Jobb lett volna nem mondani

2012. április 12. 11:04

A jobboldali izraeli kormány tagjai végképp nem lehetnek büszkék arra, amit Grass ügyében előadtak. Kitiltása egyszerre komikus és felháborító, hivatalos indoklása pedig elképesztően álszent.

2012. április 12. 11:04
Vári György
Magyar Narancs

„Grass versének egyéb, fentebb már idézett részeiből azonban világosan kiderül, hogy még ezekben a felettébb zavarba ejtő sorokban is a hivatalos humanista aggódik, aki minél kevesebb energiát fordít a helyzet megértésére, annál jobban vonzódik az aggódás jól ismert bevett paneljeihez, mintáihoz. Ráadásul a szöveg hátterében ott vannak az egy időben itthon is számos költőt megihlető – és mi tagadás, tényleg nyomasztó – atomháborús félelmek is.

Grassnak tehát még a legkínosabb sorai sem vádolhatóak antiszemitizmussal. A német sajtó nem lehet büszke arra, amit a benne megbújó »örök antiszemitáról« írt, ezzel az ökörséggel igazolva a vers tételét, hogy mindenkit, aki kritizálni meri Izraelt, leantiszemitáznak a véleményterroristák. Helyesen jegyzi meg az ismert baloldali izraeli újságíró, Gideon Levy a botrány kezelésében remekül teljesítő Haaretz hasábjain, hogy a szégyenből generált »tabuk« kiépítése és fenntartása nem tesz jót a német közbeszédnek, az értelmes beszéd elfojtása ugyanis maga hívja elő a Grasséhoz hasonlóan árnyalt »tabudöntögetést«.

A jobboldali izraeli kormány tagjai pedig – a miniszterelnök és két helyettese, a bel- és a külügyminiszter, vagyis a három legnagyobb koalíciós párt vezetője egyként megszólalt– végképp nem lehetnek büszkék arra, amit Grass ügyében előadtak. Kitiltása egyszerre komikus és felháborító, hivatalos indoklása pedig elképesztően álszent. Mivel azt mégsem mondhatták, hogy Grass véleményének kinyilvánítása miatt nem kívánatos, a Belügyminisztérium szóvivője arra hivatkozott, hogy egykor SS-egyenruhát viselt, Izrael törvényei ezért indokolják nemkívánatossá nyilvánítását. Mindez évek óta tudható, mégis csak most jutott eszükbe, ahogy a Haaretz figyelmeztet. Ráadásul Grass kamaszkori nácizmusáról szólva mégiscsak mérlegelendő az azóta eltelt, immár majd 70 évnyi felnőttkora is, amely a következetes, páratlanul hatásos és magas színvonalú antifasizmus jegyében telt el. E versét kapcsolatba hozni a »náci múlttal«, magyarul szimplán lenácizni az írót, ahogy ezt Eli Yishai belügyminiszter, a szefárd-ortodox, vallási fundamentalista Shas vezetője vagy Netanjahu miniszterelnök tette, elképesztően gonosz és méltatlan lépés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foxi
2012. április 12. 19:19
..."hogy egykor SS-egyenruhát viselt, Izrael törvényei ezért indokolják nemkívánatossá nyilvánítását. "... Na szegény Harry ! http://3.bp.blogspot.com/-VHWHXyQRnew/ToplcNKKwlI/AAAAAAAADKA/S9nGEOp1cVg/s1600/PRINCE-HARRY-NAZI.jpg
Nagy Levin
2012. április 12. 16:08
Kedves Orion! Kérdi, megszólaltak-e az izraeli baloldaliak és liberálisok és rögtön válaszol is, hogy nem. Pedig nem kellett volna tanulmányoznia a nemzetközi sajtót, hogy tudja: de, igen, megszólaltak. Még csak annak a cikknek a linkjére sem kellett volna rákattintania, amely alatt kommentel, hogy magyarul elolvassa, elég lett volna, ha csak azt részt olvassa el, amelyet a mandiner kiemel belőle, tehát azt a pár sort, amelyhez sorozatban küldi a kommenteket. A legbefolyásosabb balos izraeli lap szólalt meg szerkesztőségi cikkben és önálló publicisztikákban, egyéb írásokban, ahol számos más helyen is megszólaltak a döntés ellenzői. Ön tehát még azt a pár sort is lusta volt tájékozódás céljából átfutni, amely alatt kétely nélküli magabiztossággal foglalt állást, csak remélni tudom, hogy nem mindig jár így el a zsidók dolgaiban (és másokéiban sem), akik pont úgy nem "zárnak össze", ahogy a magyarok és feltehetően a szingalézek sem. Nem azonos minden zsidó véleménye minden zsidókat érintő kérdésben, már csak azért sem, mert ahhoz azért túl sokan vannak. Ehhez kapcsolódva: én nem Izraelről írtam általában, hanem Izrael jelenlegi kormányának három kulcsfontosságú tagjáról, Magyarország is remek hely, függetlenül attól, hogy milyen kormánya van jelenleg vagy volt a közelmúltban. Üdvözli: Vári György
Fedor
2012. április 12. 13:47
Ez az egész eset csak azt bizonyítja, hogy a jobboldal mindenhol egyforma, akár Izraelről van szó, akár Magyarországról. És egyforma a liberalizmus is, néha arra is ugrik, amire nem kéne, de hajlamos a vitára és a korrekcióra.
Gombóc XVI. Artúr
2012. április 12. 13:36
"Az kiabál, akinek a háza ég." Attól tartok jön a háború Irán ellen. Akkor pedig nagyon nagy a gáz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!