Mi a baj Balogh Andrással?

2012. április 05. 07:31

Ostobaság lenne elvárni, hogy a kormányoldal olyan elnökjelöltet támogasson, aki nem érzi magáénak a hatályos alaptörvényt, az új alkotmányos berendezkedést.

2012. április 05. 07:31
Szerető Szabolcs
MNO

„Különös, hogy a szocialisták Sólyom László újabb köztársasági elnöki megbízatása mellett érvelnek. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után morális válságot diagnosztizáló volt államfő ugyanis hivatali idejében leginkább csak szidalmat kapott tőlük, gyakran olyan bántó stílusban, ami sértette az intézmény méltóságát. Mintha csak az utódja elleni folyamatos gyalázkodásra hangoltak volna. Sólyom László a Fidesszel több ügyben vitában álló konzervatív személyiség, politikai kultúrája fényévnyire van attól, amit a posztkommunista magyar baloldal képvisel, megjelenít. (Az, hogy a népszavazási tervével kudarcot valló LMP is őt szeretné, természetes gesztus, következetes álláspont.) Az MSZP mintha megfeledkezne arról, hogy egy politikai erő nem csupán a siker reményében, hanem akár a hivatalos államfőjelöltté válás nehézségbe ütközése esetén is beállhat egy olyan személy mögé, aki köztiszteletben állóként az adott politikai közösség vonzó tulajdonságait jeleníti meg. Lásd Mádl Ferenc szereplését 1995-ben Göncz Árpád ellenében. Az MSZP vezetői a jelek szerint a maguk térfelén nem látnak ilyet, a legutóbb Schmitt Pállal szemben esély nélkül jelölt Balogh András sem kell nekik. Vajon miért?

Bármit mond az ellenzék, a Fidesz–KDNP legitim módon döntheti el a kérdést. Göncz Árpád és Szili Katalin után azzal a felvetéssel, hogy a köztársasági elnök nem lehet pártpolitikus, foglalkozni sem érdemes. Persze ha akar, tehet formális vagy akár érdemi gesztust a kormányoldal, van hozzá ereje. Ám ostobaság lenne elvárni, hogy olyasvalakit támogasson, aki nem érzi magáénak a hatályos alaptörvényt, az új alkotmányos berendezkedést. Az államfő lehet motor, fék és ellensúly, de nem állhat a rendszeren kívül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bendeguz
2012. április 05. 10:13
Ez nem új dolog. A szocik és libik tényleg ostobák.
drieno
2012. április 05. 09:08
"Különös, hogy a szocialisták Sólyom László újabb köztársasági elnöki megbízatása mellett érvelnek" már miért volna különös? sólyom egyszer már elmeszelte a lusztrációs kísérletet, nem kétséges, hogy megtenné még egyszer
pityesz74
2012. április 05. 08:56
Hogyan lehetne megválasztani Sólyom személyében egy olyan államfőt aki sértett büszkeséggel siránkozott a maga által kreált régi alkotmány miatt. Egyébként más probléma nem lenne vele.
mer'kaba
2012. április 05. 08:52
Na ráadásul most látom csak a monitoron (újra) a cikk címét: "Ostobaság lenne elvárni, hogy a kormányoldal olyan elnökjelöltet támogasson, aki nem érzi magáénak a hatályos alaptörvényt, az új alkotmányos berendezkedést" Vazzeg, ti írtátok, ti követelitek. Mondjuk az lenne a minimum, hogy elolvassátok, és betartjátok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!