Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Halálos energia

2012. augusztus 09. 07:16

Nagyon úgy tűnik, hogy Japánnak halálos az atomenergia. Nem a technológiáról van szó persze, hanem arról a sok szörnyűségről, amelyet a szigetország az eltelt csaknem hetven évben elszenvedett ezzel kapcsolatban.

2012. augusztus 09. 07:16
Sitkei Levente
MNO

„Ha a japán gazdaság úgy virágozna, mint a nyolcvanas években, akkor valószínűleg lenne alternatívája az atomenergiának, de nem ez a helyzet. Noda Josihiko miniszterelnök irodája előtt mégis minden héten összegyűlnek az atomenergiát ellenzők – két hete 140 ezren voltak –, hogy tiltakozzanak a nukleáris erőművek újraindítása ellen. Ismerve a japán kormányfőket, nem lenne meglepő, ha Noda is lemondana, mert nem képes eldönteni, melyik ujját harapja meg. A saját miniszterelnökét támadó Edano Jukjo gazdasági miniszter eközben arról beszél, hogy ellenzi az atomerőművek újraindítását, és az atomenergiával való teljes szakítás nem is lenne olyan katasztrofális Japánnak. Óvatos becslések szerint ebben az esetben 2030-ig a japán gazdaság 1,2-7,6 százalékos esést szenvedne el. Valószínűleg ezt is fejében forgatja Noda, miközben a megharapandó ujjat vizsgálja, valamint azt is látja, hogy egy évvel eskütevése után már csak alig 22 százalékos a népszerűségi mutatója, ahonnan semmi esélye visszatérni.


Jó hír, hogy Japán nem omlik össze lelki szempontból az atomtámadások évfordulóján, ehelyett mindennapos politikai kérdésekkel foglalkozik. Akármekkora is a tragédia, képes felállni, s csak évente szomorodik el néhány napra, hogy mindenkit figyelmeztessen. Az viszont szomorú, hogy nem tudja maga sem eldönteni, halálos számára az atomenergia, vagy a jövő záloga. Számos szakértő figyelmeztetett a japán atomerőművek veszélyére, de ezt az egymást követő kormányok rendre figyelmen kívül hagyták. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy Japánnak halálos az atomenergia. Nem a technológiáról van szó persze, hanem arról a sok szörnyűségről, amelyet a szigetország az eltelt csaknem hetven évben elszenvedett ezzel kapcsolatban.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. augusztus 09. 11:47
Az igazi tragédia az lesz, ha a nagyhatalmak elhitetik magukkal, az atomenergia csak másoknak árthat, nem az egész világnak - a Földről egyenlőre nem lehet máshová áttelepülni.
drkovax
2012. augusztus 09. 10:33
"Van éppen elég helyettesítő módszer." Elméletben. De a gyakorlatban ?
Anonymtalan
2012. augusztus 09. 09:49
"Vagy esetleg át lehetne gondolni, hogy muszáj-e tízmilliós nagyvárosoknak éjjel-nappal fényárban fürdeni például." Ne hinném, hogy japán problémája az éjszakai világítás lenne, akár mennyire is "fényűző". A probléma inkább: a lakósság túlnyomó többsége a geológiai adottságok miatt kénytelen a keskeny partvidéken élni. Valamint ugyan ez az adottság és a kevés természeti kincs az ami miatt nagyon erőművekből sem válogathatnak.
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 09. 08:45
Japán számára halálosak az atomenergia ellenzői. Össze kellene őket írni és kizárni az elektromos energia szolgáltatásából. Találjanak maguknak megfelelő energiát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!