Egy roma úgysem nyerheti meg

2012. március 02. 19:26

Nagyon féltem, hogy milyen lesz a megítélés bent a villában a romaságom miatt. Hogy ott bent az emberek hogy fognak rám nézni.

2012. március 02. 19:26
VV Fecó
Index

„Győzikét és a celebes Big Brother kivéve te vagy az első nyíltan roma szereplő a magyar valóságshow-k tízéves történetében. Szerinted miért nem volt előtted senki?

Nekem ez természetes volt. Meg akartam mutatni azt, hogy nemcsak rossz romák vannak, hanem igenis vannak köztünk jók is. És lehet, hogy a többsége jó, de lehet, hogy ezért nem kapnak állást. És ha már csak annyit tudtam tenni, hogy egy pár emberben megváltoztak a gondolatok a romákkal szemben, akkor már megérte a bent létem. Ha egy pár roma ember kap ezért munkát.

De nagyon féltem, hogy milyen lesz a megítélés bent a villában a romaságom miatt. Hogy ott bent az emberek hogy fognak rám nézni. Hogy nem akarnak-e emiatt ott bent kikészíteni vagy előítéletekkel élni. De nemhogy hátrányomra vált, hogy benn voltam romaként, hanem előnyömre.

Amikor megláttak bent cigányul táncolni a többiek, azt mondták, hogy nem láttak még ilyet. Az Attila, a Csaba rockon nőttek fel, azt se tudták mi az a cigányzene, megmutattam nekik. Amikor meghallottak egy siratót, sírtak. Mondták, hogy ilyet még életükben nem hallottak.

És szerinted ez az átlagos, ilyen lelkesen gondolkodik a többség a cigányokról?

Magyarországon nagyon elítélik a romákat. Észrevettem, hogy amikor elmegyek egy boltba, jön utánam a vagyonőr, hogy lopok. Az egyikhez odamentem, belenéztem a szemébe, és mondtam neki, hogy soha életemben nem lopnék, nem úgy neveltek. Van magyar közt is meg van roma közt is jó, rossz ember. Emberek vagyunk.

Az előítéleteket úgy kell leküzdeni, hogy az embernek egész életén keresztül kell küzdenie, hogy megmutassa azt, hogy jó ember. Hogy nem az vagyok, amit látnak a hírekben, hanem hogy jó ember vagyok. A telekommunikácós cégnél kézi összeszerelőből raktáros lettem, mentem előre. És hiába csináltam jobban mindent, Sztahanovnak hívtak a kollégáim, még szünetre sem mentem ki, de nem tettek meg műszakvezetőnek. A villában is maximalista voltam. Ki is borultam, mert semelyik heti feladatot sem tudtam megnyerni. Úgy éreztem, olyan, mint kint a való életben, ugyanúgy vagyok bent is, hogy maximálisan odateszem magamat és nem jön össze.

Amikor 13 éves lehettem, és volt nálam 150 vagy 200 forint és csokit akartam venni. Nem tudtam dönteni, és álltam a polc előtt és gondolkoztam, Snickers vagy Bounty, Snickers vagy Bounty. Erre a vagyonőr megfogta a kezemet és hátravitt, és kipakoltatta a zsebeimet. Ez egy akkora törés volt bennem, hogy most ezt miért csinálják velem. Nem talált nálam semmit és kiengedett hátul. Szégyen volt bennem, hogy te úristen, hogy engem miért visznek oda be?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2023. március 06. 15:01
Minden munkaadónak ez a meglátása. Két napig dolgoznak utána úgy döntenek nem jönnek be egy hétig. Megkapják a fizetést utána nyomuk vész. " Ilyenek vagyunk" Hát ez az!
ketroot
2023. március 06. 15:00
"Válasz: mi ilyenek vagyunk, nálunk ez így szokás. Ennyi." Igen, ez sajnos így van. Amíg ezt a felfogást tartják, addig semmi változás nem lesz.
nyugalmazott tanár
2023. március 06. 15:00
Egy volt tanítványom, aki egyébként értelmes cigánygyerekként arra panaszkodott, hogy a hazai rasszizmus miatt nem kap munkát. Eddig többször is próbálkozott az Auchannál meg a Coránál. Felháborodva érdeklődtem az adott nagyárúház vezetőjénél. Elmondta, hogy hónapokig kísérleteztek a roma alkalmazottakkal, de amikor sorozatosan elkéstek, hetente hiányoztak igazolatlanul, időnként az áruház közepén tartottak családi összejöveteleket, másokkal kellett elvégeztetni a felületesen hátrahagyott munkafeladataikat, akkor letettek a további próbálkozásról. Túl sokba került egy-egy roma alkalmazott a cégnek, és rontortta az üzletmenetet a magatartásuk. Nem a jelenlétük, nem a származásuk, az senkit nem érdekelt. Hanem a beilleszkedésre, az általánosan megkövetelt és mások által könnyedén betartott munkafegyelemre való hajlandóságuk hiánya. Mit lehet ezután mondani szegény érintettnek? Próbáltam közvetíteni neki a felhozott kifogásokat. Válasz: mi ilyenek vagyunk, nálunk ez így szokás. Ennyi. A követelményeknek való megfelelés ígérete csak addig fogadható el számára, amíg be nem kerül a céghez. Azután szép fokozatosan egyre inkább otthon érzi magát a munkahelyén, és a hazai szokásokat akarja ott is követni. Iskolás korában az illető tisztességesen tanuló, viselkedő diák volt. De amint befejezte az iskolai tanulmányait, azonnal a családi "hagyományok" szorításába zuhant vissza. És a mesterségesen gerjesztett és terjesztett hazugságok (rasszizmus) mögé bújva másokra mutogat, amikor nem képes megfelelni. Akkor most mi a teendő? Legalább gondoljuk és gondoltassuk végig a folyamatokat az érintettekkel is.
Laibach
2023. március 06. 14:59
Nem igaz nagyon sokan vannak akik ilyen származással nyertek, és emellett tisztességes és jó emberek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!