„Bajnai nem halogathatja sokáig a döntést!”

2012. július 08. 09:24

Azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok rendben vannak és már csak össze kellene fogniuk, nem vesznek tudomást a valóságról. Interjú.

2012. július 08. 09:24
Oszkó Péter
Oszkó Péter
NOL

- Mi a baja Gyurcsány Ferenccel?

- Miért lenne bajom?

- Mert Bajnai Gordonnal együtt visszamondta a részvételét azon a szabadegyetemen, amelyen a DK elnöke is beszélt volna.

- Voltam már olyan rendezvényen, ahol Gyurcsány Ferenc tartott előadást. Sőt, olyanon is adtam elő, ahol Fodor Gábor, Chikán Attila, Kupa Mihály, Fellegi Tamás, László Csaba vagy Cséfalvay Zoltán, de sorolhatnám még baloldalról és jobboldalról is a neveket. A párbeszédet és az értelmes közéleti vitákat mindig ambicionáltam, ennek az ellenkezőjét nehezen lehetne bebizonyítani rólam. Ezeket a párbeszédeket és vitákat rendszerint civil, szakmai vagy üzleti szervezetek hívják életre, ahol az a fontos, mi hangzik el, s nem az, hogy milyen fórumon. Egy pártrendezvényen való megjelenés óhatatlanul is az adott párt melletti kiállást jelenti. A hivatkozott esemény pedig a DK pártrendezvénye lett volna. Én tartom magamat ahhoz az elvhez, hogy bárkivel szívesen vitatkozom és beszélgetek, de pártpreferenciát nem tükröző, pártsemleges körülmények között. Nem Gyurcsány Ferenccel volt tehát bajom, hanem hogy meglepetésszerűen egy pártrendezvény előadói között szerepeltem. Ha a Fidesz csinálta volna ugyanezt – bár kétlem, hogy ambicionálnák a részvételemet bármilyen rendezvényükön , akkor is lemondtam volna.

- Ha már felhozta, mit tart pozitívumnak és negatívumnak?

- Nem hiszem, hogy ennek megválaszolására én lennék a legmegfelelőbb, hiszen a pártpolitizálás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. Azt gondolom, az az önigazoló narratíva, amelyet jelenleg egyes baloldali pártok megfogalmaznak, miszerint a választók csak egy nagy ellenzéki összefogásra vágynak és utána jöhet a Kánaán, mert az egységgel kialakul az értelmes politikai alternatíva, egyszerűen önámítás. A közvélemény-kutatási adatokból, az időközi választási eredményekből is az látszik, hogy a választók jelentős része nem a jelenlegi pártok összefogására, még csak nem is a meglévő pártokra, hanem azon túl, valami teljesen újra vágynak. Annak, hogy a Fidesz még támogatottságának mélypontján is képes időközi választásokat nyerni és önmagával is elhitetni, mennyire szeretik az emberek, az az oka, hogy nincs érdemi ellenzéki alternatíva. Azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok rendben vannak és már csak össze kellene fogniuk, nem vesznek tudomást a valóságról. A választók a jelenlegi pártokat nem szívelik sem egyenként, sem összefogva, hanem valami minőségileg újat akarnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2012. július 09. 04:22
tepeti, inkább a ciprusi off-shore-jaid sikálásával foglalkozz. Rajtad vagyok komám, és az én pénzéhségem felülmulja a tiédet. Kapaszkodj fosfejü.
hátakkor
2012. július 08. 23:22
Oszkó, Baynau megmondta nem kíván politizálni, nem hiszel neki?
gilice
2012. július 08. 19:09
Úgy véli Oszkó, hogy már most fel kellene állnia a 2014-es választás ellenzékének? Miért? Ráérnek azok 2014 tavaszán összeállni, és még program sem kell azon kívül, hogy az egyetlen cél: Orbán leváltása. Ez a kormány adott már annyi, és fog is még adni annyi pofont a "zembereknek", hogy ha az ördög öreganyja is lesz Orbán kihívója, akkor is rá, mármint az ördög öreganyjára fognak szavazni... (Ennek az ördögöreganyó jelölésére akkorra "kibékülnek" egymással az aprócska pártok.) Ugyanez várható az egyéni képviselőjelöltek esetében is: bárki is lesz az majd, csak ne a FIDESZ-KNDP jelöltje. Aztán legfeljebb 2018-ban ismét visszajöhet a Fidesz... :-)
gvarga10
2012. július 08. 15:48
Végignézve a pro,-és kontra vélményeket,a lényegről eddig nem esett szó.Nem vettem észre,hogy feltünt volna valakinek Oszkó és Bajnai elvtársak "diszkrét elkülönödését" Gyurcsány és részben a hivatalos MSZP iránti kissé távolságtartó viszonyát megfigyelni? Ugyanakkor nem krizizálják élesen a Kormányt sem!(még nem)Taktikai okokból. A "Gazdik"ugyanis a "Jó szakember" álarcában akarják őkt inditani.Komoly támadásokat nem ők,hanem finaszirozóik inditanak a Kormány ellen külömböző fórumokon és diplomáciai szinteken.A "bábokat"óvják a konfliktusoktól, nehogy lepattojon róluk a kialakitott image fényes máza-idő előtt! Nézzük ,honnan fúj a szél?...."Jelszavaink valának: HAZA ÉS HALADÁS.." Világos,Hölgyeim és Uraim?Az ő jelszavuk: "Szerénység-Szakértelem-Átverés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!