Strasbourg kontra Magyarország

2012. augusztus 20. 15:55

Fratanoló János felmentése és az igazságos elégtétel megfizetése az állam kötelezettsége.

2012. augusztus 20. 15:55
Bárd Petra
Szuverén

„Fratanoló János egyedi ügyében a jogsérelem orvoslása, azaz felülvizsgálati eljárás keretében Fratanoló János felmentése és az igazságos elégtétel megfizetése az állam kötelezettsége. A fizetést nem lehet vitatni, elodázni, továbbá semmilyen trükkel nem lehet sem a kérelmezőre, azaz végső soron a jogkorlátozás áldozatára, sem másra ráterhelni. Ez némi demagógiával persze politikailag kihasználható. Mint mindig, a populizmus itt is veszélyes, hazug, álszent, és eltereli a figyelmet a valós problémáról. Az országgyűlési határozattal van gond épp elég, az a legkevesebb, hogy pár százezret ki kell fizetni az egyezménysértést elszenvedőknek.

A populista vádakat populista eszközzel előzi meg az országgyűlési határozat, amikor rögzíti, hogy a jövőben a Btk. önkényuralmi jelkép használatát tiltó tényállásának alkalmazása miatt meghozott ítéletekből eredő fizetési kötelezettséget a pártok – azaz végső soron a végrehajtást megtagadó, a Btk.-t módosítani nem hajlandó parlamenti szereplők – állják központi költségvetési támogatásukból. E szimbolikus aktus alkalmas ugyan azon populista hangok elhallgattatására, amelyek szerint a strasbourgi ítéletek végre nem hajtásának költségeit végső soron az adófizetők állják, a megoldásnak azonban aránytalanul nagy az ára. Egyrészt azt a látszatot kelti, hogy lehet szemezgetni a nekünk tetsző és nem tetsző szabályokból, másrészt azt, hogy a jogsértő – amennyiben kellően tehetős – »kivásárolhatja« magát a felelősség alól. Jelen esetben nemcsak a jövőbeli jogsértések megelőzésének kötelezettsége alól vásárolja ki magát az állam azzal, hogy kész minden egyes elmarasztalást követően kártérítést fizetni, hanem még a politikai felelősség alól is azáltal, hogy nem a KIM, hanem a saját költségvetéséből fedezi a igazságos elégtételt és a perköltségeket. Amellett, hogy erkölcsileg igen romboló ez az üzenet, értelmetlenül felesleges is, hiszen csak akkor bírna relevanciával, ha az ítéletből valóban keletkezne olyan állami kötelezettség, amelyet kizárólag az Országgyűlés tudna teljesíteni. Ahogy azonban fent bizonyítottam, a bíróságok maradéktalanul képesek megfeleltetni a magyar jogot a strasbourgi elvárásoknak a parlament szándéka ellenében is. Különösen képmutató az országgyűlési határozat annak fényében, hogy megelőlegezhetjük: a pártoknak egy fillérjükbe sem fog kerülni az ígéret, hogy vállalják az egyezménysértés nekik felróható költségeit, mivel a bíróságok és az ügyészség nemcsak képes, hanem láthatólag kész is az egyezménykonform joggyakorlat megvalósítására. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az országgyűlési határozat közzététele napján a strasbourgi pernyertes és a legfőbb ügyész kezdeményezésére indított felülvizsgálati eljárásban a Kúria bűncselekmény hiányában felmentette Fratanoló Jánost.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Liquid
2012. augusztus 20. 21:23
Hihetetlen. A kommunista diktatúráknak 100 millió áldozatuk volt világszerte, és most az államnak kell fizetnie egy tiltott önkényuralmi jelképet viselő komcsinak. Ez aztán a pofátlanság (lásd Szolzsenyicin).
tóth mária
2012. augusztus 20. 20:48
Ha a Petra az a Bárd, akire gondolok, semmin nem csodálkozom!
Papuska
2012. augusztus 20. 20:21
A szokásos döbbenet az egykor csodált Európa mély és keserű elmocskolódása miatt. Mennyire vágytuk és reméltük azt a "nyugati" szabadságot a diktatúra véres és kegyetlen idejében, amit a vasfüggönyön kívül elképzeltünk. Most jönnek a sorozatos csalódások. Megtapasztaljuk, hogy mit jelent a kettős mérce, mit eredményeznek az értékekben, és az erkölcsben kialakult torzulások, hova vezet az, ha egy kultúra elkorcsosulva, önmaga karikatúrájaként tapossa meg azt az értéket, azt a szabadságot, aminek egykoron talán a birtokában is volt. Nem az igazság számít, egyszerűen döntenek jóról és rosszról, és a mérték nem az igazság, hanem egy sajátos szubjektív mérce. Mikor már nincs rend, társadalom, vagy kultúra, csak abban a mértékben, szintben és formában, amit az új uralkodó, a pénzzel hatalmat vásárolt elit számára tetsző, vagy nem tetsző. Lassan elfelejthetjük az ideált, lassan ráébredünk, hogy a kelet mocska után a nyugat mocska legalább olyan bűzös, és ártalmas számunkra. Hogy az érték mérője már csak a pénz, és a pénzt ravaszsággal fel tudta egy réteg halmozni. Most büszkén és konokul visszaél a hatalmával, nekünk pedig kuss. Nagyobb kuss, mint ami Moszkva felől jött! Rá kell ébredni erre is. Meg arra is, hogy a számunkra csábító mézeskalács házak, kolbász kerítések arra is csak gipszből vannak! Csak vegyük észre időben!
yetee
2012. augusztus 20. 19:05
Tiltsuk be a Heinekent!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!