogy szavazhassanak, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a magyar államnak nincs róluk nyilvántartása. A hazai nemzetiségek ügye már egészen más kategória, de tény, nekik is jelezni kell előre, milyen módon szeretnének szavazni. A külképviseleteken való szavazás felemlegetése már erősen sántít, mivel 2004 óta létező metódusról beszélünk, ami – feliratkozási szempontból legalábbis – hibátlanul működött eddig is (szó sincs tehát arról, hogy »az élet újabb regisztrációs okot hívott [volna] elő«). Összegezve: adott néhány százezer ember, akiknek valamilyen módon regisztrálnia kell, így aztán további 7-8 millió embernek is kötelezővé tesszük. Pedig róluk ott a precíz, rendszeresen frissített, világszínvonalú nyilvántartás. Továbbra is rejtélyes, miért szükséges ezt a drága, felesleges procedúrát ráerőltetni az apparátusra és a választópolgárokra. (Illetve természetesen érthető, de a kiábrándult, apolitikus, ezért kiszámíthatatlan választók urnáktól való távoltartását mégsem lehet egyetlen motivációként megnevezni – már csak azért sem, mert ebben az esetben a regisztráció biztosan alaptörvény-ellenes lenne.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2012. szeptember 06. 21:52
Nem regisztráció kellene, hanem cenzus. Ez, kombinált módon álljon össze egyetlen kritérium körül, és ez a kritérium _az állampolgári felelősség_ legyen. Ilyen elemei lennének: 1., büntetlen előélet 2., adófegyelem 3., társadalmi/történelmi/politikai tájékozottság (kérdőív alapján) 4., stb Aki ezeken átjut, az szavazhat. A szavazólista persze választásonként frissül.
HSL
2012. szeptember 06. 18:04
bolseviktor nyerőnek vélt receptje, csak nehogy aztán fújozva kiköpje a nemzetközi zsüri
Soma
2012. szeptember 06. 17:45
Hát, el tudom képzelni, ahogy kaviccsal, vagy szikladarabokkal indulunk a kör közepe felé az Agorán, meg azt is nagyon fogom sajnálni, hogy néhányan lekésik a "szavazós buszt". Tisztességes politikai erőinket ismerve, nem árt az elővigyázatosság!
tributum
2012. szeptember 06. 17:09
- Erre kéne "gombot varrni", kedves "demokraták": "Csak a mantra szólt újra és újra: az előzetes regisztráció demokrácia- és alkotmányellenes! Miért is? Mert szavazásra csak az jogosult, aki elmegy regisztráltatni magát? De hiszen ezen az alapon az is demokráciaellenes, hogy be kell ballagni a szavazóhelyiségbe, ahelyett, hogy házhoz szállítanák mindenkinek az urnát, nemde? Egyszer bemenni demokratikus, kétszer meg már nem volna az? Na és akkor mi van az időközi választásokkal, ahol egy ciklus során akár többször is „be kell menni”? Szerintük az sem demokratikus?" http://hetivalasz.hu/jegyzet/hat-mi-hogy-valasszunk-54050/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!