Hogyan került büntetőpadra Románia?

2012. július 11. 17:11

Jelen pillanatban nehéz megjósolni, mi lesz az események végkifejlete. Nagy kérdés, hogy sikerül-e Băsescut meneszteni, milyen törvény alapján szervezik meg az őszi parlamenti választásokat, és hogy a választásokon hogyan szerepel az USL.

2012. július 11. 17:11
Sipos Zoltán
hvg.hu

De miért nem hagyta az USL tovább erodálódni az október végén esedékes parlamenti választásokig a demokratákat? Erről több feltételezés is napvilágot látott. A legéletszerűbb talán az, hogy az ország viszonylagos gazdasági stabilitását kihasználva a Ponta-kabinet néhány látványos akcióval (például a közalkalmazottak bérének visszaállítása az eredeti, megszorítások előtti szintre) tervezte tovább növelni népszerűségét, és nem mellékesen csendben be szerette volna betonozni az amúgy is biztosnak tűnő őszi választási győzelmét. (...)

Az USL nemcsak az elnök alkotmány által garantált jogköre miatt érezheti azt, hogy Băsescu veszélyes. Mióta 2004-ben elnökké választották, Băsescu a romániai politikai élet legnagyobb machinátora. Népszerűsége csúcsán magát »játékos elnökként« határozva meg, maga is előszeretettel feszegette az alkotmányos kereteket, hihetetlen érzékkel fordítva a maga javára teljesen reménytelennek tűnő helyzeteket. Bár Băsescu népszerűsége jelenleg alacsony (felmérések szerint a népszavazáson résztvevők kb. 60 százaléka menesztése mellett voksol majd), az USL joggal tart attól, hogy míg Băsescu az államfő, addig keresztül tudja húzni a szövetség számításait. (...)

 

Jelen pillanatban nehéz megjósolni, mi lesz az események végkifejlete. Nagy kérdés, hogy sikerül-e Băsescut meneszteni, milyen törvény alapján szervezik meg az őszi parlamenti választásokat, és hogy a választásokon hogyan szerepel az USL. Középtávon pedig nem tudni, meddig tart a PSD-PNL kényszerházasság: ha a választások után szakad a pártszövetség, az teljesen átrendezheti az erőviszonyokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kündü
2012. július 11. 17:36
Ha MI a történelmi kontinuitásunk és legitimitásunk helyreállítása miatt SZÁLKÁK voltunk a zsidó nagytőkének, akkor Oláhiába a NATO azonnal vonuljon be, élén Dr. Hende CSABA KIRÁLYFI HM fehér lovakon !!!
Erik a Narancs
2012. július 11. 17:30
Ha Orban okos politikat folytatott volna az elmult 2 evben, ma mi fingathanak Romaniat... de hat a felcsuti cigany es az okos politika... kar a szoert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!