Pártfinanszírozás: Lázárnak igaza van

2012. május 19. 11:47

Akármilyen népszerűtlen is, kár lenne lemondani a többpártrendszerről 2,5 milliárd forintért.

2012. május 19. 11:47
DeDi P.
Index

„Tavaly áprilisban készítettünk interjút Lázár Jánossal, és többek között a pártok finanszírozásáról faggattuk. Ezeket mondta:


»- Mit tartana igazságos pártfinanszírozási rendszernek?

- Először is átláthatónak kell lennie. A választók nem fognak igazságosnak tartani egyetlen pártfinanszírozási rendszert sem addig, amíg átláthatatlan. Az lenne jó, ha a választók megértenék, hogy a pártok pénzbe kerülnek, és jobb, ha ezt a pénzt az államtól kapják, mint ha ellopják. Ennek az alapfelismerésnek az elérése történelmi vívmánya lenne a mostani parlamenti ciklusnak, és nekünk meg kell tennünk az első, talán legfontosabb lépéseket.«

A Demokrácia és Dilemma Intézet szerint teljesen igaza volt Lázár Jánosnak. A magyar képviseleti demokrácia alapját a pártok jelentik. Országgyűlési választásokon például csak magánszemélyek vagy pártok indulhatnak, a listás szavazáskor csak pártokra lehet szavazni. Ha a pártok pénz nélkül maradnak, akkor a legalapvetőbb népképviseleti intézmények esnek szét. (...)

Főleg egy olyan országban értelmetlen az állami támogatást megvonni a pártoktól, ahol a többpártrendszer nem túl népszerű dolog. Egy amerikai közvélemény-kutató cég 2009-es felmérése szerint a magyaroknak csak 56 százaléka elégedett a többpártrendszerrel. (...) Ilyen helyzetben túlzott elvárás a társadalomtól, hogy egyéni befizetésekkel tartsa el a pártokat. De akármilyen népszerűtlen is, kár lenne lemondani a többpártrendszerről 2,5 milliárd forintért.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. május 20. 09:54
Orbán kicsit fárad. Miután Lázárt ugyanolyan jellembajnoknak vélem, mint Orbánt, ezért azt gondolom, hogy természetesen tisztában volt 2011 tavaszán is azzal, hogy miből is származott évek óta a jövedelme. (Vagy direkt lenyúlt állami pénzből - pl. éppen Ő az állami ktgtérítések magyar csúcstartója… -, vagy „később viszonozandó" "vállalkozói" támogatásból.) De Orbán már nem bírja ezeket az arcpirító hazugságokat belemondani az emberek pofájába. (Legutóbb is, amikor gyakorlatilag elismerte a Parlamentben, hogy a korrupció (bűncselekmény!) árán felemelkedő "nemzeti köz(g)éposztály" is jobb, mint a tisztességes versenyben nyertes külföldi "globáltőke"...) Azt mondja, hogy a „szaros két és fél milliárd kedvéért ÉN nem fogom szemen köpetni magam minden kis újságíró-gyakornokkal, amikor a "pártfinanszírozás" kérdését feszegetik! Egyék meg az ócska kis pénzüket! Lássuk, miből él meg az ellenzék! Mi meg elleszünk valahogy a nyertes Közgép-pályázatok visszacsorgatott milliárdocskáiból...”
Morrison
2012. május 19. 13:31
Korábban is mindig azt mondtam, hogy a pártokat tartsák el a szavazóik, az egyházakat meg a hívőik! De, ha a korábbi gyakorlatot meg akarják szüntetni - a válságra való hivatkozással - akkor javasolnám: 1.) francia mintára (az ujonan megválasztott kormány első intézkedése) 30%-kal csökkenteni a képviselők, miniszterek, államtitkárok járandóságát. 2.) olasz mintára: - első intézkedésként átvilágítani a pártokat és a gazdasági életből kizárni azokat a szereplőket, aki egyik, vagy másik pártot méltánytalanul nagyobb anyagi előnyhöz juttatják. - népszavazást kiírni a pártok állami támogatásának megszüntetéséről!
HSL
2012. május 19. 13:29
hol vannak itt pártok? hatalmi maffiák és naiv gittegyletek alkotják a kínálatot, párt nincs egy se
Atisz
2012. május 19. 13:02
A Dedó már korábban is csak viccnek volt jó. Látom azt a szép hagyományt a mai napig sikerült megőrizni. Ezt a mondatot pedig a Retekklub is megirigyelné: "Egy amerikai közvélemény-kutató cég 2009-es felmérése szerint a magyaroknak csak 56 százaléka elégedett a többpártrendszerrel."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!