A vén salabakter

2012. május 10. 17:46

Bayer cikkei bepillantást engednek egy teljesen kiábrándult, meghasonlott generáció életébe.

2012. május 10. 17:46
Professor Pizka
Ráérünk blog

„Bayer cikkei bepillantást engednek egy teljesen kiábrándult, meghasonlott generáció életébe. Műveltsége, olvasottsága közös sok pálya- és kortársáéval, és közös az is, hogy számukra 1989-ben minden egész eltörött. Az a rezsim, amelyik a könyveket a kezükbe adta, nem tanította meg őket olvasni. Meglehet, a köznemesség és a tunya arisztokraták, akiknek a felrázásába Széchenyi beleőrült feleannyira műveltek sem voltak, mint Bayer Zsolt, ám a köz dolgaiban önállóak, érdekeik érvényesítésében határozottak, és hazafiságukban megingathatatlanok voltak.

A mai jobboldalon szétnézve Bayer nem csoda hogy ürességet lát. Annak az értékközpontú politizálásnak, amelynek a populista, újító, divatoló, liberális baloldal természetes fékjének és ellensúlyának kellene lennie, nincsenek emberei. Azok, akiknek a szellemi kvalitásai megvannak ehhez, öregek, mint Bayer, talán egy infarktuson is túl vannak, sose tanultak meg a saját lábukon állni, hazagondolni a birtokra, a műhelyre, gyárra, és vehemensen kiállni az elhatározott politika mellett, ha már egyszer feladtak érte valamit a birtokból, a műhelyből, a gyárból. A nagyobb közös jó érdekében.

Bayer múltba révedése annak felismerése, hogy komplett generációkból hiányzik az erkölcsi és szellemi önállóság, az arányérzék. Kádár idejében legalább valaki krétával berajzolta a gimnázium udvarának aszfaltos focipályályán, hogy kinek, hova kell állnia és merre kell fordulnia. Negyvenkilenc évesen befelé nézni, és felismerni, hogy belül nincs krétával rajzolt vonal, szörnyű érzés lehet.

Könnyebb dolog kifelé nézni. Csakhogy a keleti, fegyelemre és lojalitásra épülő társadalmak csodálata a magyar jobboldal retorikájában nem más, mint valami elveszett édenkert óhajtása. Orbán Viktor óriási, a magyar történelemben szinte példátlan egyszemélyi hatalma nem más, mint az igény a zsinórmértékre, a célra, a viszonyítási pontra, a vonalakra a focipályán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panama jack
2012. május 12. 11:30
Komolyan mondom, kar beletek a szinvonalas publicisztika. Ugy is mindig ovodas szintre redukalodik a vita. Bolsi! Zsido! Naci! Te mondtad magadra, beka nol a hasadba! Bibibiii!
Dr. No
2012. május 11. 10:40
Tisztázzunk valamit, funkcionális analfabéták. A Kádár-korban a gimnázium aszfaltos focipályájára nem a focihoz rajzolták föl krétával, kinek hova kell állnia, és merre fordulnia, hanem az iskolai ünnepségekhez (pl. április 4.)! Na innen tessék újra próbálkozni az "értelmezéssel".
OrangeOrder
2012. május 11. 08:49
Ezt egy MSZP-s írta, aki nem biztos, hogy keresztény. Az irigység árad szavaiból és az elkeseredettség, mert tudja, hogy itt a Fidesz fog kormányozni még évtizedeken keresztül, és nem a balos barátai. Summa Summarum: ismét csak egy, a baloldal szellemi fölényét hirdető szar cikk.
trendo
2012. május 11. 06:17
Mindig tanulságos nyomon követni hajdan tehetséges, stílusos, kifejezetten jó tollú zsurnaliszták szellemi lezüllését onnantól kezdve, mikor látványosan beállnak egy-egy politikai kurzus fő sodorvonalába. Érvek helyett jön a gyűlölködés, irónia helyett a minősítgetés, józan ész helyett a feltétlen párthűség és a legvégén a kiégett cinizmus. Hogy miért jutott ez most pont Bayerről az eszembe? Kettőt találhattok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!