Keserű és édes

2012. augusztus 21. 07:26

Az elöregedő társadalom egyre nagyobb egészségügyi kiadásokkal küzd, az orvosi fizetések rendezését csak egy valódi biztosítási alapon működő rendszer hozhatná meg.

2012. augusztus 21. 07:26
Seszták Ágnes
MNO

„Keserű beismerése a helyzetnek, hogy a szaktárca döntése értelmében az előre kikövetelt hálapénz ugyan büntetendő, de ha az intézmény igazgatója engedi, utólag elfogadható. Torz és kaotikus állapot, mert végül is ez a horribilis összeg az orvosok zsebébe vándorol, miközben a munkavállaló társadalombiztosítási járulékot fizet, így kétszer veszi meg a szolgáltatást. Kérdés, hogy sebészeken, szülészeken, belgyógyászokon kívül kik ennek a haszonélvezői? A fizetéseket nemzetközi összevetésben ötszörösére, hatszorosára kellene emelni ahhoz, hogy egy fiatal orvos ne Dubajban kezdjen évi tízmillió forintért, ingyen lakásért és más juttatásokért.

A magyar orvosképzés magas színvonalú, édes méz a kiskanálon, ezért keresnek itthonról szakembereket Németországba, Angliába, Franciaországba, Belgiumba, Ausztriába, Hollandiába, az Emirátusokba, Svédországba, Norvégiába. (...) Miközben itthon 2000 orvosi állás betöltetlen, a kezdő orvosi fizetés 120 ezer, a szakorvosi 220 ezer bruttó forint. Egy frissen végzett nigériai orvos a magyar kolléga fizetésének háromszorosát kapja. Az elöregedő társadalom egyre nagyobb egészségügyi kiadásokkal küzd, az orvosi fizetések rendezését csak egy valódi biztosítási alapon működő rendszer hozhatná meg. A hangsúly a valódin van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2012. augusztus 21. 11:35
Kedves Ágnes, ha valódi eü. bizt. rendszer lenne, lehet Ön már nem is élne.
bigyomail
2012. augusztus 21. 10:36
"az orvosi fizetések rendezését csak egy valódi biztosítási alapon működő rendszer hozhatná meg. A hangsúly a valódin van." És arra is emlékszünk, hogy ki akarta bevezetni a több-biztosítós modellt és kik küzdöttek ellene? És eme ellen-kampánynak mely sajtóorgánumok voltak a fő szószólói?
tarackos
2012. augusztus 21. 09:13
"Az elöregedő társadalom egyre nagyobb egészségügyi kiadásokkal küzd, az orvosi fizetések rendezését csak egy valódi biztosítási alapon működő rendszer hozhatná meg. A hangsúly a valódin van." Na. Ez mit jelent? Fizessünk többet, legyen magánbiztosítás vagy netán vizotdíj? Bármelyik is, az maga volt az armageddon a zelmúltnyócban. "Egyébként az egészségügyben központi béremelés utoljára 10 évvel ezelőtt, 2002-ben, a Medgyessy-féle közalkalmazotti rendezés volt" És maradt is, ugyanis a kormány nem bért emelt hanem bérkiegészítést adott. Amit bármikor egyetlen tollvonással elvehet.
Soma
2012. augusztus 21. 08:47
Kedves Seszták Ágnes! Az öregjeink tisztességgel befizették a járulékokat! Akik elvitték a TB vagyont, azokról kellene visszavenni a pénzt! Mindjárt havi egymilliót keresnének az orvosok! Amúgy meg: mindannyian buktuk a rendszerváltásnak nevezett gengszterizmust. A kiszolgáltatott, beteg öregjeinknek a szeretetünkre, gondoskodásunkra van a legnagyobb szükségük. Megkapják? /Nekünk , "fiataloknak" sem ártana, egy valódi rendszerváltás, ami a morált és az emberi kapcsolatokat illeti. Valahogy nem jött be a liberalizmus! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!