A hitelességről

2012. április 05. 14:50

A parlamentarizmus eltemetése nem ritka a TGM-hez hasonló gondolkodású radikálbalos körökben.

2012. április 05. 14:50
LetterForce

Írtam már régebben is, többször, a TGM-jelenségről. Említettem: én továbbra sem értem, mit keres TGM a képernyőn (meg a HVG-ben), amikor legfeljebb a Neoanarchista Front Központ televíziójában lenne helye. Most a Schmitt-ügy kapcsán kesereg az LMP-népszavazás esetleges bukásán. Ennek a bukásnak egyébként én nagyon is örülnék, de most nem  erről szeretnék írni. Most csak egy  odavetett megjegyzésről.

TGM így borong: „Az LMP is halott, mert a parlamentarizmus halott, de neki még van aprócska esélye, mert a plebiszcitárius politikának van esélye - már ha változást akarunk.”

A parlamentarizmus halott TGM szerint, és már esélye sincs. Az LMP-nek van, de csak plebiszcitárius és nem parlamenti alapon. A parlamentarizmus ilyen eltemetése, teljes eltemetése természetesen nem ritka a TGM-hez hasonló gondolkodású radikálbalos körökben. Ha a parlamentarizmus teljesen halott, akkor nyilván el kell tenni az útból.
Dokumentáltam, hogy TGM néhány éve írta le ezt a mondatot: „A politikai üzem átalakulása semmivé tette a nemrég kiharcolt általános, egyenlő és titkos választójog értelmét”.

Baloldali minimum címmel
jelent meg hat éve egy másik írása. Ebben kijelentette: „A helyes és elvszerű álláspont bizonyára az volna, hogy polgári és/vagy 'munkásáruló' pártokra soha ne szavazzunk, hagyjunk föl a káros illúziókat terjesztő burzsoá parlamentarizmus támogatásával.”

Most meg: a parlamentarizmus halott. Régebben: semmi értelme a szabad parlamenti választásnak, mert az burzsoá és káros illúziókat terjeszt. Innen csak egy logikus lépés a proletárdiktatúra vagy a tanácsköztársaság valamelyik újbalos formája. Mivel a szabad választás és a parlamentarizmus a demokratikus rendszer szíve, ezért aki ezt teljesen értelmetlennek tartja, az szíven akarja szúrni ezt a rendszert. Természetesen a rendszer meggyilkolása után következne az egyik neobalos fantazmagória kipróbálása - rajtunk. Csurka alapvetően ugyanezt gondolta, csak ő a szíven szúrás után nyilas-nacionalista őrületeket próbált volna ki - szintén rajtunk. (A Jobbik
jobbról hasonló tervekben utazik, bár jelenleg eszközként használják a parlamenti rendszert.)

Az erkölcsi kérdésekre érzékeny HVG Online részéről szerintem nem érthető, miért futtatja a parlamentáris demokráciát szívesen megdöntő szélsőbalos filozófust. Őszinte legyek, ha Schmitt Pál doktori címével kapcsolatban jogos kifogásait hangoztatta a lap és sikeresen segítette a (volt) államelnök távozását, akkor teljesen jogos kívánalom, hogy végre ne szerepeljen többet véleményformálóként TGM a szabadságot és demokráciát támogató felületeken. A hitelesség a tét. TGM pozíciója ugyan nem hasonlítható Schmittéhez, de az ügy morális jelentősége nem kisebb, azért nem , mert a dolog arról szól, hogy nemet mondunk-e az egyértelműen szélsőséges baloldalra.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. május 01. 13:10
Egyes demokráciákban van visszahivhatóság. Másutt csak listás, vagy csak egyéni. Engem nem érdekel a nemzeközivé váló világ. Csak ahol élek Magyarország.
ingyen
2012. május 01. 12:14
nem találom a szerző nevét az oldalon, de totál idiót@. TGM-nek nem a demokráciával van baja úgy általában, hanem a parlamentáris polgári demokráciával. mivel ebben a rendszer veszteseinek nincs politikai képviselete. ő közvetlen demokráciát akar. kiterjeszteni a demokráciát, nem megszüntetni! te jó ég! tanulj már meg olvasni, mielőtt írsz, te szerencsétlen.
hátakkor
2012. április 06. 07:38
A szólásszabadságba bőven beleférnek TGM komplett hülyeségei, mert valójában ártalmatlanok. Az a fajta hiszterika, aki nyugottnak álcázza magát. Sztem maga is tudja, nem ment általa elébb a világ. Elég szerényen él, de az igazi teljesítménye az, h a semmiből idáig is elvolt vhogy.
tarackos
2012. április 05. 15:41
"Az erkölcsi kérdésekre érzékeny HVG Online részéről szerintem nem érthető, miért futtatja a parlamentáris demokráciát szívesen megdöntő szélsőbalos filozófust." Például mert ha parlamentális demokrácia helyett plebiszcitárius demokráciáról beszélnénk attól még demokrácia van és köztársaság. Mint Svájcban, mondjuk elég szar ott a helyzet emiatt...;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!