A Fidesz leváltásához mindenkire szükség lesz

2012. szeptember 20. 09:05

Hazudnánk magunknak, ha nem látnánk, hogy az MSZP-kormányok alatt is folyamatosan szűkítették a demokrácia kereteit. Interjú.

2012. szeptember 20. 09:05
Juhász Péter
Galamus

– De az ellenvetésem nem annak szól, hogy sértő egyenlőségjelet tenni a rendszer lényegét érintő és azt nem érintő politikai magatartások közé. Sértő is, de nem az a lényeg, hanem a megoldás keresése szempontjából a különbségből alapvetően más következik. Például nem mondhatjuk azt, hogy mindegyiket egyaránt kizárom a megoldás kereséséből, hiszen csak fokozati eltérés van köztük abban, hogy mennyit romboltak a demokrácián, de lényegében ugyanolyanok.

– Nem, ez félreértés! Mi nem akarunk kizárni senkit. Pont az a lényeg, hogy ahhoz, hogy a Fideszt le lehessen váltani, mindenkire szükség lesz. Sőt, továbbmegyek. Ha engem személyesen kérdez, hogy mi a cél, akkor egyenesen a kétharmad.

– Abszolút! Csak annak van értelme.


– Nem kérdés, hogy az MSZP-vel vagy akár a DK-val valamilyen együttműködésre lesz szükség, de emellett hazudnánk magunknak, ha nem látnánk, hogy az MSZP-kormányok alatt is – ez egyébként az elmúlt 20 évre általában igaz – folyamatosan szűkítették a demokrácia kereteit. Mindegyiknél tetten érhető volt, hogy napi politikai érdekeknek rendeltek alá a kormányzást. Gondoljunk például az áfa visszavágásra a választások előtt. Mindig koncentráltabb lett a politikai hatalom, mint előtte volt. Minden egyes kormány még jobban szűkítette a civil kontroll lehetőségét.

– Ez Ön szerint egy egyenes vonalú romlási folyamat?


– Sőt, exponenciális változásról van szó. Mindig egyre jobban és jobban sérülő demokráciával. Nem tudjuk, hogy mit csinálna például Mesterházy Attila, ha kétharmada lenne. Azt viszont látjuk, hogy egyenes következménye a mai helyzet a korábbiaknak. Nem tudjuk például, hol tartanánk ma, ha az őszödi beszéd után a civil nyomás eredményes lett volna. Lehet, hogy nem itt tartanánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gytn
2012. szeptember 20. 13:24
kétharmad? Drukkolok nekik! Én még magasabbra teszem a lécet, nemhogy kétharmadot, de kétharmincadot, sőt kétszázadot kívánok nekik!
Obulus
2012. szeptember 20. 12:23
A demokratikus oldal polgári köre lehetne a Milla. Ha a Fideszben is elindulna egy demokratikus irányba történő változás, még akár a Fideszt is támogathatná. Csak a civil mozgalmak lehetnek azok, akik kordában tudnák tartani a pártokat, persze csak akkor ha olyan erővel tudna rendelkezni, ami jelentősen befolyásolhatná a választás eredményét.
cutcopy
2012. szeptember 20. 11:53
"A Fidesz leváltásához mindenkire szükség lesz" De azt még egy szoclib fióka sem tudta megfogalmazni, hogy a Fidesz leváltására miért is van szükség azon kívül, hogy 2010-óta mindenki baromira kétharmaddal akar nyerni..
oskar
2012. szeptember 20. 11:03
Valóban nem lett volna kétharmad 2010-ben ha az előző kormány demokratikus lett volna. De hát ki is volt a hibás?? Gyurcsány? Ő volt az ok, de az is igazság, hogy az öszödi beszéd után bizalmat kért és kapott a koalíciótól. Ha akkor leváltják, és mást csinálnak akkor nincs ez. De abban a leghibásabb az SZDSZ volt. Ki kellett volna lépni a koalícióból és akkor lett volna egy új választás 2007-ben. Ezt kívánta volna a demokrácia íratlan szabálya. Nem tették. Így lett kétharmad. Most az fáj nekik, hogy egy másik nézőpont szerint alakítják az országot. Szerintem a most kétharmaddal kormányzók hasonló ideológia szerint látják a dolgokat. Mi lenne akkor ha Juhász szerint egy teljes ellenzéki összefogással nyernének? Szerintem egy teljes anarchia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!