Újabb fejezettel bővül Matolcsy tündérmeséje

2012. augusztus 15. 10:00

A kormányzati intézkedések egyre nagyobb mértékben sújtja a szerény jövedelmű fogyasztókat és a képzetlen munkavállalókat, miközben kedvez a hatalomhoz hű gazdasági és társadalmi elitnek.

2012. augusztus 15. 10:00
Gerőcs Tamás
Napi Gazdaság

„Az okfejtésből következik, hogy valamikor fel fogunk ébredni, és akkor újra kell gondolni a felzárkózáshoz szükséges pályát. Valószínűleg ehhez egy teljesen más gazdaság- és társadalompolitikai vízióra lesz szükség. Magyarország történelmi elmaradottságának egyik oka mindig is a ritka torz jövedelemelosztási rendszer volt. Vagyis a polgári fejlődéssel járó igazságos és arányos adózás hiánya, ahogyan azt 1848-ban a 12 pont 6. és 7. pontja követelte: közös teherviselést és az úrbéri viszonyok megszüntetését. Ma már ez a két konkrét cél avíttá vált, ám a mögöttük húzódó elv nem. A kormányzati intézkedések egyre jobban torzítják a hazai jövedelemelosztó rendszert, amely egyre nagyobb mértékben sújtja a szerény jövedelmű fogyasztókat és a képzetlen munkavállalókat (a magyar lakosság legnagyobb csoportjait), miközben kedvez a hatalomhoz hű gazdasági és társadalmi elitnek. Amíg ez a helyzet fennmarad, Magyarországon legfeljebb látványberuházások és nulla növekedés lesz évtizedekre előrevetítve (hosszú táv), kiegészülve a fogyasztói társadalom apátiájával.

Az államháztartási rendszer szerkezetét ezért radikálisan újra kell gondolni: minél több jövedelmet csatornázni az emberi erőforrásokba (egészségügy, oktatás), és ahogy a nyugat-európai (német, francia, spanyol) reformok is teszik: a nagyobb jövedelműektől kérni nagyobb teherviselést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. augusztus 15. 14:31
Kiss Ernő nyugalmazott dandártábornok szerdán a Központi Kerületi Bíróság előtt is megismételte, amit 2008-ban a Hvg.hu-nak adott interjúban állított: 1996 decemberében Horn Gyula személyes kérésére állították le a Draskovics Tibor akkori pénzügyminisztériumi közigazgatási államtitkár és Csobánczy Péter, a vám- és pénzügyőrségért is felelős helyettes államtitkár ellen hivatali visszaélés gyanújával, „Hézag” fedőnéven elrendelt titkos nyomozást. Mutassatok jobbat, aztán ugassatok, senkiházi vörösök.
tetahó
2012. augusztus 15. 12:40
Az Orbán-kormány bukása vagy hivatalban maradása már azon múlik, hogy el tud-e érni olyan gazdasági növekedést, amely a lakosság számára is elérhető .
tarackos
2012. augusztus 15. 11:58
"miközben kedvez a hatalomhoz hű gazdasági és társadalmi elitnek" Vagyis a megélhetési szavazóknak. Na őket kellene kizárni a regisztrációval mert egy tál lencséért még a muttert is nemhogy a hazát...
tetahó
2012. augusztus 15. 10:33
Ezt elkúrták. Nem kicsit, NAGYON! Trükkök százait vetették be, hogy ennek a kurva országnak ártsanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!