Háború (részlet)

2012. május 31. 09:48

Arra jutottunk, hogy egy háborút sem/ Helyeslünk, de bevallottuk: igen,/ Az első nagy háborúba talán/ Mentünk volna mi is oly lelkesen,

2012. május 31. 09:48
Szálinger Balázs
Köztársaság

„Arra jutottunk, hogy egy háborút sem

Helyeslünk, de bevallottuk: igen,

Az első nagy háborúba talán

Mentünk volna mi is oly lelkesen,

Ahogy minden fényképen látható,

A »Háborút! Háborút!«-felirat

Ugyanúgy ott lett volna a kezünkben,

Mert túl kiszámítható és mesés

Volt a világ két generáció

Óta, és még nem hódított a futball.

Mi is János vitézt akartunk volna

Játszani, a töröknek odavágok,

Megcsavarom a francia király

Orrát, az én Iluskám pedig otthon

Szüttyög, és ezt ugyanúgy élvezi.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2012. június 01. 09:47
Ennyi év alatt sem sikerült rájönnie az emberiségnek, hogy a háború baromság. Nézd csak az amcsi-japcsi mai viszonyt. A japán fiatalok majmolják az amcsi divatot, filmeket, a szar hamburgert, pedig eltüzeltek az amcsik közülük vagy fél milliót, atombombákkal. Sokan a mai napig szenvednek a sugárzás utóhatásától.És ki haragszik ezért? Senki.
gereb6
2012. május 31. 11:25
"Arra jutottunk, hogy egy háborút sem Helyeslünk" Egy őskőkori példa a "rezes" részlethez: "Amikor Thuküdidész leírja, hogy Periklész a peloponnészoszi háború első éveiben elesettek fölötti beszédében mit mond, akkor az athéni demokráciáról csak valami gyönyörű szépet tud mondani. ... Periklész itt olyanokat mond, hogy Athén a szabadság védőbástyája, Hellász iskolája és más efféléket. De csak néhány lapot kell arrébb lapozni, amikor a Perikész ellen fordult hangulatban Periklész azt kérdezi az athéni néptől: -Békét akartok, azt akarjátok, hogy hagyjuk abba a háborút? Nem veszitek észre, hogy az a hatalom, amelyik a kezetekben van, már régen zsarnok hatalommá lett, amelyet kiadni sokkal veszélyesebb, mint küzdeni érte tovább? Ezt ugyanaz a Periklész mondja, csak egy másik helyzetben."(R.Zs.) (Thuküdidész a megfelelő helyzetben mind a kettőt elmondja.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!