Csak a piac!

2012. május 24. 07:22

Gyakran hangoztatott nagypolitikai szlogenné vált a jobboldalon, hogy a piacok „megtámadták” Magyarországot. És van, aki ezt el is hiszi!

2012. május 24. 07:22
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Sérülékenységünk apropóján gyakran hangoztatott nagypolitikai szlogenné vált a nagypolitikai jobboldalon, főként a jobboldali médiumokban, hogy a piacok – a hitelminősítők, a globális pénzügyi szolgáltatók és a devizaspekulánsok – »megtámadták« Magyarországot. És van, aki ezt el is hiszi! Csak halkan jegyzem meg: a szóban forgó piaci szereplők nem így működnek, mellesleg hazánk tartalékai legfeljebb szűk egy évre elegendők. Vagyis az első »támadás« észlelése óta már csatasorban sem lennénk…

Miközben az ország megítélése szempontjából kedvező a kormány erős többsége, elkötelezettsége az államháztartásihiány-csökkentés, valamint a reformok iránt, addig a hitelképesség szempontjából negatív tényező, hogy gyakorlatilag öt éve alig növekszik a gazdaság, az üzleti szektor pedig bizalmatlanul tekint a gazdaságpolitikára: folyamatosan fennáll annak a kockázata ugyanis, hogy a kormány újabb szokatlan gazdaságpolitikai lépéseket vet be. Ráadásul csak a döntések bejelentését követően egyeztet az érintett piaci szereplőkkel a kabinet. Utóbbi azért necces, mert ez a »belső sérülékenység« éppen a külsőt rontja – tekintettel a magyar gazdaság pozíciójára, aligha lehet remélni, hogy az új adóintézkedésekkel az itt lévő cégek külföldi tulajdonosait lehetne ösztökélni új fejlesztésekre.

Pénzt persze lehetne előteremteni az egykulcsos szja-rendszer feloldásából, vagyon- és ingatlanadó bevezetéséből, hogy csak néhány példát említsek, de ez már a Nemzetközi Valutaalap »sara« lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2012. május 24. 11:28
"Pénzt persze lehetne előteremteni az egykulcsos szja-rendszer feloldásából, vagyon- és ingatlanadó bevezetéséből, hogy csak néhány példát említsek, de ez már a Nemzetközi Valutaalap »sara« lesz.”" Az IMF NEM követel adóemelést. Amit az IMF akar, az az egyensúly. Az, hogy a bevételek fedezzék a kiadásokat. Az IMF tapsikolna egy nagyarányú adócsökkentésnek is (lásd még: Fideszes választási ígéretek), ha az kellő mennyiségű kiadáscsökkentéssel járna.
füst
2012. május 24. 10:38
Csabi szívem, a dolog már csak ilyen. Valamelyik ujjadat meg kell harapnod. Ha nem akarod, hogy nőjön az adósság, akkor sajnos nem tudsz mit kezdeni azzal sem, hogy ez nem segíti a növekedést. A kurva, meg a szűz analógiája mond-e neked valamit?
Fedor
2012. május 24. 10:30
Szokatlanul józan írás ahhoz képest, hogy hol jelent meg, de azért a kormány reformok iránti elkötelezettségének dicséretén jót mosolyogtam...
kjkj945
2012. május 24. 09:57
"""Piac fogalma, piaci szereplők Piac: a vállalat számára folyamatosan változó értékesítési lehetőséget jelent. Magában foglalja: - A piaci szereplőket eladók vevők/fogyasztók - és közöttük fennálló kapcsolatokat, működési elveket A piac méretének jelzőszámai Piac mérete: egy adott termékből vagy szolgáltatásból megfigyelhető piaci felvevőképesség mérőszáma Piacpotenciál: egy termékből az elméletileg lehetséges eladások összessége Piacvolumen: A megvalósuló eladások összege Piacrészesedés: a vállalkozás piaci részaránya Piaci szerkezet Piaci szerkezet: a piaci szereplők egymáshoz viszonyított versenyhelyzete Néhány jellegzetes formája: - Tiszta verseny - Monopolisztikus verseny - Tiszta monopólium A piaci terület meghatározási szintjei - Helyi piac (település vagy mikrorégió piaca) - Regionális piac (megyék vagy régiók piaca) - Nemzeti piac (adott ország teljes piaca) - Nemzetközi piac (gazdasági integrációk: CEFTA, EU, NAFTA) és a világpiac """
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!