Ez nem a rószaszín álmok kora

2012. június 03. 10:46

Korunk kérdése azonban a jelen gazdasági helyzetben nem a toronyházak engedélyezése vagy tiltása, hanem Budapest meglévő, de kallódó értékeinek újrafelfedezése.

2012. június 03. 10:46
Finta Sándor
NOL

– Tarlós rózsaszín álmok helyett nyugodt ébredést szeretne. Önnek sincsenek álmai?
 
– Ez nem a rószaszín álmok kora. A város számára most a biztonságos működés az egyik legfontosabb feladat. El kell fogadni, hogy a most belátható jövőben aligha lesz lehetőségünk nagy ívű fejlesztésekre. Középtávon kizárólag a közlekedési infrastruktúra bővítéséhez kapcsolódó komplex városfejlesztések alapvető beruházási elemei valósulhatnak meg. De teret nyerhetnek a kísérleti városfejlesztési projektek, az alulról jövő kezdeményezések. A nagy álmok most nem hatalmas épületekben, hanem kisebb kreatív ötletekben ölthetnek testet. Ilyenek például a közösségi kertek a város üresen álló telkein, amikor az önkormányzat kiadja ideiglenes hasznosításra a tulajdonában lévő foghíjtelkeket, parlagon heverő területeket. Már léteznek ilyenek például a Millenáris parkban és a XIX. kerületben. Az egyenként öt négyzetméteres parcellákat általában két-három hobbikertész műveli. A közös munkálkodás közelebb hozza egymáshoz az embereket, finom jutalomként pedig meg is ehetik az ott termelt zöldséget, gyümölcsöt. Az első kísérlet sikere nyomán hamarosan újabb nyílik a Corvin sétány közelében és remélhetőleg máshol is. A városnak ez semmibe se kerül, miközben élettel tölti fel az eladdig halott köztereket. (...)
 
– Ha már az elődöket emlegette... Mindegyikük önként távozott, egyre rövidülő időközzel. Ki ezt, ki azt a nyomást nem bírta. Ön mennyit bír?
 
– Minden nagy kihívásban van kockázat. Ez adja az izgalmat. Budapesti székhelyű iroda építészeiként tevékenykedve sokszor gondolkodtunk el azon, hogy miért nincs a városnak egy hosszú távú, szisztematikusan építkező fejlesztési koncepciója, amely irányt mutathatna a fejlesztéseknek. Ez a pozíció most lehetőséget ad arra, hogy ennek a létrehozását irányítsam.
 
– Minden főépítésznek van víziója a városról. Schneller István mereven elzárkózott a felhőkarcolóktól, de utódai se lelkesedtek túlságosan a formabontó épületekért. És Ön?
 
– Alapvetően nem ellenzem a progresszív épületek megjelenését Budapesten, megfelelő helyeken, de nem hinném, hogy ez most aktuális kérdés lenne. Ezek a presztízsberuházások csak kis részben esztétikai kérdések, javarészt gazdasági érdekek húzódnak mögöttük, és rendkívül nehéz egy ilyen léptékű városba való beillesztésük. Túl azon, hogy Budapest jelenlegi sziluettje mennyire meghatározó és védendő, a toronyházak a hirtelen sűrűsödés miatt számos közlekedési, infrastrukturális ellátási, környezeti stb. problémát vetnének fel. Korunk kérdése azonban a jelen gazdasági helyzetben nem a toronyházak engedélyezése vagy tiltása, hanem Budapest meglévő, de kallódó értékeinek újrafelfedezése. A közeljövőben inkább ezeket kell részletesen feltárni és kreatívan újrarendezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. június 03. 14:11
Láttál már rózsa szinű kecskét? nem. Hát fehér rózsa nincsen.
Bisque Béla
2012. június 03. 13:52
Szegény Schnellernek azért kellett soványmalac vágtában távoznia, mert keresztbe kavart Yuli Ofernek és Arnon Epschteinnek, akik (idegen) szívük szerint telebaszták volna az egész külső körutat (Róbert Károly, Hungária, Könyves Kálmán, ) 150 méter magas 50 szintes épületekkel. A Csepel sziget északi végéből meg Manhattan-t csináltak volna luxuslakásokkal, ahonnan Szentendréig lehetett volna látni a Dunát. Csak a Gellért hegyről nem lehetett volna látni szart sem, csak mint egy kurva magas betonból készült léckerítést a külső gyűrűn. Schneller pedig 50 méterben maximálta ezeket a semmire sem alkalmas iroda és szórakoztató blokkokat. Nem igazán hatotta meg az az érv, hogy a Parlament csúcsa 96 méter magas. Szóval szélnek is eresztette a Strabag Demokraták Szövetsége és a Szo-cionisták által uralt Fővárosi Közgyűlés. Reméljük Finta úrnak lesz ereje és kitartása elkergetni ezt a sok haszonleső patkányt. Ebben nagy segítség lesz, hogy a fő ellenérdekeltekből már csak Tóth ( XIII.) van szabadlábon. Hunvald (VII) és Verok..meg a heVerok (VI.) bevonulóban.......míg Molnár (XI) lapításban van. Így senki sem fog tudni akadékoskodni, hogy végre rend lehessen.
luga
2012. június 03. 11:47
Finta Sándornak sok sikert, eredményes munkát kívánok!
Hunor N.
2012. június 03. 11:14
"miért nincs a városnak egy hosszú távú, szisztematikusan építkező fejlesztési koncepciója" Hát ez egyszerű. Azért, mert minden politikus 4 évben gondolkodik. Nem érdekli őket igazándiból sem a főváros, sem Magyarország hosszútávú fejlesztése. Nem kívánnak beruházni semmibe, aminek babérjait esetleg másik kormány arathatja le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!