Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Euróválság újratöltve

2012. május 17. 16:19

Vagy elszánják végre magukat a közös eurókötvények bevezetésére, vagy végignézik a közös fizetőeszköz végnapjait.

2012. május 17. 16:19
Nótin Szabolcs
Nézőpontok

„Amennyiben Görögország képtelen lesz meghozni a szükséges törvényeket, és az új választáson sem áll be érdemi változás a pártok támogatottságában, akkor az ország fizetőképességének határára érkezik a nyári hónapokban. Az államcsőddel együtt oda lenne az euró és az Unióban maradás is kérdésessé válhat.

A válság továbbgyűrűzése erős hatással lehet az egyébként is sokat kritizált Spanyolországra és Olaszországra. Ezen nagy tagállamok esetén mentőcsomagról beszélni már nem lehetséges, hisz kötelezettségeik kezelése túllépheti az uniós válságkezelési alap (EFSF) korlátait. Sokak szerint az újabb nehéz helyzetben az EU és a tagállamok vezetőinek két választása van: vagy elszánják végre magukat a közös eurókötvények bevezetésére, vagy végignézik a közös fizetőeszköz végnapjait.

Kérdéses azonban, hogy a felelőtlen költségvetésű országokért eddig is sok áldozatot hozó Németországban adott lesz-e ehhez a politikai akarat a 2013-ban esedékes szövetségi választások hajrájában. A közös eurókötvények költségeit a német társadalom fizetné, és az egyébként is rosszul álló Angela Merkel így sok szavazatot veszíthetne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. május 18. 07:56
Azért azt már sokan jelezték, hogy az EU érdekesen gondolkodik a "tagállamainak" egyikéről-másikáról! Csak röviden: 1. Megszüntették a lokális gazdaságot! /Mezőgazdaság, ipar felszámolása, stratégiai ágazatok privatizálása/ 2. Az IMF-fel együtt finanszírozták a lokális gazdaságok importját, ami a "gazdagoktól" jött. /Eklatáns példa erre Görögország, Olaszország, Spanyolország és /sajnos/ Magyarország/. 3. Alkalmazta a leglényegesebb stratégiát, az agyelszívást! 4. A lakosság adósrabszolgaságba döntése 5. Megkereste a lokális államok legbutább és legkorruptabb embereit, különböző trükkökkel hatalomba segítette őket. 6. Provokátorok özönét zúdította az internetre. Mindezeket felfűzte a globális pénzügyi rendszerre és a "kiugró gazdasági teljesítményt nyújtó" -a világ feletti tényleges gazdasági hatalom gyakorlására törekvő- állam /Kína/ felé való orientálódásra. Jó ideig nem működött, illetve irányítva működött a hitelminősítés. A következmény látható, érezhető. Kérdés: Valóban csak az EU-n belül van élet???? Miért kellett ide belépni? Hány milliárdos köszönheti ennek az emberellenes tevékenységnek az előnyeit? Valóban a "Zorbán" a hibás? Provokátoroktól nem várok választ, egyre sem reflektálok!
enes
2012. május 17. 19:41
EU= 500 évig gyarmatosító tovább gyarmatosít. Elvárja, hogy tedd fel a kezed, ne szólj semmit, ne tiltakozz, amikor a zsebedben turkál. Úgy tudom, az EU-bólkikerülni csak a többiek hozzájárulásával lehet. Lesz egyetértés?
heep
2012. május 17. 18:41
"a felelőtlen költségvetésű országokért eddig is sok áldozatot hozó Németországban" Azért abban nem vagyok biztos, hogy eddig közép és hosszú távon nem pozitív-e a németek egyenlege ezekkel a "felelőtlen" országokkal, még akkor is ha valóban viszonylag sokat áldoztak az elmúlt két-három évben ezek megsegítésére. Szerintem vadul számolnak, hogy a további megsegítésükkel vagy a magukra hagyásával járnak-e jobban. De gondolom mint nálunk, náluk sem jut ugyanarra két közgazdász egyazon témában.
Himalája
2012. május 17. 18:04
"Vagy elszánják végre magukat a közös eurókötvények bevezetésére, vagy végignézik a közös fizetőeszköz végnapjait." Az egyik nem zárja ki a másikat. Közös eurókötvényekkel si végig lehet majd nézni az Euro végnapjait nem látom ennek semmi akadályát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!