Rutinszerűen megküldtek bizonyos anyagokat

2012. április 12. 11:42

Amikor hazajöttem, csak visszaminősített pozíciót kaphattam a külügyben, attasé helyett segédattasé lehettem.

2012. április 12. 11:42
Szűrös Mátyás
Magyar Hírlap

„– Önt sohasem figyelték meg vagy jelentették fel?
– Dehogynem. Először 1956-ban jelentettek fel Moszkvában mint egyetemistát, mert elítéltem a szovjet katonai beavatkozást. Az ott tanuló magyar diákok közül súgott be valaki. Meghurcoltak. A társaim, sőt még az egyetem szovjet rektora is kiállt mellettem, így végül is megszerezhettem a diplomát, de amikor hazajöttem, csak visszaminősített pozíciót kaphattam a külügyben, attasé helyett segédattasé lehettem.

– Ön nemzeti beállítottságú politikus, ezért egész pályafutása alatt figyelhették. Felfedezte ennek a jeleit?
– Jeleket?! Egészen extrém és nyilvánvaló esetek is történtek. 1983-ban az idősebb Bush Magyarországon járt. Valamivel utána tartottam egy előadást az újságíró-szövetségben, s valami olyasmit mondtam, hogy Bush a békés egymás mellett élés jegyében az együttműködés híve, már ami a hazánkat illeti. De beszéltem Gorbacsovról is, aki akkor még csak az SZKP mezőgazdasági titkára volt. Azt mondtam, hogy ő az a szovjet politikus, aki nemcsak figyel a magyarokra, de rokonszenvez is velünk. A Népszabadság ott ülő egyik főszerkesztő-helyettese azon nyomban átment az út másik oldalán levő szovjet nagykövetségre, és feljelentett. Egyrészt azért, mert bagatellizálom az USA imperialista politikáját, másrészt pedig azért, mert Gorbacsov személyének kiemelésével megosztom a moszkvai vezetést. Az ügy Andropov asztalára került, aki aztán egy igen dörgedelmes levelet írt velem kapcsolatosan Kádárnak. (...)

– Berlinben és Moszkvában volt nagykövet. Nyilván itt figyelhették leginkább…
– Kiszolgált belügyesek voltak az ottani rezidensek, meghúzták magukat. Az újságíróktól jobban kellett tartani, köztudott volt, hogy a kiküldött tudósítók egy része rendszeresen jelent a belügynek. Tisztában voltam vele, hogy egyes szovjet vezetők nacionalistának tartanak. Az SZKP egyik akkori magyar referense, Ivanov föl is panaszolt Kádárnál, mint veszélyes nacionalistát. Andrej Gromiko viszont tudtommal érdekes embernek tartott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2012. április 13. 07:32
Én másként emlékszem rád Moszkvából szürösmatyi. nagy rakás ganénak tartottunk és te rá is szolgáltál a minőstésre....DDDD
parafin
2012. április 13. 00:14
Nem lehet, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kommunistái még egy fokkal a magukat kommuninstának valló kommunistáknál is cikibbek?
okay
2012. április 12. 23:33
Úgy 25-30 éve üdítő volt a despota funkcik között Pozsgay és Szűrös. Egy pici reményt adtak a reménytelenségben. Az a vicc járta az ötvenes években: Milyen lesz a kommunizmus, gömbölyű, vagy hosszú? - Nagyon hosszú! - Az jó, mert egyszer vége lesz. Akik itt most erősen kritizálnak: vagy nagyon fiatalok, vagy régi kommunisták,akik az árulót látják bennük. (Persze én se hiszek a mártíromságában.)
istimester
2012. április 12. 23:26
Az elnyomás relatív. Valakinek attaséi állás, valakinek(dédapámnak)teljes vagyonelkobzás, a gyerekeinek már a középfokú képzés ellehetetlenitése, valakinek uránbánya(apám nagybátyja) jutott. Hányinger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!