Az út vége

2012. augusztus 25. 11:57

Öt évvel ezelőtt történt a rendszerváltás utáni politikatörténet egyik legszomorúbb és következményeit tekintve talán legsúlyosabb eseménye: megalakult a Magyar Gárda, amellyel a szélsőjobboldal reneszánsza vette kezdetét.

2012. augusztus 25. 11:57
Böcskei Balázs
NOL

A magyar politikai osztály demokrata szelete – reméljük, a Fideszt is idesorolhatjuk majd pár év múlva – számára például iránymutatóak lehetnének a németországi fejlemények, ahol a szélsőjobboldalnak szintén méretes szubkulturális hálója van – átmenetileg néha (egyes tartományokban) politikai támogatottsága is –, de amikor megjelenik az utcán, akkor a városi, társadalmi térben megjelennek az ellentüntetők, »láncba« állnak, ki-ki elfelejti szakpolitikai másként gondolkodását, hogy útját állják a tér és így a társadalom bakancsos és vizuális elfoglalásának. Konzervatívok, liberálisok, szociáldemokraták, zöldek, »hagyományos« baloldaliak, LMBT-közösségek, pacifisták, vallási közösségek, szakszervezetek – és a sor folytatható.

Magyarországon e tárgyban ilyen mértékű összefogást soha nem láthattunk a Demokratikus Charta óta. Ebben a politikai felelősség közös. Mit üzen a politikai osztály a társadalomnak, amely azzal szembesül, hogy az elvileg mintaadó politikusai még ebben a vitán felül álló ügyben sem tudnak közösen fellépni, méltóságteljesen útját állni (azaz a térben ellendemonstrálni) annak, hogy a Budapestre érkező turisták negyedévente ne azzal szembesüljenek a Hősök terén, hogy katonai alakzatba szerveződő, verbális (majd tettleges) erőszakot alkalmazó férfiak és nők – ennek a szellemi folyamatnak már a végpontja a gárdaruhába öltöztetett gyermek – felesküdjenek a haza »megmentésére«.  

Holott ez történik. Mindennek elkerüléséhez első körben talán az lenne szükséges, hogy befejeződjék a kettős beszéd is. Ne legyen ugyanis illúziónk: egy párt politikusa a Nagy Nyilvánosság előtt lehet antirasszista, de tegye a szívére a kezét, aki nem hallott még olyanról, hogy ugyanezen párt egy másik politikusa más fórumon finoman szólva is, de engedett a szélsőséges nyelv »meghallgatásának«, relativizálva ezzel a demokratikus konszenzust. Amikor egyes (nem szélsőjobboldali) politikusról úgy hallani, hogy (közvetett módon) legitimálja a »cigánybűnözés« szélsőjobboldali szócikkét, vagy társadalmi szervezet vezetője jobbikos belépővel járkál ki-be az Országházba – s mindez csak egy hírre »elég«, de tényleges fellépésre az adott szervezettől már nem –, akkor mit üzennek ezek a jelenségek a politikai közösségnek, milyen reakciót váltanak ki?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HarbinV
2012. augusztus 26. 06:56
Szerintem pedig a rendszerváltás utáni politikatörténet egyik legszomorúbb és következményeit tekintve talán legsúlyosabb eseménye: megalakult a Demokratikus Charta, a "demokrata" sztalinisták és köztörvényes bűnözők vezetésésvel, akikka mai napig is rettegnek "rózsadombi" palotáikban.
2.bicnicc
2012. augusztus 25. 23:05
Ha már a cikk címe: Az út vége: OFF Meghalt Neil Armstrong. http://www.foxnews.com/scitech/2012/08/25/astronaut-neil-armstrong-dies-at-82/
karakán
2012. augusztus 25. 22:59
Már elnézést,de szerintem senki sem születik "nácinak",radikálisnak",esetleg "szélsőjobboldalinak",ez egy reakció a hazaárulópolitikusok semmittevésére,amit kb 20-25éve eltűrünk! Nyilván,ha rend lenne az országban,nem lenne cigánybűnözés,nem vonulgatnának a buzik büszkén,provokálva a többséget,nem lenne az összes munkavállaló kiszolgáltatva a kapzsi munkáltatójának,talán nem lenne Gárda sem! DE! amig a cigányoknak pozitiv diszkrimináció jut,ingyenélő módjára élnek,kifosztva azokat,akik eltartják őket,s erre még a politika is rátesz egy lapáttal,addig ki védi meg a többséget? Szerintem a maszposzadesz koalició volt hazánk legszélsőségesebb pártja,akik hagyták,hogy lezülljön az oktatás,akik hagyták vonulgatni a buzikat,akik hagyták fosztogatni-gyilkolni a cigókat,büntetlenül! A cikkirója ismét egy hivatásos rettegő,vagy megrendelésre ir tán ilyen baromságokat? A Gárda egyetlen erőszakos cselekedetet sem tett 5év óta!!! Mitől félkatonai??? Nincs fegyverük,ellenben cigóinknak jut kapára kaszára,bicskára,segélyből,ugyebár? vérlázitó,mikor olyan mond véleményt valamiről,aminek köze nincs a valósághoz!!
Leszart Rittberger
2012. augusztus 25. 21:33
Ez is egy olyan írás, amely 4 like mellett 57 dislike-val véteti magát észrre, de azt régóta tudjuk, "hogy az eszdéesz dondolkodni tanít". igyexem tárgyilagos lenni és az írásra fókuszálni; a német-magyar összehasonlítás mindig sántít, mert: -Németországban tényleg voltak nácik -az igazi német nácik tényleg közreműködtek a kelet-európai zsidóság megsemmisítésében, -Németországban van független értelmiségi, középosztály és társadalmi morál. Nálunk pedig megúszták a galíciánerek Budapesten8az 1938-as népszámlálás szerint Bp 1.250.000 fős lasosságából 250000 ember vallotta magát büszkén zsidónak-mindezt a legsötétett horthyfasizmusban ugye)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!