Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kevés bába közt…

2012. április 24. 14:33

A nettó jövedelem a bábaságból igen csekély. Ha az állam támogatná, jobb lenne a helyzet. Interjú.

2012. április 24. 14:33
Vincze Felícia
Ladies First Consulting

Gyakorlatilag a bábaság egy jól működő megélhetés lehet?

Mindig bizonytalan, hány kismama akar velünk szülni. Ez is olyan, mint minden vállalkozás, bizonytalan a bevétel. Nem lehet akármennyit elkérni sem, mert így szűkülne az a réteg, akik számára elérhetővé lesz az otthonszülés. A nettó jövedelem ebből a munkából igen csekély. Ha az állam támogatná, jobb lenne a helyzet.

Ráadásul egy hónapban 4-5 szülésnél többet nem is lehet elvállalni. Figyelni kell, nehogy összecsússzanak a szülések, helyettesítésről nem is lehet gondoskodni, hisz épp a személyes kapcsolat a lényeg. 

A vidéki adottságok mennyiben korlátoznak?

Vannak nehézségek. A mi környékünkön pillanatnyilag csak én foglalkozom ilyesmivel. Nagyon szeretném, ha többen lennénk, mások is elindítanának saját praxist. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye területén még egyedül vagyok. Nagyon nagy távokat vezetek, ha messzebb kell mennem, a költsége is több. A kórházak konzervatívabbak, sokszor nem együttműködők. Néha félek is attól, hogy mi lenne, ha egy kismamával be kellene mennem…

A működési engedély megszerzése csak az első lépés volt, de ezután még nagyon hosszú az út, hogy valóban jól működjön az otthonszülés intézménye.

Jelenleg ketten vagytok az országban?

Két szolgáltató van egyelőre, de reméljük, hogy lesznek újabbak is. A szolgáltató alkalmazza a szülésznőket, szervezi a munkát. Jelenleg ez egy kft., amiben én vagyok a felelős személy, de alkalmazunk még egy szülésznőt és egy gyermekorvost is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. április 25. 09:14
Bába asszonyok magzatelhajtással is foglalkoztak.Mikor bővítik a repertoárjukat?
vahur
2012. április 24. 18:36
Nincs libsi kormány, így nem lesz támogatva a magyar gyerekek módszeres otthoni legyilkolászása, bármilyen ostobenkó lilia liba is az anyjuk...
vahur
2012. április 24. 18:36
Nincs libsi kormány, így nem lesz támogatva a magyar gyerekek módszeres otthoni legyilkolászása, bármilyen ostobenkó lilia liba is az anyjuk...
gross
2012. április 24. 18:11
A szülést segítő szolgáltatások tipikusan az a terület, ahol a családok kevésbé árérzékenyek - úgyhogy itt elvileg nem kellene árazási problémákkal küzdeniük a bábáknak. Az persze igaz lehet, hogy havi 5-6 szülés szegényebb vidékeken nem hozhat be annyit, hogy jól meg lehessen élni belőle, de akkor ezt el kell fogadni: a piac most ennyire vevő. Felejtsük el, hogy mindent az adófizetőknek kell összedobniuk (azt meg pláne, hogy "az állam támogassa"... Nem, az adófizetők állnak minden kiadás mögött. Esetleg a különadóval megsarcolt nagyvállalati részvényesek.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!