Ha fordul a szél

2012. augusztus 16. 10:46

A bulvármédia néhány termékét leszámítva a magyar média függőségek hálózata. Ha fordul a politikai széljárás, fordul a helyzet is. De nem történik semmi meglepő: a szolgák szolgaságba kerülnek.

2012. augusztus 16. 10:46
Jakab Bálint
reposzt

„Talán az én naivitásom, hogy sokáig a párbeszéd esélyét láttam a megismerés lehetőségében. Aztán egy jellemző megnyilvánulás kapcsán, amelyben egy állítólagos részeg rádiós az éterbe kiáltotta karácsony nagyhetében, hogy legszívesebben kiirtana minden keresztyént, nekünk épp akkor született meg harmadik gyermekünk, akinek neveltetésénél fogva mindjárt egy végzetes sorsot szántak a szavak szintjén, ha már lelkész az édesapja, nos mikor ezt próbáltam az egyik nagy, önmagát értékhordozónak tartott orgánum főszerkesztőjével »lelevélváltani«, egyértelművé vált számomra, hogy nincs átjárás, »hiába döngetek kaput és falat«. A miértet nem értettem, de tudomásul vettem. Nem lettem bosszúálló csak nyugtáztam, hogy bizonyos fogalmak, olyan alapvetőek, mint tolerancia, egyenlőség, véleményszabadság nem ugyanazt fedik a gondolkodásunkban. Nem voltam hajlandó sokáig naivságomat feladni, de ki kellett józanodni, hogy itt nem az igazságról akarnak beszélni, netán eszmét cserélni a véleményformálás bajnokai, hanem excathedra kijelenteni. Itt a szellemi tér befolyásolásáról, hogy ne mondjam, gyarmatosításáról szól a történet.

Emlékszem, egy nevét a felejtés homályába hagyható, öntelt belügyminiszter cinikus megjegyezésére az akkor megszűnés szélére került jobboldali vezető orgánum újságírójának kérdésére, hogy mi lesz, ha eltűnik egy ilyen nagy múltú lap: »Semmi különös. Úgy kell írni, hogy vegyék a lapot és akkor nem szűnik meg.« Holott ő tudta a legjobban, hogy talpnyalóik nem a színvonallal, hanem a juttatott pénzekkel és állami hirdetésekkel tudtak példányszámot produkálni.

A bulvármédia néhány termékét leszámítva a magyar média függőségek hálózata. Ha fordul a politikai széljárás, fordul a helyzet is. De nem történik semmi meglepő: a szolgák szolgaságba kerülnek. Oda, amiért dolgoztak. Pedig szükség lenne egészséges konzervatív, keresztyén, baloldali, liberális hangra. Szükség a párbeszédre. De nem a csaholásra, amelyből keserves vonyítás és szűkölés lesz olykor.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. augusztus 16. 18:10
Nagyon igaz! Minden oldalon alapvetően hiányzik a jó média. A piacon lévő médiumok sajnos egy dolgot nem képesek biztosítani, a színvonalat. Pártállástól és ideológiai meggyőződéstől függetlenül nem lehet egy minimálisan elvárható színvonalra sem állítani, a nagy érdeklődésnek örvendő bulvár terület pedig úgy viselkedik, mint egy idősödő, tapasztalt prostituált. Szinte mindenre hajlandó, hogy behúzzon, a szerintem inkorrekt, és pontatlan, nívóban lefelé nivelláló módon mért nézettségben egy újabb skalpot. Van azonban a háttérben egy vezérelv, ami ebben a műfajban meghatározó: mindent, csak értékest ne! Minél bóvlibb, felejthetőbb, annál könnyebben emészthető, és a gyors emésztés, gyorsan ébredő éhséget eredményez a mindenevők világában. Itt zabálni kell. A vezérelv alapján nem lehet nívóst, színvonalast, elgondolkodtatót, de nem lehet nemzetit, vagy más értéket hordozót sem közvetíteni, mert "megülheti" a langyos és könnyűhöz szokott "emésztők" gyomrát! Ez a langyosság pedig titkolt, vagy nyilt szándék szerint is a szociál-liberalizmushoz áll közel.
Hajdú Sógor
2012. augusztus 16. 17:53
Nem az szomorú, hanem az, hogy a baloldali orgazmusok büntetlenül rágalmazhatnak, sejtethetnek bármit politikai ellenlábasaikról. Nincs annyi biróság a földön, amennyi ezt követni tudná.
Hajdú Sógor
2012. augusztus 16. 17:53
Apropó, média: azért az mégiscsak elgondolkodtató, hogy az utólag a tengerbe lökött Maxwellnek is sok volt az akkor (9-es évek) liberálbolsi kézben lévő Magyar Hirlap mocskolódása, hazudozása.
Antigoné
2012. augusztus 16. 17:52
Ez valóban így van. Elég egy-egy nyomdatermék néhény címét elolvasni (letakarva a fejlécet), s már tudható: mely politikai táborhoz kötődik. Elég unalmas, és szomorú is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!